Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2016 15:03 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Nespokojní učitelia pochodovali Bratislavou: Ak im nevyhovejú, chystajú sa opäť prerušiť prácu

Nesplnené sľuby politikov, nevypočuté odporúčania Európskej komisie a OECD pre oblasť školstva, ale aj nedostatočné ohodnotenie pedagógov.

To sú dôvody, prečo v piatok centrom Bratislavy pochodovalo odhadom približne 500 nespokojných učiteľov. Protestný pochod zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá stála aj na začiatku roku za šesťtýždňovým štrajkom učiteľov.

"Pri príležitosti prevzatia predsedníctva Slovenska v Rade EÚ chceme upozorniť znova našu vládu, ale aj vlády ostatných štátov EÚ, že niečo tu nie je v poriadku. Sú tu nejaké odporúčania Európskej komisie (EK) už niekoľko rokov, ktoré vláda systematicky neplní. Malo by to EÚ zaujímať, pretože tvoríme jedno spoločenstvo, jeden celok a mali by sme byť všetci rovnako silní, rovnako vyspelí," uviedol Branislav Kočan z ISU. Vláda podľa nich ignoruje výzvy EK a odporúčania OECD, aby navýšila financie do školstva či zatraktívnila povolanie učiteľa.

Otvoriť galériu

Samotný pochod sa začal o 13.00 h na Kollárovom námestí v Bratislave. Odtiaľ sa zhromaždenie presunulo smerom cez Obchodnú ulicu až na Rybné námestie, kam dav ľudí prišiel okolo 14.00 h. Ľudia držali v rukách viacero transparentov aj v anglickom jazyku, ktoré hovorili o tom, že Slovensko šetrí na vzdelávaní.

Otvoriť galériu

 

Učitelia pripravujú akcie aj na september. Ak nedôjde k splneniu požiadaviek, sú opäť pripravení prerušiť prácu, a to symbolicky 13. septembra. V tento deň pred štyrmi rokmi bol totiž ostrý štrajk učiteľov. Všetko však podľa ISU bude záležať aj od toho, ako dopadne kolektívne vyjednávanie. Školskí odborári budú žiadať v rámci kolektívneho vyjednávania na rok 2017 zvýšenie platov učiteľov o 25 percent, tak ako to predpokladá deklarácia, ktorú prijali stavovské organizácie v školstve vo februári tohto roku.

Otvoriť galériu

Pedagógovia si finančne polepšia od 1. septembra, keď sa im platy dvihnú o šesť percent. Minister školstva Peter Plavčan už avizoval, že bude chcieť presadiť šesťpercentné zvýšenie platov aj od 1. januára budúceho roka.

Otvoriť galériu

Rezort školstva v reakcii tento týždeň uviedol, že minister Plavčan od nástupu do funkcie ponúka učiteľom spoluprácu na rozvoji slovenského školstva a na riešení problémov, vrátane nedostatočného financovania, ktoré ho dlhodobo trápia. "Zároveň zdôrazňuje, že každý má právo na prezentáciu svojich názorov, ale aj zodpovednosť za dôsledky svojich činov. Niektorí zástupcovia učiteľov, zďaleka však nie všetci, sa sústreďujú vo svojich prejavoch výlučne na problém zvyšovania finančných prostriedkov do školstva, a to najmä na zvyšovanie platov, pričom riešenie všetkých ostatných problémov pokladajú za druhoradé a prakticky odmietajú o nich aj diskutovať," uviedlo ministerstvo.

Otvoriť galériu

Rezort pripomenul, že plánované zvýšenie platov učiteľom v regionálnom a vysokom školstve v rokoch 2016-2020 predstavuje celkový nárast (vrátane štvorpercentnej valorizácie na začiatku roku 2016) o 31,3 percenta, čo bude stáť štátny rozpočet 1,084 mld. eur. "Ak sa podarí zvýšenie platov o šesť percent aj v roku 2017, bude mať toto opatrenie na konci roka 2020 dopad na štátny rozpočet v podobe 1,441 mld. eur. V tomto prípade by platy učiteľov a odborných zamestnancov celkovo stúpli do konca volebného obdobia o takmer 40 percent," dodalo ministerstvo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ