Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2016 05:00 | Správy | Zahraničné správy

Briti po referende vytriezveli: Šéf kampane za brexit sľuboval hory doly, teraz priznal pravdu!

Klamstvá v kampani! Iba pár hodín po skončení hlasovania začínajú organizátori kampane za odchod Británie z EÚ brať svoje tvrdenia späť a priznávajú, že ich argumenty neboli vždy pravdivé.

Po organizátorovi kampane Nigelovi Farageovi priznal aj ďalší zástanca brexitu, že s prisťahovalcami to nebude celkom tak, ako tvrdili v kampani. Už tesne po skončení referenda priznal šéf protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage, že Briti neušetria 350 miliónov libier týždenne, keď odídu z Únie.

Konzervatívny poslanec a bojovník za odchod Daniel Hannan pre BBC pripustil, že úroveň prisťahovalectva bude aj po brexite rovnaká ako predtým. „Úprimne povedané, pokiaľ ľudia hlasovali v domnienke, že bude nulová emigrácia z EÚ, potom budú sklamaní,“ povedal Hannan. Potvrdil aj to, že status ľudí z krajín Únie sa nezmení. Tvrdí, že nikto nepovedal, že v prípade odchodu z Únie cudzinci Ostrovy opustia. Priaznivci brexitu pritom aj peniaze a aj migrantov používali ako kľúčové argumenty na odchod. 

Otvoriť galériu
Zástancovia brexitu začínajú zaťahovať záchrannú brzdu. Konzervatívec Liam Fox spochybnil, či vôbec treba aktivovať 50. článok Lisabonskej zmluvy, ktorý právne usmerňuje odchod krajiny z Európskej únie. „Pred referendom sa nahovorilo veľa vecí, nad ktorými by sme sa mali zamyslieť. Aktivácia článku 50 je jednou z nich,“ konštatoval Fox pre The Guardian. Podľa denníka by dokonca mohol David Cameron, ktorý je proti brexitu, ignorovať referendum, pretože referendá majú v Británii iba odporúčajúci charakter. Pre výsledok referenda sa stupňujú aj spory medzi opozičnými labouristami.

Otvoriť galériu

 

Svojho šéfa Jeremyho Corbyna obviňujú z nedostatočného boja za zotrvanie Británie v Únii.  Na stole už je návrh na jeho odvolanie. Minister zahraničia jeho tieňového kabinetu Hillary Benn pre Sky News povedal: „Oznámil som Jeremymu Corbynovi, že v ťažkých časoch pre našu krajinu potrebuje strana silné vedenie, a že už nemáme dôveru v jeho schopnosti ,leadershipu‘.“ Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz chce, aby britská vláda už teraz v utorok oficiálne požiadala o vystúpenie z Únie. V rozhovore pre nemecký nedeľník Bild am Sonntag Schulz uviedol, že „summit v utorok je správna chvíľa, aby to Briti urobili“. Summit EÚ sa bude konať 28. a 29. júna. Druhý deň už bude bez Britov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Tomašovič

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?
Foto
O Slafkovského je v NHL obrovský záujem: Bude mať Juraj nových spoluhráčov?
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Návrh na odvolávanie Šimkovičovej: Národná rada rozhodla! V TENTO deň sa bude rokovať
(ilustračné foto)
Opozícia kritizuje vládu: Dôvodom je regulácia hazardu! Ministerstvo financií reaguje
Legoland vo Windsore.
Čierny deň v Legolande: Zomrel tam chlapček († 5 mes.)! Detaily naháňajú hrôzu
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Lekárske odborové združenie vyzýva Fica aj celú vládu: Dôvodom sú Rázsochy! Dolinková reaguje
Simferopol, Russia - July 9, 2014: Google biggest Internet search engine. Google.com domain was registered September 15, 1997.
Týchto 6 fráz NIKDY nevyhľadávajte na Google: Môže sa vám to škaredo vyplatiť!
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin (vpravo).
Po Putinovi začal konať aj Lukašenko: Mrazivé nariadenie prezidenta! Súvisí to s jadrovými zbraňami
Čo sa to deje, preboha?! Zomrel nádejný slovenský basketbalista (†18)
Mladý herec si získal sympatie divákov.
Foto
Nový sexsymbol Jablonský: Víťaza Let's Dance čaká to, po čom umelci TÚŽIA!