Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2016 06:57 | Správy | Politika

Cesta Kaliňáka k moci a peniazom: Z kabaretiéra sa stal najmocnejší člen Ficovej vlády!

Sympaťák s trocha rebelským kukučom. Uvoľnený, žoviálny, ale keď treba, silný a zásadový muž činu. Určite jeden z najobľúbenejších ministrov vo vláde Roberta Fica, ktorý nikdy nezabudol zdôrazniť, že patrí medzi jeho najbližších.

Politik, ktorý sa bez ujmy dokázal vyvliecť z každej šlamastiky, s ktorou mal niečo spoločné. Takýto obraz Roberta Kaliňáka je preč. Ako sa vlastne z Kaliňáka stal po premiérovi druhý najmocnejší muž vlády?

Napriek tomu, že Robert Kaliňák patrí k najlepšie zarábajúcim politikom, nikdy nedával okato najavo svoj blahobyt. Žiadne extra drahé hodinky, fára, vily... To radšej ukázal svoju peknú druhú manželku Zuzanu (43), zahral na saxofóne, alebo povedal nejakú vtipnú vetu. Začiatkom tohto roka sa s potešením podelil o svoju radosť, keď sa mu narodil druhý syn Jakub, okrem neho má ešte syna Andreja (4). Avšak inak si svoje súkromie stráži, to, čo sa popísalo o ňom a jeho ceste k moci, pripomína zmes skutočných faktov a vymyslených príbehov.

Detstvo

 

Kaliňákov otec bol námorník a mama učiteľka, ktorá pochádzala z bulharskej menšiny žijúcej na Ukrajine. Zoznámili sa v Odese, vzali sa a usadili na východnom Slovensku, odkiaľ sa presťahovali do Bratislavy. Tam sa 11. mája 1971 do rodiny Kaliňákovcov, ktorí už vtedy mali šesťročného syna Milana (51), narodil Robo. „Otec bol prvý strojný dôstojník a stál pri zrode každej zo slovenských lodí, ktoré plávali na mori. Desať rokov sa tak intenzívne plavil, že bol doma len tri mesiace v roku. Ale cez prázdniny sme si celá rodina užívali. Bral nás na dva či tri mesiace na loď, kde sme strávili nádherné a vzácne chvíle,“ spomínal Kaliňák pred rokmi v týždenníku Život.

Otvoriť galériu

Keď mal 15 rokov, otec mu zomrel na rakovinu. „Čím som bol starší, tým viac mi chýbali otcove poučné facky. Tým, že som nemal nad sebou chlapskú ruku, citeľne som zmenil správanie,“ priznal Kaliňák. Aj on chcel byť námorníkom, zaujímali ho však tiež hudba, divadlo a motorky. Nakoniec zvíťazilo právo.

Podnikavý chlapec

O tom, že sa Robert vedel v živote obracať, svedčí aj fakt, že už počas štúdií prešiel viacerými zamestnaniami. V 19 rokoch účinkoval v kabaretných predstaveniach spolu s Petrom Marcinom či so Sisou Sklovskou. „Striedali sme sa tam viacerí. Vtedy som dobre usúdil, že môj talent má obmedzené hranice. Nám to však prinášalo slušný zárobok. Amatérsky som hrával aj v muzikálnom štúdiu,“ priznal Kaliňák.

Otvoriť galériu

Ako študent práva rozbehol svoje prvé podnikateľské aktivity. Fakulta vlastnila priestory Havana baru pri internátoch, ktoré si Kaliňák vďaka podpore vtedajšieho prorektora Ivana Gašparoviča prenajal rovnako ako tlačiareň, kde ponúkal kopírovacie služby a kopíroval skriptá pre celú fakultu. Okrem toho v Slovenskej televízii uvádzal reláciu o kupónovej privatizácii a v bývalej VTV reláciu Teletrh práce.

Osudové stretnutie

O prvom stretnutí s Robertom Ficom podľa denníka SME Kaliňák šíril túto historku. Zoznámili sa náhodou na zastávke na bratislavských Dlhých dieloch. Ficovi sa pokazilo auto a na Inštitút ministerstva spravodlivosti sa vybral autobusom. Pre Kaliňáka nebol Fico neznámy, keďže práve písal ročníkovú prácu o jeho knihe Trest smrti. Keď ho zbadal na zastávke, ponúkol sa, že ho na svojej favoritke odvezie. Potom sa ešte párkrát stretli, a keď Fico o šesť rokov neskôr zakladal Smer, zavolal Kaliňákovi, či nemá záujem...

Otvoriť galériu

V informovaných kruhoch sa však hovorí ešte o druhej verzii, podľa ktorej Kaliňáka ako „svojho človeka“ do vedenia Smeru pretlačil údajný mecenáš strany a podnikateľ Jozef Brhel. Tak či tak, Kaliňák sa po prvý raz stal poslancom v roku 2002, keď bol Smer ešte v opozícii, a bol predsedom výboru pre obranu a bezpečnosť. Za podpredsedu vlády a ministra vnútra ho vymenovali v roku 2006, znova v roku 2012.

Kamaráti z pubu

Keď sa povie Kaliňák, jedným dychom treba povedať aj druhé meno - Ján Počiatek. Kaliňák spolu s bývalým ministrom financií a dopravy, ktorý s politikou nečakane skoncoval po marcových voľbách, patrili k najbohatším ministrom Ficovej vlády.

Otvoriť galériu

Kaliňáka s Počiatkom spojila láska k motorkám. Zoznámili sa v bratislavskom podniku Harley Davidson, ktorý vlastnil práve Počiatek. V roku 2000 spoločne rozbehli biznis so sieťou reštaurácií a kaviarní Steam & Coffee. Okrem podnikania s Počiatkom sa Kaliňák ako právnik špecializoval na protimonopolné právo a informačné technológie. Zrejme len z toho však podnikateľ, ktorý musel počas svojho ministrovania viackrát vysvetľovať podozrivé prepojenia na podsvetie, závratne nezbohatol.

Boháč

V majetkových priznaniach Kaliňák uvádza, že vlastní podiely vo firmách, ktoré nepodnikajú so štátom, ale v ktorých to je, uviesť odmietol. „Niekoľko bankových inštitúcií, poisťovní, priemyselných firiem. To nie sú podiely, ktoré by sa dali považovať za kontrolné balíky, ale venujem sa tomu dlhé roky,“ citovalo Kaliňáka Plus 7 dní. Tiež bol vraj úspešný na finančných trhoch a nakúpil akcie takých gigantov, ako sú Apple či filmové štúdiá Disney. Okrem toho vlastní viacero lukratívnych bytov v bratislavskom Starom Meste.

Otvoriť galériu

Podľa majetkových priznaní sa Kaliňákovi darilo najmä počas ministrovania vo Ficových vládach. Iba za rok 2014 v priznaní uviedol, že zarobil 394 000 eur, z toho asi 52 000 eur mal z výkonu verejnej funkcie. Celkovo za roky 2004 - 2014 zarobil ako minister okolo 360 000 eur a jeho ďalšie príjmy sa za tie roky vyšplhali až na 2,7 milióna eur.

Teraz je pod paľbou, lebo nie všetci veria, že zarobil toľko, koľko priznal. A vo vzduchu visí otázka, či časť jeho príjmov nesúvisí aj s podnikaním, na aké poukazuje kauza Bašternák. 

O čom je kauza Bašternák

Podnikateľ Ladislav Bašternák kúpil v r. 2012 sedem bytov na bratislavskom hradnom vŕšku za 12 miliónov eur, ktoré mali v skutočnosti hodnotu okolo 1,5 milióna eur. Z 12 miliónov eur si Bašternák uplatnil nárok na vyplatenie vratiek DPH, a tak od štátu zinkasoval približne 2 milióny eur. Hoci polícia mala indície, že ide o podvod, nekonala. Začala, až keď na to upozornili médiá. Opozícia poukazovala na prepojenie Bašternáka s Kaliňákom, ten to však odmietal. Až pred pár dňami priznal, že mal s Bašternákom obchodný vzťah. V r. 2013 od neho odkúpil podiel B. A. Haus za 430 000 eur. Minister vnútra to vysvetlil takto: „V septembri 2013 som ani nemohol tušiť, že je podozrivý z daňových podvodov.“ Zmluvu s Bašternákom však Kaliňák odmieta zverejniť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ost, Nový Čas Nedeľa, aď

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia