Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.06.2016 21:41 | Správy | Zahraničné správy
Video

Silné výbuchy a streľba na letisku: Najmenej 36 mŕtvych a viac ako stovka zranených!

Silné explózie, streľbu, niekoľko mŕtvych a zranených hlásia z Istanbulského Atatürkovho letiska.

Najmenej 36 mŕtvych a takmer 150 zranených si vyžiadal bombový útok samovražedných atentátnikov na letisku v Istanbule. Šiesti zranení sú vo vážnom stave. Podľa tureckých úradov sa na mieste odpálili traja samovražední atentátnici. O štátnej príslušnosti obetí však guvernér ani iné zdroje zatiaľ neinformovali. Server France 24 priniesol informáciu, že vrahov mohlo byť 7. Jedného mala polícia dostať živého.

Chystáte sa do Turecka? Máte obavy po posledných útokoch? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk alebo 0918 620 001

 

Otvoriť galériu

Sedemdesiatsedemročný turista z Juhoafrickej republiky Reuters povedal, že videl, ako jeden z útočníkov začal dokonca ešte pred explóziami náhodne strieľať. Pálil vraj po všetkých, čo šli pred ním. Atentátnik bol oblečený v čiernom, tvár ale zahalenú nemal, uviedol tiež svedok. Nemenovaný turecký zdroj agentúry Reuters uviedol, že väčšinu obetí tvoria občania Turecka, sú však medzi nimi aj cudzinci. Ku krajinám pôvodu sa ale podrobnejšie nevyjadril.

Prezident Recep Tayyip Erdogan sa kvôli atentátu zišiel k naliehavej schôdzi s premiérom a vedením tureckých ozbrojených síl. Podľa CNN explodovali dve bomby, jedna z nich bola umiestnená tesne pred terminálom na chodníku, druhá bola na bezpečnostnej bráne pri vchode na letisko. 

Otvoriť galériu

Podľa tureckých vládnych zdrojov začali policajti strieľať na podozrivé osoby pred kontrolným stanovišťom pri vstupe ku príletovej časti medzinárodného terminálu. Dve osoby sa krátko na to vyhodili do povetria. Polícia okolie letiska uzatvorila a evakuovala ho.

Otvoriť galériu

K zodpovednosti za útok sa doteraz nikto neprihlásil. Spôsob akcie ale podľa mnohých komentárov ukazuje na islamských radikálov. Útočníci z hnutia Islamský štát (IS) stoja za radom masakrov z posledných mesiacov v Turecku.

Na letisku vypukol po explóziách zmätok, vydesení ľudia utekali z odbavovacej haly a na mieste zasahovali najmenej dve desiatky sanitiek. Podľa televíznych záberov pokryl okolie výbuchov prach a rozbité sklo.

Otvoriť galériu

Minister Bozdag uviedol, že útočníci strieľali z automatických pušiek ešte predtým, ako sa dostali k rôznym kontrolným stanovištiam na medzinárodnom termináli. Rozhodili tiež okolo seba niekoľko granátov a do povetria sa vyhodili, keď na nich začali strieľať policajti.

Minister uviedol, že na kontrolnom stanovišti medzinárodného terminálu strieľali útočníci z automatických pušiek Kalašnikov. Policajti mali paľbu opätovať.

Otvoriť galériu

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov uviedla, že streľbu bolo počuť z parkoviska. Zranených odvážajú na ošetrenie vozidlá taxislužieb.

Otvoriť galériu

Na letisko, ktoré je jedenástym najvyťaženejším na svete, dorazili desiatky sanitiek a vozidiel bezpečnostných zložiek. Varovanie amerického ministerstva zahraničných vecí pred cestovaním do Turecka, ktoré bolo vydané v marci, rezort aktualizoval v pondelok. V aktualizovanom varovaní sa uvádza, že Američania majú "dbať na opatrnosť pri návšteve verejne prístupných priestorov, najmä tých, v ktorých sa zdržiavajú turisti".

 

Podľa tureckej agentúry DHA išlo o teroristické útoky, ktoré sa odohrali na dvoch rôznych miestach letiska. Z miest explózií bolo podľa tamojších médií počuť silnú streľbu. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidno vybiehať z budov ľudí v panike.

Otvoriť galériu

Podľa predstaviteľov istanbulského Atatürkovho letiska po večernom teroristickom útoku bude lietadlám, ktoré sú vo vzduchu, povolené pristátie. Zrušené boli, ale všetky utorkové odlety a zatiaľ nie je jasné, či budú zrušené tiež ranné plánované spoje.

Turecko sa v uplynulom období stalo opakovane terčom útokov extrémistov, väčšinou spájaných s aktivitami kurdských militantov alebo skupiny Islamský štát (IS). 

Takto vyzerá letisko po útokoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: div

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!