Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2016 19:43 | Správy | Domáce správy

Mimoriadna schôdza parlamentu: Odvolávanie Kaliňáka bolo prerušené na neurčito!

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) vo štvrtok prerušil mimoriadnu schôdzu parlamentu.

Bola iniciovaná opozíciou s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Danko ju prerušil na neurčito. Urobil tak z dôvodu, že líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič roztiahol v rokovacej sále transparent s fotkami ministra Kaliňáka a podnikateľa Ladislava Bašternáka s textom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne".

Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil.

Matovič tvrdil, že použiť akúkoľvek vizualizáciu mu umožňuje zákon a poslanci to robili od vzniku samostatnej SR. Danko uznal, že Rokovací poriadok NR SR má svoje roky a nepočítal s takýmito situáciami. "Musíme nájsť nové spôsoby, ako nastaviť kultúru. Sála NR SR nie je priestor na páchanie trestných činov. Som si vedomý, že každý poslanec má právo na názor, ale táto sála má právo na úctu, lebo je pod drobnohľadom verejnosti," zdôraznil Danko, ktorý na piatkové (1.7.) ráno zvolal mimoriadne poslanecké grémium, ktorého predmetom bude zmena rokovacieho poriadku pre takéto situácie.

 

Kaliňáka chce opozícia odvolať pre jeho prepojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Pre daňovú kauzu čelil odvolávaniu už 7. júna, vtedy ho koalícia podržala. Opozícia okrem mimoriadnej schôdze organizuje aj protesty za odchod Kaliňáka, na ktoré chodia tisícky ľudí. Svojho ministra sa vo štvrtok opätovne zastal aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Vo vystúpení povedal, že opozičný návrh na vyslovenie nedôvery Kaliňákovi dva týždne po tom, ako NR SR zamietla obdobný návrh, vníma vláda ako vytváranie zlého mena SR počas predsedníctva v Rade Európskej únie.

"Minister vnútra Robert Kaliňák počas svojho pôsobenia podporuje boj proti daňovým podvodom, vznikla Daňová kobra, ktorá tomuto štátu zachránila takmer 90 miliónov eur na nevyplatených vratkách DPH. Ministerstvo vnútra a ministerstvo financií sa pričinili v posledných rokoch o to, aby sa na Slovensku účinnejšie bojovalo s daňovými podvodmi, prijali sa nové opatrenia a nová legislatíva, čo viedlo k zvýšeniu výberu DPH o viac ako 2,5 miliardy eur," zdôraznil Fico. Informácie, ktoré prináša opozícia, podľa Fica už Kaliňák niekoľkokrát vysvetlil pred svojimi koaličnými partnermi, ale aj priamo médiám. "A tým podozrenia jasne argumentmi a dôkazmi vyvrátil," dodal premiér, podľa ktorého je Slovensko vnímané ako dôveryhodná krajina a opozícia môže tomuto obrazu šírením nenávisti a zla škodiť, koľko chce.

Podľa Matoviča sa však od poslednej mimoriadnej schôdze udiali skutočnosti, ktoré opozíciu oprávňujú na to, aby podali takýto návrh opäť. "Na predošlej schôdzi Kaliňák tvrdil, že nikdy nič nemal s podnikateľom Ladislavom Bašternákom a hovoril, že zaplatiť 12 miliónov eur za byty v hodnote 1,5 milióna eur je normálne, lebo to bol svet kešu," zdôraznil. Verejnosť sa tiež podľa jeho slov až po mimoriadnej schôdzi dozvedela, že Kaliňák vedome a dobrovoľne klamal všetkým občanom. "On nie že nemá nič spoločné s Bašternákom, ale on sa s ním v čase, keď po ňom išla finančná polícia, stretáva, odkupuje od neho akcie záhadne o 600 000 eur lacnejšie a následne Kaliňákova polícia vyšetrovanie Bašternákovej daňovej kauzy zametie pod koberec," povedal.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko vyzval premiéra, aby Kaliňáka odvolal. "Apelujem aj na koaličných partnerov Smeru-SD, teda na strany SNS, Most-Híd a #Sieť, aby urobili, čo je správne, opustili submisívny postoj voči Smeru-SD a pomohli nám odvolať Kaliňáka na najbližšej mimoriadnej schôdzi," odkázal Galko. Ak Kaliňák ustojí aj aktuálny druhý opozičný pokus o odvolanie, opozícia podá návrh na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky