Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Veronika (3) a Monika (2) statočne bojujú s ťažkou chorobou: Zo sestričiek je smutný svetový unikát

Mamička aj jej dve krásne dcérky bojujú s nepriazňou osudu.

Obe dievčatká zo Spišskej Novej Vsi, Veronika(3)a Monika(2) trpia závažným ochorením - malformáciou mozgu. Zákernej chorobe statočne odolávajú, ale potrebujú kvalitnú hipoterapiu, aby sa ich zdravotný stav zlepšil. Pomôcť im môžete aj vy, prostredníctvom Srdca pre deti, charitatívneho projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Otvoriť galériu

O dievčatká sa vzorne starajú statoční rodičia. Robia všetko čo je v ich silách, aby svojim milovaným ratolestiam pomohli prekonávať nástrahy, ktoré choroba spôsobuje. „Pred troma rokmi sa nám narodila vytúžená prvá dcérka Veronika. Dve hodiny po príchode na svet však začala modrieť a previezli ju do Bratislavy,“ vraví mama Daniela (31) a pokračuje. „CT vyšetrenie odhalilo ojedinelú a závažnú diagnózu – AV malformáciu mozgu, čo znamená, že sa Veronike miešala žilovo – tepnová krv. To spôsobovalo vysoký tlak v žilách a mohlo viesť k zlyhaniu srdca a následne všetkých orgánov.“

Otvoriť galériu

Potrebné zákroky na Slovensku u novorodeniatok nerobia a preto Veroniku previezli do nemocnice v českom Hradci Králové. Tam dievčatko v kritickom stave prvý raz operovali. „Nebolo na výber. Riziko, že neprežije, bolo obrovské a percento pravdepodobnosti, že bude mať poškodený mozog tiež,“ prízvukuje Daniela. Veronika odvtedy podstúpila 8 operácií. „Chvíľu zaostávala za ostatnými deťmi, ale už sa jej to darí dobiehať. Verím, že časom sa všetky hendikepy zmažú,“ nádejá sa mladá mamička.

Otvoriť galériu

 

Po 17 mesiacoch sa Daniele narodila Monika(2). „Ubezpečovali nás, že malformácia nie je genetická záležitosť a preto sa diagnóza nezopakuje. Lenže, stalo sa to, čo nik nečakal. Aj Monika sa narodila s malformáciou. Znova bola potrebná rýchla operácia. Jej odklad však pravdepodobne spôsobil, že došlo k poškodeniu mozgu. Má dva roky, ale je na úrovni dvojmesačného bábätka. Často plače, má problémy so saním, vyprázdňovaním, zle spí a skoro sa neusmieva. Ale keď sa usmeje, všetci sme veľmi šťastní,“ prezradila ťažko skúšaná mama dievčatka.

Otvoriť galériu

Rodina zo Spiša je podľa genetikov jedinou na svete, kde sa narodili dve detičky s malformáciou. Takúto raritu by však nepriali nikomu. „Dievčatká veľmi milujeme, nevymenili by sme ich za nič na svete. Rehabilitácie sú finančne veľmi náročné. Navštevujeme s obidvoma deťmi hipoterapiu, cestujeme na kontroly do Hradca Králové, Bratislavy a Prešova. Peniaze na lieky, špeciálnu stravu a pomôcky sa rýchle míňajú. Preto sa obraciame s prosbou o pomoc na všetkých dobrých ľudí ochotných pomôcť našim deťom,“ uzavrela Daniela.

Otvoriť galériu
Rodinka drží pohromade.
Zdroj: nov, Nový Čas

Čo je malformácia

AV (arteriovenózna) malformácia je spleť abnormálne prepojených tepien a žíl. Je abnormálnym spojením medzi tepnou a žilou. Môže sa nachádzať kdekoľvek v tele, vrátane mozgu. Za normálnych okolností sa tepna, ktorá zásobuje krvou mozog (alebo iný orgán) delí na tenšie a tenšie vetvičky, až vznikne kapilárna sieť, v ktorej klesá vysoký tlak, prítomný v tejto časti riečiska. Žily nie sú na vysoký tlak prispôsobené a absenciou kapilárnej siete pri AVM dochádza k vzostupu tlaku na žilovej strane s rizikom prasknutia a krvácania na tomto rozhraní. Zároveň dochádza vplyvom zvýšeného prietoku krvi do malformácie k „okrádaniu" normálneho mozgového tkaniva o krv a tým o kyslík a následne k prejavom nedokrvenia mozgu.

Pomôžte sestričkám Veronike a Monike aj vy!

Zaslaním darcovskej SMS v hodnote 5 € s textom SRDCE na číslo 871 alebo online kliknutím tu:

POMÔŽEM

​Prispievať môžete do piatka 15. 07. 2016. Peniaze vyzbierané nad sumu 900 € – potrebnú na hipoterapie – Nadácia Pontis prerozdelí medzi ďalšie detské príbehy v Srdci pre deti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi