Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2016 10:38 | Správy | Politika
Video

Nicholsonová spôsobila rozruch v parlamente: Koalícia sa búri!

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR venovaná odvolávaniu predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) sa na štvrtý pokus začala.

Vyhlásila to vo štvrtok podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS), ktorá ju otvorila bez toho, aby sa cez hlasovacie zariadenie zistil počet prítomných poslancov, teda to, či je parlament uznášaniaschopný. Poslanci sa aktuálne hádajú o ďalšom postupe, Nicholsonová schôdzu prerušila do 11. hodiny.

"Je zrejmé, že NR SR je uznášaniaschopná. Je to zrejmé z počtov poslancov v rokovacej sále aj z počtov podpisov na prezenčných listinách. V sále je momentálne 82 poslancov, minimum je 76. Rokovací poriadok NR SR ani Ústava SR nehovoria o tom, ako sa zisťuje prítomnosť nadpolovičnej väčšiny poslancov," povedala Nicholsonová s tým, že poslanci môžu schôdzu považovať za otvorenú.

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) trvá na tom, že Nicholsonová hrubo porušila rokovací poriadok. "Dajte hlasovať. Uviedli ste, že je tu nejaký počet poslancov. Ale NR SR má svojich overovateľov, cez ktorých môžete zisťovať počty, alebo cez hlasovacie zariadenie. Žiadam vás, aby ste dali hlasovať," apeloval.

 

Gábor Gál (Most-Híd) odkázal, že parlament má schválené pravidlá hlasovania, podľa ktorých by sa mal riadiť. "Tam sa hovorí, že sa stlačí tlačidlo na prezentáciu. Schôdza nebola otvorená," povedal. Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) ho upozornil, že to sa týka samotných hlasovaní, nie prezentácie poslancov. "V paragrafe 146 Rokovacieho poriadku NR SR sa píše, že ak sa vyskytne pochybnosť o postupe, rozhodne predsedajúci schôdze, a tým som momentálne ja," reagovala Nicholsonová. Miroslav Číž (Smer-SD) však označil jej konanie za bezprecedentné. "Je to dôvod na odvolanie z vašej funkcie. Môžete ukázať poverenie, na základe ktorého vediete schôdzu? Chcete štátny prevrat? Chcete konať bez poverenia predsedu NR SR? Nehanbíte sa?" pýtal sa.

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (#Sieť) povedal, že on jediný má poverenie od predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), aby viedol schôdzu. Nicholsonová oponuje, že sa takto s Hrnčiarom dohodli, čo on poprel. V pléne boli už tri pokusy otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Fica, parlament však nebol uznášaniaschopný. V sále sa prezentovalo vždy menej poslancov ako 76. Opozícia sama uznášaniaschopnosť zabezpečiť nemôže. Koalícia jej dodáva len toľko hlasov, koľko chýba do kvóra, ak by tu boli všetci opoziční poslanci do nohy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy