Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2016 14:14 | Šport | Šport mix

Séria titulov Petra Sagana skončila: Aha, kto ho prekonal!

Novým majstrom Slovenska v hromadných pretekoch sa stal cestný cyklista Juraj Sagan, ktorý získal svoj premiérový titul.

Jazdec stajne Tinkoff sa presadil v závere náročnej trate, keď sa dostal do trojčlennej vedúcej skupiny a do cieľa prišiel na druhom mieste v absolútnom poradí, za českým šampiónom Romanom Kreuzigerom.

Juraj Sagan tak nadviazal na päť titulov svojho brata Petra Sagana, ktorý sa veľkou mierou zaslúžil o to, že sa v závere odpútali od pelotónu a vytvorili si rozhodujúci náskok. "Je to vlastne moje druhé profi víťazstvo. Slovenský titul je snom každého jazdca, som neskutočné rád, že nám to vyšlo. Roman je majstrom Čiech a ja Slovenska. Na začiatku sme mali vpredu dvoch jazdcov, celý deň sme sa mohli viesť a potom sme zaútočili. Peťo ma tam počkal a potiahol. Máme taktiku už posledných päť-šesť rokov, že ideme na to, aby jeden z nás vyhral. Opäť sa to podarilo," povedal pre ČT J. Sagan.

Organizátori si na pretekárov pripravili dokopy deväť okruhov s celkovou dĺžkou 185,4 km. Jeden okruh meral 20,6 km a mal dve stúpania, prvé s dĺžkou 1,5 km a prevýšením 100 metrov na Strážovice a druhé 2,4 km dlhé s prevýšením 150 metrov cez obec Věteřov. Už v prvom okruhu sa na čele sformovala sedemčlenná vedúca skupina, ktorá si vytvorila mierny náskok. Figurovali v nej aj dvaja slovenskí pretekári zo stajne Tinkoff Erik Baška a Michael Kolář. Z českej strany tam boli Vojtěch, Nežerka, Swaczyna, Boubal a Kovář. Po druhom kole mali na hlavné pole náskok asi minútu a pol a ten ďalej narástol na päť minút. Bratia Saganovci sa stále pohybovali na čele pelotónu. V záverečných kolách pokropili cyklistov dažďové kvapky. Postupne sa roztrhala vedúca skupina a na čele ostala v siedmom kole trojica Kolář, Baška a Kovář. Pelotón mal manko približne minútu a pol. Asi 28 km pred cieľom sa od pelotónu odtrhol Leopold König, čoskoro ho však dobehli. Po ňom sa o únik pokúsili aj Juraj Sagan, Bucháček a Černý.

 

Do posledného kola vstúpila vedúca skupina s asi 20-sekundovým náskokom pred päticou prenasledovateľov Štybarom, Hunalom, Kreuzigerom a bratmi Saganovcami. Veľkú prácu pri ich úniku odviedol Peter Sagan, ktorý nasadil vysoké tempo. Tinkoff tak mal vpredu až päticu jazdcov. Pelotón mal manko 45 sekúnd. Obe skupiny sa postupne spojili a do čela sa dostala iná trojica - Kreuziger, Štybar a Juraj Sagan. Asi tri km pred cieľom zaútočil Kreuziger a dokázali si vypracovať rozhodujúci náskok. Tridsaťročný jazdec si tak k majstrovskému titulu zabezpečil aj miestenku na olympijské hry v Rio de Janeiro. Pre slovenský titul si prišiel hneď za Kreuzigerom s päťsekundovou stratou Juraj Sagan, ktorý tak skompletizoval double Tinkoffu.

"Chvíľu to už vyzeralo beznádejne, keď mali na čele osem sekúnd náskok, ale dobehli sme ich. Potom Peťo Sagan odviedol skvelú robotu, keď nás odpútal od pelotónu. S Jurajom Saganom a Zdenkom Štybarom sme išli rovnomerne a využil som moment, keď sa Štybar otočil. Bol to jeden z mála momentov, keď sa dalo zaútočiť," povedal Kreuziger.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie