Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2016 14:34 | Správy | Domáce správy

Danko prehovoril o prerušení mimoriadnej schôdze: Hrozil fyzický konflikt!

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR venovaná odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) musela byť v štvrtok (30.6.) prerušená, lebo v rokovacej sále parlamentu hrozil fyzický konflikt.

Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) s tým, že hrozba súvisela s transparentom, ktorý Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) v sále rozvinul a nechcel ho odpratať.

"Je veľmi dôležité zachovať demokraciu a možnosť diskusie. Nikto nechce popierať právo poslancov na názor, iniciovať návrhy zákonov, zvolávať mimoriadne schôdze. Igora Matoviča sme ale dôsledne upozornili, že jeho správanie spôsobuje napätie, ktoré môže vyústiť do fyzického konfliktu, že jeho pomôcky patria skôr do divadla a nie do NR SR. O tom všetkom sa zástupcovia OĽaNO-NOVA dozvedeli na grémiu. Ale prišla schôdza, kde Matovič opäť používal vizuály v rozpore so zákonom, nehovoriac o jeho oblečení a prejave," povedal Danko.

On ako predseda parlamentu šéfovi Obyčajných povedal, že dá transparent odniesť. "Na to mi poslanec Ľubomír Galko (SaS) povedal, že tu bude konflikt a on do toho ide. Matovič by si ani nič iné neželal, len aby sa kvôli jeho politickým záujmom bili upratovačky s poslancom Galkom. Toto hrozilo, hrozil nám medzinárodný škandál. Nepoznám štát, kde by sa poslanci pobili o vizuál," povedal Danko.

 

Podľa jeho slov si Matovič musel byť plne vedomý, že na Slovensku sú od dnešného dňa pre naše predsedníctvo v Rade EÚ stovky zahraničných médií. "Chcel vyvolať teátro, aby sa o Slovensku písalo ako o štáte, kde sa fyzicky napádajú poslanci. Preto som zvolal grémium a snažil sa, aby sa poslanci zmierili a aby OĽaNO-NOVA deklarovalo, že Matovič s touto exhibíciou skončí," vysvetlil.

Danko preto požiadal Ústavnoprávny výbor NR SR o vypracovanie nového rokovacieho poriadku. "Ten bude hovoriť, že poslanec nemá ziapať, byť v tričku, točiť schôdzu na mobil a nosiť vizuály, ktoré patria do divadla. Kto nemá slovný argument, nevie diskutovať, vyvoláva emócie a konflikt. Ja ale chcem urobiť všetko pre to, aby sme za čias môjho predsedovania určili pravidlá na normálnu diskusiu," uzavrel.

Galko Dankovu verziu o konflikte poprel. "Pán Danko povedal Matovičovi, aby transparent odstránil, čo on odmietol. Na to mu povedal, že ho dá odniesť násilím a že na to využije možnosti, ktoré má. Tak som sa Danka opýtal, čo sa zbláznil, lebo príde k nejakému konfliktu. Taká je pravda," dodal Galko.

Matovič vo štvrtok rozvinul v rokovacej sále transparent s fotografiami ministra Kaliňáka a podnikateľa Ladislava Bašternáka s textom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne". Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec