Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.07.2016 15:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Zita Furková prehovorila o smrti manžela: Slová plné bolesti...

Herečka Zita Furková si už skoro rok zvyká na samotu... Je to ťažké, veď s nebohým manželom, výtvarníkom Milanom Veselým († 75) prežili dlhých 53 rokov.

Radosť do života jej prinášajú teraz najmä dcéra Nina (39) a malý vnúčik Nathan Leon. A ešte herectvo - láska, ktorá ju obdarúva, posilňuje a v ktorej má teraz najväčší zmysel svojho bytia. Ak s niekým prežijete taký veľký kus života, ste akoby jeden človek. Herečka Zita Furková sa nehanbí priznať, že aj u nich doma občas prišlo k rozporom, no na takéto krízy mali jednoduchý recept. „Keď boli také situácie, tak sme si to vysvetlili so všetkým, čo k tomu patrí. Každý sme sa stiahli k svojej robote. Fakt je, že manžel bol vorkoholik. A keďže ja som robila v divadle, niekedy sme sa málo vídali,“ spomína herečka, s ktorou sedíme v šatni divadla Astorka. Je práve po premiére hry Život je taký - v nej hrá manželku, ktorú chce po päťdesiatich rokoch opustiť manžel.

 

Pochopenie

„Žiť s herečkou nie je ľahké, hoci ani žiť s výtvarníkom nie je jednoduché. Vzájomne sme sa rešpektovali, aby sme existovali. Viete, v každom ľudskom vzťahu ide o určitú empatiu, pochopiť toho druhého. Svet by bol krajší, keby sa to dokázalo akceptovať,“ zamyslí sa Furková a sediac pri toaletnom stolíku s veľkým zrkadlom, rukou odsunie množstvo divadelných líčidiel, aby si na moment podoprela hlavu.

O Milanovi Veselom hovorí ako o mužovi svojho života. „Bol neskutočne vzdelaný, tolerantný a obetavý. Ďakujem Bohu, že som mohla žiť s takým človekom. Myslím si, že s jeho smrťou sa budem vyrovnávať celý zvyšok života,“ povie so smútkom Furková, a keď sa spýtame, čo jej najviac po jeho odchode chýba, bez premýšľania odpovie: „Prítomnosť, rozhovor... Uvedomujem si, že čím ďalej, tým viac ten čas vo mne prehlbuje to, že ho neskutočne milujem.“

Začať od seba

Napriek tomu, že bok po boku prežili 53 rokov, nemá odvahu radiť iným, ako si udržať láskyplný vzťah aj po takom čase. „Radiť, to je pre mňa veľmi ťažko. Lebo keď si uvedomíte, že každý máme svoju povahu... Tá sa dá sa tvarovať, keď človek začína žiť. Ale čím je starší, tým ťažšie je vytvarovať partnera na ideálneho,“ zafilozofuje si. „Moja rada je: Vždy začínať u seba. Uvedomovať si svoje chyby. Niekto hovorí, že keby sa narodil ešte raz, nič by nemenil. Ja to vidím úplne opačne. Človek musí poznať sám seba, mať rád seba, aby pochopil toho druhého...“ pozrie na nás s otázkou, či nám taká odpoveď stačí. Stačí.

Zložíme jej ešte raz poklonu za to, čo predviedla pred chvíľou na javisku, a pýtame sa, kde si dobíja pomyselné baterky. „Mňa dobíja herectvo ako také, lebo tam teraz vidím najväčší zmysel svojho bytia. A, samozrejme, moja dcéra a vnuk Nathanko. V herectve ako aj v živote je pre mňa najdôležitejšie hľadanie, objavovanie podstaty pravdy.“ Lenže ako sa hľadá podstata pravdy?

Otvoriť galériu

„Hľadanie pravdy je prapodstata herectva. Myslím si, že človek je od narodenia zvedavý, že hľadá. Je to poslanie herca, to dopátranie sa pravdy nielen na javisku. Ide o absolútnu koncentráciu autenticity pravdy v danom okamihu. To sme sa snažili ukázať aj v spomínanej hre Život je taký. V tejto hre sme s Ľubom Gregorom ukázali, že aj keď sa jeden snaží zo vzťahu uniknúť, často sa pomyselným oblúkom k partnerovi vráti. Zistí totiž, že vlastne by viac stratil, ako získal,“ myslí si herečka.

O dozrievaní

Ako žena tiež občas rieši otázku veku, ako život plynie, ako dozrieva ľudsky aj herecky... „To ľudské súvisí s umeleckým, pretože sa to prelína. Divadelný život na javisku, ktorý hráte, a potom život, ktorý skutočne žijete,“ prezrádza Furková, ktorá vraj hrá najradšej tragikomické roly. „Preto, lebo nič nie je v živote čierno-biele. Aj v hre Život je taký sme hľadali pravdu o živote, ako keď hľadáte v kamení a v piesku a objavíte diamant. Ten diamant svieti pravdou. Ako život sám. Samozrejme, nažitý život. Ten, kto je vnímavý, citlivý a kritický k sebe a k okoliu, zmúdrie. Aj keď o nás hercoch sa hovorí, že sme blázni. Ale blázni sú múdri, veď blázni radili kráľom. Tak­že naše povolanie je také magické bláznovstvo. A to ma vzrušuje,“ končí svoje zamyslenie herečka. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie