Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2016 11:55 | Správy | Zahraničné správy
InfografikaVideo

Briti uštedrili Európe tvrdú ranu: Čo bude teraz nasledovať?

Rozhodnutie, ktoré nemá v histórii obdobu. Veľká Británia sa stane prvým štátom, ktorý uplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy a opustí Európsku úniu.

Rozhodlo o tom štvrtkové referendum, v ktorom priaznivci takzvaného brexitu tesne prehlasovali zástancov zotrvania Británie v EÚ. Ťažké chvíle však nenastanú len pre Úniu, v ktorej odborníci očakávajú ďalšie referendá o vystúpení, ale aj pre samotné Spojené kráľovstvo. Škóti aj Severní Íri totiž už avizovali, že vo zväzku s Anglickom a Walesom nevidia budúcnosť. Je dobojované. Briti vo štvrtkovom referende rozhodli, že Spojené kráľovstvo sa stane historicky prvou krajinou, ktorá EÚ opustí.

Takmer 52 percent hlasujúcich v referende podporilo brexit, v absolútnych číslach za odchod hlasovalo o milión ľudí viac. „Neprekvapilo ma to, pretože ak sa zamyslíte nad britskou históriou, nie je to národ, ktorý si nechá brnkať ponose a diktovať, aký tvar majú mať banány,“ hovorí politológ Ján Baránek. Briti totiž samých seba stále vnímajú ako obrovskú koloniálnu veľmoc a len veľmi neradi vidia, ako sa im niekto mieša do ich vnútorných záležitostí

Otvoriť galériu

Kedy odídu?

Štvrtkové hlasovanie ukázalo, ako veľmi je Veľká Británia vnútri rozdelená. Kým väčšina Anglicka a Walesu hlasovala za brexit, takmer celé Škótsko a Severné Írsko sa postavili proti. „Škótsky parlament by mal mať právo zorganizovať ďalšie referendum o nezávislosti, napríklad, ak by Škótsko bolo vytiahnuté z EÚ proti jeho vôli,“ vyhlásila škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Podobne sa k celej situácii stavia aj dominantná severoírska strana Sinn Féin, ktorej zástupcovia avizovali, že v hre je referendum o spojení sa s Írskom.

 

V neposlednom rade zostáva otázna situácia Gibraltáru, ktorý sa nachádza na južnom cípe Pyrenejského pol- ostrova. Až 96 percent voličov tam podporilo zotrvanie Británie v EÚ. Začína sa špekulovať o tom, že by sa Gibraltár mohol od Spojeného kráľovstva odtrhnúť a po viac ako 300 rokoch byť pričlenený opäť k Španielsku.

Otvoriť galériu

Môžu si to ešte rozmyslieť?

Referendum vo Veľkej Británii nie je pre parlament právne záväzné. To znamená, že napriek tomu, že si Briti odhlasovali brexit, teoreticky ho parlament nemusí schváliť. „Nemyslím si, že sa to stane, Cameron určite nepôjde proti svojim ľuďom,“ vysvetľuje politológ Ján Baránek. Ak raz Británia aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, cesta späť už neexistuje. Ak by si to Briti predsa len v budúcnosti rozmysleli, museli by prejsť klasickými prístupovými rokovaniami ako ktorékoľvek iné krajiny so záujmom o členstvo.

Otvoriť galériu
Ako Británia hlasovala?
Zdroj: infografika NČ

Kampaň bola postavená na lži

Pár hodín po skončení referenda jedna z hlavných tvárí kampane, líder strany UKIP Nigel Farrage povedal, že kampaň za odchod Británie z EÚ bola založená na lži. Kampaň hovorila o tom, že Briti týždenne posielajú do Únie 350 miliónov libier, ktoré by mimo Únie mohli investovať do zdravotníctva. „Môžete garantovať, že tieto peniaze pôjdu do zdravotníctva?“ pýtala sa ho redaktorka v rannej šou Dobré ráno, Británia. „Nie, nemôžem, nikdy som to nepovedal. Bola to chyba v kampani,“ odpovedal Farrage.

4 dôvody, pre ktoré Británia opúšťa Úniu

1. EÚ ohrozuje britskú suverenitu

V posledných rokoch sa prijalo mnoho zmlúv, ktoré prenášajú právomoci národných štátov na Brusel. Britskí euroskeptici majú problém s tým, že Európska komisia nie je priamo zodpovedná britským voličom alebo komukoľvek inému.

2. Zväzovanie zbytočnými reguláciami

Problém sú regulácie, ktoré Britom podľa slov Borisa Johnsona zakazujú recyklovať čajové vrecúška či obmedzujú výkon vysávačov. Britskí konzervatívci sú nespokojní s byrokraciou.

3. Únia dovoľuje príliš veľa imigrantov

Briti majú veľký problém s imigrantmi z iných krajín EÚ, pretože tá garantuje občanom EÚ právo na prácu a presídlenie do ktorejkoľvek inej krajiny. Británia očakáva viac práce pre svojich vlastných občanov.

4. Euro je pre Britov katastrofa

Mnoho ekonómov verí, že na to, aby euro fungovalo tak, ako má, bude potrebná dodatočná fiškálna a politická integrácia spolu so spoločným daňovým a sociálnym systémom.

Otvoriť galériu
Čo bude nasledovať?
Zdroj: infografika NČ

Muž, ktorý rozbil Európsku úniu: Britský premiér ohlásil rezignáciu

Nech urobil za šesť rokov svojej vlády čokoľvek, história si ho bude pamätať len pre jedno. Britský premiér David Cameron (49) sa tučnými písmenami zapíše ako muž, ktorý zabil prvý klinec do rakvy Európskej únie. V rámci predvolebného boja pred dvoma rokmi totiž Britom sľúbil, že vypíše referendum o zotrvaní krajiny v EÚ. „Je načase, aby sa Británia vyjadrila. Je načase, aby sme nastolili otázku týkajúcu sa Británie a Európy,“ povedal v januári 2013 Cameron. Briti ho vzali za slovo. A napriek tomu, že Cameron vystupoval proti brexitu, voliči si urobili po svojom. Cameronovi tak nezostalo nič iné než to, že sa v októbri vzdá premiérskej stoličky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta