Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2016 11:55 | Správy | Zahraničné správy

Masaker na letisku v Istanbule: Dcéra prezidenta Kisku ušla smrti len o 10 minút!

Silné explózie, streľba a strašné krviprelievanie! Turecko sa opäť stalo terčom beštiálneho útoku teroristov.

Najmenej 41 mŕtvych a 240 zranených si v utorok vyžiadal bombový útok troch samovražedných atentátnikov na medzinárodnom letisku Atatürk v Istanbule. Medzi obeťami sú aj zahraniční turisti, Slováci medzi nimi našťastie nie sú. Iba o vlások unikla smrti dcéra slovenského prezidenta Andreja Kisku Natália (25), ktorá z miesta krvavej tragédie odletela len desať minút pred šialeným besnením teroristov!

Otvoriť galériu

Teroristické útoky v Turecku neutíchajú! Tentoraz si vzali na mušku istanbulské medzinárodné letisko Atatürk. Iba 10 minút pred vyčíňaním teroristov z neho odletela na svadbu do Libanonu dcéra slovenského prezidenta Natália Kisková (25). „Šťastná a zdravá v Libanone. Myslím na ľudí, ktorí nemali také šťastie ako ja a nedorazili tam, kam mali...“ napísala o neuveriteľnom šťastí Natália na facebooku.

Otvoriť galériu

S Natáliou sa Nový Čas skontaktoval, no pre viac informácií nás odkázala na Prezidentský palác. „Dcéra prezidenta Andreja Kisku Natália odletela z istanbulského letiska desať minút predtým, ako tam explodovali nálože. Po pristátí v Libanone, kam išla súkromne, posádka lietadla informovala pasažierov o tom, čo sa stalo na letisku, a požiadala ich, aby oznámili svojim blízkym, že sú v poriadku. Dcéra prezidenta informovala o tom, že je bezpečne v Libanone,“ povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan, podľa ktorého bol Kiska rád, že dcéra je v poriadku, no zároveň bol smutný z desiatok obetí v Turecku.

Otvoriť galériu

 

Nebolo to však po prvý raz, čo sa prezident strachoval o život svojej dcéry. Natália bola počas štúdia v USA aj na mieste výbuchov na Bostonskom maratóne. Počas útoku teroristov sedela s kamarátkou v neďalekej reštaurácií a potom ušla do bezpečia. 

Strieľali a hádzali granáty

Otvoriť galériu

Teroristi prišli na letisko v taxíku,“ uviedol turecký premiér Binali Yildirim. Dvaja atentátnici sa nachádzali v budove medzinárodného terminálu, tretí terorista bol v parkovacom dome letiska. Turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag uviedol, že útočníci strieľali z automatických pušiek ešte predtým, ako sa dostali k rôznym kontrolným stanovištiam, a po ceste k nim okolo seba rozhadzovali granáty. Jeden z nich bol oblečený v čiernom, tvár však zahalenú nemal. Policajti podľa vládnych zdrojov na mužov strieľali pred kontrolným stanovišťom pri vstupe k príletovej časti medzinárodného terminálu, následne vošli do budovy. Dvaja sa krátko nato vyhodili do povetria a tretí sa odpálil na parkovisku.

Identifikujú mŕtvych

Otvoriť galériu

Letisko po útoku zachvátila panika! Vystrašení cestujúci s krikom vybiehali z budovy. Na zemi v úlomkoch skla ležali zakrvavené telá. Na miesto tragédie dorazili posilnené bezpečnostné zložky a niekoľko desiatok sanitiek. Zranených odvážali na ošetrenie dokonca aj taxíky. Polícia okolie letiska uzatvorila, evakuovala ho a začala identifikovať útočníkov aj obete. „Úrady prechádzajú kamerové záznamy, svedecké výpovede,“ povedal turecký úradník. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, no Turecko za najpravdepodobnejších vinníkov považuje prívržencov Islamského štátu.

Obete šialeného útoku

„Viceguvernér Istanbulu nám potvrdil, že na zozname obetí nie sú Slováci,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Medzi mŕtvymi už identifikovali 23 Turkov a 13 zahraničných turistov. Z nich je podľa prvých informácií päť zo Saudskej Arábie a dvaja z Iraku. Ďalšie obete by mali byť občanmi Iránu, Číny, Ukrajiny, Tuniska či Uzbekistanu. Po utorkovom útoku v oblasti medzinárodného terminálu okamžite pozastavili všetky prílety a odlety z istanbulského letiska, ktoré už čiastočne opäť otvorili.

Otvoriť galériu

Ako teroristi zabíjali?

1. Útočníci sa podľa tureckých orgánov na letisko Atatürk dopravili taxíkom.

2. Dvaja muži spustili paľbu zo samopalov ešte pred budovou medzinárodného terminálu. Následne vošli dnu.

3. Atentátnik sa vyhodil do povetria na prízemí v priestoroch príletovej haly medzinárodného terminálu. Zasiahla ho policajná streľba, pričom po páde na zem pustil svoj samopal a ležiac odpálil výbušninu.

4. Druhý muž svoju nálož pripevnenú na tele odpálil na prvom poschodí v odletovej hale medzinárodného terminálu.

5. Medzitým sa tretí útočník vyhodil do povetria v parkovacom dome stojacom naproti.

Otvoriť galériu
Kde vybuchli bomby?
Zdroj: infografika NČ

Najhoršie bombové útoky v Turecku 

13. júna 2016

9 zranených

Nastraženú bombu teroristi odpálili aj pred dvoma týždňami v tureckom meste Ovacik. 

8. júna 2016

3 mŕtvi a 30 zranených

Policajnú stanicu v tureckom meste Midyat neďaleko hraníc so Sýriou zasiahol výbuch auta naloženého výbušninami. Pri samovražednom atentáte vyletela do vzduchu dodávka naložená 500 kilogramami výbušnín. 

7. júna 2016

11 mŕtvych a 36 zranených

Bombový útok na policajné vozidlo prevážajúce poriadkové sily v Istanbule teroristi spáchali prostredníctvom nálože nastraženej v odstavenom aute, ktorú odpálili s pomocou diaľkového ovládania. Atentát sa odohral počas rannej dopravnej špičky na frekventovanej križovatke neďaleko Istanbulskej univerzity a námestia Beyazit. 

30. mája 2016

6 mŕtvych a 20 zrazených

Teroristi zosnovali dva výbuchy na juhovýchode Turecka, pri ktorých tragicky zahynulo najmenej šesť ľudí, mnoho utrpelo vážne zranenia.

12. mája 2016

8 zranených

Pri výbuchu nálože v aute v Istanbule o život prišlo päť príslušníkov armády a traja civilisti. Jednu ženu odviezli záchranári vo veľmi vážnom stave. 

27. apríla 2016

10 zranených

Samovražedná atentátnička sa odpálila neďaleko mešity v Burse v severozápadnom Turecku. Pri incidente utrpelo zranenia najmenej desať ľudí. 

19. marca 2016

4 mŕtvi a 20 zranených

Teroristi spáchali atentát v rušnej nákupnej štvrti Istanbulu, pri ktorom tragicky zahynuli traja Izraelčania a jeden Iránec. Piatou obeťou bol atentátnik. 

13. marca 2016

37 mŕtvych a 120 zranených

Teroristi zosnovali ďalší výbuch auta odstaveného vo štvrti Kizilay neďaleko hlavnej autobusovej stanice. 

17. februára 2016

29 mŕtvych a 60 zranených

Teroristi útočili v hlavnom meste Turecka v Ankare, kde odpálili nastražené auto s výbušninami len niekoľko sto metrov od sídla generálného štábu armády a od budovy tureckého parlamentu. Auto explodovalo vo chvíli, keď okolo prechádzali vojenské vozidlá. 

12. januára 2016

13 mŕtvych a 20 zranených

V centre Istanbulu, neďaleko turistami navštevovanej Modrej mešity, došlo k bombovému výbuchu, pri ktorom zahynuli najmä nemeckí turisti. Výbuch spôsobil samovražedný atentátnik. 

10. októbra 2010

103 mŕtvych a 500 zranených

Centrom tureckého hlavného mesta Ankara vtedy otriasli dva bombové výbuchy. Išlo o teroristický čin zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši