Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Hokejista Valach nie je jediný: Rovnaký žiaľ prežil ďalší známy Slovák!

Nebola to jediná tragédia! Pred pár dňami prišiel pri pôrode dvojičiek v Nemocnici F. D. Roosevelta o svoju milovanú manželku Simonu hokejista Juraj Valach (27).

Takmer rovnaká dráma sa odohrala na tom istom mieste pred takmer 18 rokmi. Vtedy v decembri prišli na svet dvojičky Peťko a Paľko, synovia exprimátora Banskej Bystrice Petra Gogolu. No jeho Janka († 39) pár dní po cisárskom reze zomrela. 

Nevýslovný smútok, ktorý prežíva reprezentačný obranca Juraj Valach (27) si vie len málokto predstaviť. So svojou manželkou sa tešil na dvojičky, no namiesto šťastia mu zostali len oči pre plač. Jeho milovaná Simonka († 22) nečakane skolabovala vo vysokom štádiu tehotenstva a deti prišli na svet cisárskym rezom. Na druhý deň zomrela. Mužovi však nechala dva krásne dary, dcérku a synčeka, na ktorých športovec zostal sám. Pred osemnástimi rokmi v decembri taký žiaľ prežíval bývalý primátor Banskej Bystrice Peter Gogola (48).

Otvoriť galériu

S manželkou Jankou († 39) vychovávali jej dve dcéry z predošlého manželstva a tešili sa na spoločný prírastok. Janka († 39) však zomrela pár dní po pôrode. „Ten pôrod bol zdĺhavý, napokon sa rozhodli pre cisársky rez,“ vraví po rokoch o svojej bolesti Gogola. „Janka bola šťastná, unavená a sťažovala sa, že ju bolí hlava. O dva dni upadla do kómy, vyšetrenie objavilo masívne krvácanie do mozgu,“ vraví exprimátor, ktorý v tom čase pôsobil ako učiteľ na základnej škole. „O pár dní, 13. decembra 1998, Janka zomrela. Bol to strašný stres. Vďaka tomu, čo som vtedy zažil, dokážem pochopiť ľudí, ktorí si siahnu na život,“ myslí si Gogola, ktorý si popri zúfalstve a prežitej hrôze uvedomoval, že deti majú len jeho.

Otvoriť galériu

 

Boj o život

„Umiestnili ich na oddelení pre patologických novorodencov, kde sú deti v inkubátoroch, aby som mohol za nimi chodiť. Janka ležala na oddelení intenzívnej starostlivosti a ja som chodil k chlapcom každé tri hodiny. Sestričky ma učili ich kŕmiť, prebaľovať, kúpať, aby som zvládol základné zručnosti,“ spomína Gogola. Keď mladá žena umierala, nedokázal nič jesť. „Za ten týždeň som schudol desať kíl. Keď som pripažil, padla mi obrúčka z prsta,“ prezrádza otec dvoch takmer dospelých synov Petra a Pavla, ktorého podľa vlastných slov zachránilo, že sa k nemu prisťahovali rodičia žijúci v 180 kilometrov vzdialenom Imeli a s deťmi mu pomáhala aj Jankina mama. Jej dcérky z predošlého vzťahu si po smrti vzal do opatery ich biologický otec, na Petrovi však zostala starostlivosť o maličkých synčekov.

Otvoriť galériu

„Moja mamka sa ujala roly gazdinej a manažérky, mojou hlavnou a jedinou úlohou bolo starať sa o synov." Prvý rok bol najťažší, veľmi ťažko sa vyrovnával so stratou Janky. A opatrovať také maličké deti, na to chlapi väčšinou nemajú bunky. „Po roku sa to utriaslo, konečne som si ,materskú' začal ako-tak užívať,“ vraví Gogola, ktorý sa po šiestich rokoch oženil, no manželstvo po desiatich rokoch stroskotalo.

Otvoriť galériu
Peter Gogola (48)
Zdroj: TASR, Tivi.sk

„Snažil som sa, aby chlapci prijali, že sme trošku zvláštna rodina, že nemáme mamu. Keď chodili do škôlky, začali sa pýtať na mamu a vtedy som im vysvetlil, že je v nebíčku. Prijali to, nedokázali precítiť, že im niečo chýba, keďže to nikdy nepoznali,“ uzavrel Gogola, ktorý Valachovi prostredníctvom Nového Času poslal odkaz. „Chcem mu vyjadriť svoju úprimnú sústrasť. Rád by som mu nalial odvahu do žíl, nech je statočný. Je dôležité, aby bol v perfektnej kondícii, aby dbal na svoje zdravie. Nech sa neopúšťa, lebo deti ho budú veľmi potrebovať,“ odkazuje Gogola, ktorý si svojím peklom tiež prešiel.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii