Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.06.2016 05:45 | Správy | Politika
Video

Panika z brexitu zachvátila celý svet: Toto sú drsné dôsledky!

Panika z brexitu sa z politických kruhov okamžite presunula aj medzi biznismenov. Už v piatok ráno po oznámení výsledkov hlasovania sa akciové trhy výrazne prepadli, britská libra sa oslabila na 30-ročné minimum a pád opäť zažívajú aj ceny ropy.

Podľa analytikov sa tak skoro výrazné zlepšenie očakávať nedá, medzi investormi totiž prevláda strach a neistota, čo v praxi znamená, že každý deň prichádzajú o milióny. Zmena nastane až v okamihu, keď sa vyjasní, ako bude vyzerať Veľká Británia mimo EÚ.

Predstavte si, že máte nakúpené akcie v hodnote milión eur, ktoré sa predávajú na londýnskej burze. Tá po oznámení, že Briti odhlasovali brexit, padla o 3,2 percenta. V praxi to znamená, že ste za minútu prišli o 32-tisíc eur. A ak, ako väčšina investorov, tušíte, že hodnota vašej investície v najbližšom čase rásť nebude, rýchlo akcie predáte, čo má za následok ďalší pokles ich hodnoty. Presne tak to vyzerá na väčšine svetových trhov v týchto dňoch. Na trhoch prevláda neistota, týkajúca sa toho, ako sa bude dariť britskej ekonomike po odchode z EÚ.

Problém je neistota

Klesá kurz britskej libry, mnohé zahraničné banky už ohlásili, že presťahujú svoje centrá z Londýna do niektorej z krajín EÚ. „Najhorší nie je výsledok, ale neistota na finančných trhoch, a práve tá môže trvať veľmi dlho,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Hovorí, že problém je v tom, že nikto nevie, kam bude Británia smerovať, preto sa dá ťažko odhadovať nejaký ekonomický dosah. Situáciu sa v pondelok ráno pokúšal upokojiť aj britský minister financií George Osborne. Vyhlásil, že brexit síce nie je výsledok, ktorý chcel, ale že autority si so súčasnou situáciu dokážu poradiť.

„Budem tvrdo pracovať na tom, aby som zjemnil vplyv brexitu na našu ekonomiku a pripomenul ľuďom základnú silu britskej ekonomiky,“ citujú Financial Times Osborna. Svetové trhy však na jeho slová zásadne nereagovali a väčšina burzových indexov naďalej klesala. „Nevidím katastrofický scenár, že by sa akciové trhy mali prepadnúť o 50 percent alebo by sa spomalila globálna ekonomika,“ myslí si Menčík. Upozorňuje však na to, že negatívne dosahy na britskú ekonomiku určite prídu a je dôležité, aby nastali čím skôr. Podľa jeho názoru to odradí ďalšie krajiny od toho, aby o vystúpení z EÚ uvažovali.

 

Zlato je bezpečné

Otrasy pocítil aj trh s komoditami, ako sú napríklad drahé kovy či ropa. „Zlato a ďalšie drahé kovy rástli ako kvázi bezpečné prístavy, priemyselné kovy a energie klesali,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Dôvodom poklesu ceny ropy je podľa jeho názoru očakávanie pomalšieho ekonomického rastu. V zhode s ostatnými analytikmi tvrdí, že dôvodom ekonomického prepadu je predovšetkým neistota z najbližšieho vývoja. „Nižší ekonomický rast má vplyv na spomalenie investícií, menšiu tvorbu pracovných miest a podobne. Tieto faktory tu budú pretrvávať minimálne pol roka, otázne je, ako bude reagovať zvyšok EÚ,“ vysvetľuje Pánis. Dosahy na Slovensko sa dnes odhadujú ťažko. Platí však, že Slovensko je naviazané na veľké ekonomiky, najmä na nemeckú. Ak by sa tá v dôsledku brexitu spomalila, určite to pocítime aj u nás.

Otvoriť galériu
Prepad akcií na britskej burze
Zdroj: infografika NČ

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?