Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2016 19:03 | Správy | Zahraničné správy

Belgicko uskutočnilo protiteroristické razie: Zadržali 12 podozrivých!

Belgické orgány uskutočnili v noci na sobotu rozsiahle protiteroristické razie v desiatkach domov a zadržali 12 podozrivých.

Podľa úradov si situácia vyžadovala "okamžitý zásah", lebo sa obávali, že teroristický útok sa už blíži. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Po celom Belgicku sa v sobotu konali stretnutia fanúšikov, ktorí aj v podnikoch spoločne sledovali televízny prenos zápasu belgického futbalového tímu proti Írsku na majstrovstvách Európy, ktoré sa konajú v susednom Francúzsku. A niektoré médiá uviedli, že takéto stretnutia fanúšikov by sa mohli stať terčom útokov. Belgicko vyhralo 3-0 a počas zápasu neboli hlásené žiadne veľké incidenty.

Belgický premiér Charles Michel zvolal v sobotu na 14.00 h SELČ bezpečnostnú radu štátu, na ktorej sa zúčastnili ministri obrany, spravodlivosti, vnútra a zahraničných vecí. Po zasadnutí bezpečnostnej rady premiér na tlačovej konferencii vyhlásil, že krajina bude naďalej "veľmi ostražitá, hodinu za hodinou," ale v Belgicku zostane v platnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom. To znamená, že hrozba útoku "je možná a pravdepodobná," dodal Michel.

Belgicko má takýto stupeň ohrozenia od vlaňajších novembrových útokov v Paríži, keďže niektorí z ich páchateľov boli belgickými občanmi, alebo žili v Bruseli. Navyše, útoky z 22. marca na bruselské letisko a stanicu metra si vyžiadali 32 ľudských životov. "V nasledujúcich hodinách podnikneme ďalšie opatrenia, prispôsobené situácii," dodal premiér po zasadnutí bezpečnostnej rady. Odmietol však spresniť povahu tejto hrozby.

 

Belgická federálna prokuratúra už skôr oznámila, že v noci na sobotu prehľadali orgány 40 domov a 152 garáží v 16 samosprávnych obvodoch, a to prevažne na území hlavného mesta a v jeho okolí. Agentúra DPA dodala, že nočná operácia sa týkala aj bruselskej prisťahovaleckej štvrte Molenbeek, spájanej s páchateľmi teroristických útokov v Paríži a samotnom Bruseli. Razie sa zaobišli bez vážnejších incidentov a neboli nájdené žiadne zbrane ani výbušniny, dodala prokuratúra.

Pri raziách v noci na sobotu bolo vypočutých 40 ľudí, z ktorých 12 zadržali. Sudca má ešte v sobotu rozhodnúť o ich ponechaní vo väzbe. "Nie je za tým. Máme stále tretí stupeň ohrozenia terorizmom. To znamená, že niečo sa ešte deje," vyhlásil minister vnútra Jan Jambon. "Minulú noc sme podnikli veľmi úspešnú akciu," zdôraznil.

Prokuratúra v sobotu už skôr vydala vyhlásenie, že "výsledky vyšetrovania si vyžiadali okamžitý zásah", čím naznačila, že v blízkej budúcnosti bol zrejme plánovaný násilný útok. Medzitým premiér Michel a traja hlavní ministri, vrátane Jambona a ministra spravodlivosti Koena Geensa, dostali po nekonkretizovaných hrozbách od piatka mimoriadnu osobnú ochranu. "Včera večer sme sa dozvedeli, že budeme mať takúto dôkladnú ochranu. Povedali nám, že sú na to dobré dôvody," uviedol Geens.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Novela robí v systéme povolení akúsi hrubú čiernu čiaru
Novela stavebného zákona umožňuje amnestiu: Chcete zlegalizovať čiernu stavbu? Návod ako na to
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
Roman Michelko
Michelko avizuje zmeny: Týkať sa majú tohto návrhu novely zákona! Súvisí to s umením
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku