Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2016 10:00 | Tip od Vás | Slovensko

Katka Brychtová po rokoch priznáva: Pre mňa ako mestské dieťa to bola veľká atrakcia!

Na Slovensku je bezpochyby mnoho krásnych miest. Niektoré však človeku prirastú k srdcu akosi viac.

Aj známi ľudia majú u nás svoje najmilšie miesta, kam sa radi vracajú. O svojom naj mieste na Slovensku nám porozprávala moderátorka Katka Brychtová.

Na myjavských kopaniciach sa ľuďom nikdy ľahko nežilo, no možno o to viac prirástol tento malebný, ale aj drsný kraj k srdcu moderátorke Katke Brychtovej. „Kopanice sú pre mňa najkrajším miestom na Slovensku. Sú súčasťou môjho života,“ vyznáva sa zo svojich pocitov moderátorka.

Otvoriť galériu

Bezstarostné hry

„Na myjavských kopaniciach, kde sa nachádza aj naša chalupa, som od detstva trávila spolu s rodičmi a so starými rodičmi každé práz­dniny a mnoho víkendov,“ hovorí známa moderátorka. „V našom sade poznám každý strom. V stodole sme sa s bratom a so sestrou hrávali na schovávačku, učili sme sa hrať stolný tenis, vonku sme hrávali bedminton, futbal, pre rodičov sme pripravovali naše prvé detské vystúpenia. Keď sme boli malí, nemali sme tam teplú vodu, takže sme sa kúpavali na dvore vo veľkom šafli, kam nám naliali vodu zohriatu na peci. Pre nás ako mestské deti to bola veľká atrakcia,“ spomína s úsmevom.

„Chodievali sme sa kúpať na priehradu, do lesa na maliny, alebo sme si na strome postavili bunker. To bolo naše kráľovstvo, kam dospelí nemali prístup a kam nám len občas priniesli niečo pod zub. Po večeroch sme so starými rodičmi hrávali kanastu, pritom sme maškrtili čokoládu a užívali si práz­dniny.“ Čas je však neúprosný a detské hry zostali len spomienkou. Podobne ako aj starý domček, ktorý Brychtovej rodičia prerobili na pohodlný vidiecky dom, kam doteraz pravidelne chodievajú súrodenci so svojimi rodinami.

Otvoriť galériu

Mohyla

To, ako je na myjavských kopaniciach krásne, si Katka a jej rodina uvedomujú pri každej ich návšteve. „Príroda je v tomto kraji nádherná. Najkrajší výhľad je z mohyly Milana Rastislava Štefánika, ktorá je pri Brezovej pod Bradlom. Chodievali sme tam ešte za komunizmu, keď to nebolo zvykom, a chodievame tam doteraz, viac ráz za rok, vždy v inom ročnom období. Keď si sadnem na našej chalupe na priedomie, pozerám sa rovno na mohylu. S otcom sme tam sedávali a popíjali rannú kávičku. Bol to taký náš rituál. No okrem mohyly je velikánovi slovenského národa venované aj múzeum v neďalekých Košariskách, ktoré sú Štefánikovým rodiskom.“

Relax a výlety

Myjavský kraj je dnes lákadlom nielen pre chalupárov, ale aj pre turistov. „Ak si budete chcieť pozrieť expozíciu, ako kedysi vyzeral typický kopaničiarsky dom aj so zariadením, potom by ste si nemali dať ujsť príležitosť navštíviť Múzeum troch národných rád. Ak uprednostňujete prechádzky, nájdete tam menej náročné trasy, ale aj viachodinové túry, ktoré uspokoja všetkých pokročilých milovníkov chôdze.“

Otvoriť galériu

Nostalgia

Na myjavských kopaniciach plynie Katke čas inak ako v meste. „Naša chalupa je miestom, kam sa rada vraciam. Vždy si tam oddýchnem, život sa zrazu spomalí a konečne mám čas na bežné veci, ktoré si tam vychutnávam možno viac ako doma... S mamou kosíme trávnik, polievame záhradu, striháme kríky, ale aj varíme, pečieme, umývame riad,“ vymenúva Brychtová.

„Naša chalupa sa mi spája aj s najkrajšími spomienkami na môjho otca, ktorý je pochovaný na neďalekom myjavskom cintoríne. Dlhé debaty a opekanie pri ohníku, pozorovanie hviezd, spomínanie i plánovanie budúcnosti... Chalupa je pre mňa symbolom našej rodiny, útočiskom aj radosťou. Som šťastná, že ju máme, že sme tam mohli vyrastať a že sa tam stále môžeme vracať. Teším sa na oddych a dobrodružstvá, ktoré si tam ešte užijeme,“ končí rozprávanie o svojom najmilšom mieste Katka Brychtová.

Myjavská pahorkatina

Územie myjavských kopaníc sa rozprestiera z veľkej časti na Myjavskej pahorkatine, na severe v Bielych Karpatoch, na juhovýchode v Malých Karpatoch a na východe v Považskom Podolí. V celom regióne sú stovky kopaníc, ktoré sa často nachádzajú na veľmi odľahlých miestach s tradičnými domčekmi.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!