Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2016 21:20 | Správy | Domáce správy

Po tragédii v Srbsku sú už doma: Lietadlo s 23 cestujúcimi z havarovaného autobusu priletelo na Slovensko

Zo srbského mesta Niš späť na Slovensko v podvečer odletelo 23 cestujúcich z autobusu, ktorý nadránom havaroval v Srbsku.

V utorok večer o pol desiatej pristál na Letisku Milana Rastislava Štefánika vládny špeciál s 23 dovolenkármi, ktorých autobus skoro ráno havaroval v blízkosti srbského mesta Niš. Okrem desiatich Slovákov dopravil do Bratislavy i desať českých turistov a jedného z dvoch vodičov havarovaného autobusu cestovnej kancelárie Aeolus.

Časť turistov, ktorí sa vracali z dovolenky na gréckom ostrove Korfu mohla z letiska odcestovať rovno do svojich domovov. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý tiež absolvoval let na západný Balkán, boli doudieraní, avšak bez zranení. Ďalšia časť cestujúcich absolvuje kontrolné vyšetrenia v bratislavských nemocniciach, následne by tiež mali byť odvezení domov.

Priamo z letiskovej plochy odviezli sanitky troch Slovákov a dvoch občanov ČR, ktorí mali vážnejšie zranenia. Kaliňák priblížil, že budú hospitalizovaní v Nemocnici Sv. Michala ministerstva vnútra. Český turista s dcérou tu ostane minimálne na pozorovanie.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Zuzana Eliášová informovala, že ošetrili celkovo štyroch pacientov. Všetci sú v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života. "V jednom prípade ide o podozrenie na zlomeninu v oblasti ruky, v ďalšom prípade o pomliaždeniny v oblasti hrudníka, tretí pacient má bolesti chrbtice a posledný je otrasený z udalosti," priblížila Eliášová. Doplnila, že ak ich stav nebude vyžadovať hospitalizáciu, budú prepustení.

V Srbsku ostali dve cestujúce, jedna z nich s veľmi ťažkými poraneniami. Podľa Kaliňáka je však v stabilizovanom stave. Druhá turistka má iba stredne ťažké zranenia, prevozu nebola schopná kvôli inému ochoreniu. Až v ďalších dňoch sa uskutoční aj prevoz piatich obetí dopravnej nehody. Kaliňák spresnil, že tu ešte musia prebehnúť viaceré právne procedúry.

 

Podľa informácií, ktoré minister získal od srbských kolegov nestála autobusu v ceste žiadna prekážka. Plynulo zišiel na úseku cesty, ktorá bola rovná a prevrátil sa. Zatiaľ tiež nezistili žiadnu technickú poruchu na vozidle. "Intenzívne pátrajú, ale ako to pri takýchto nehodách býva, ten ľudský faktor je v tomto prípade asi ten najrozhodujúcejší," uviedol Kaliňák.

Zlyhanie šoféra podľa neho potvrdzuje do určitej miery aj jeho úvodná výpoveď. Cesta bola suchá, viditeľnosť dobrá aj napriek skorej rannej hodine. "Skôr si myslím, že tu mohla zohrať úlohu únava," doplnil minister. Vodiča, ktorý šoféroval autobus zadržala srbská polícia a hrozí mu trestné stíhanie v tejto krajine.

 

Šéf rezortu vnútra sa mal možnosť rozprávať aj so zranenými osobami. „Oni to vidia jednoducho všetci v tej podobe, že došlo vlastne k mikrospánku a zídeniu autobusu z cesty, pretože žiaden úder až do prevrátenia nenastal. Tie najväčšie zranenia a obete boli v prednej časti autobusu,“ povedal Kaliňák pre TASR.

Kaliňák ocenil prácu srbských záchranárov a policajtov. „Vo veľmi krátkej dobe sa im podarilo ošetriť všetkých pacientov, sústrediť ich do jednej nemocnice a pripraviť ich na transport,“ uviedol. Presnú príčinu nehody stále vyšetrujú. „Treba povedať, že podľa predbežných rozhovorov s políciou pri takýchto nehodách to býva najčastejšie zlyhanie ľudského faktora. Preverujú, samozrejme, aj prípadné technické nedostatky autobusu, ale cesta bola rovná, prekážku zatiaľ nenašli,“ doplnil minister.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!