Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2016 10:03 | Správy | Zahraničné správy

Desiatky amerických diplomatov vyzvali na zmenu politiky USA v Sýrii: Násilím proti porušovaniu prímeria

Viac ako 50 diplomatov amerického ministerstva zahraničných vecí podpísalo interný dokument, ktorý je veľmi kritický k americkej politike v Sýrii.

Signatári vyzývajú na vojenské údery proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorých cieľom by bolo donútiť ho prestať s porušovaním prímeria v občianskej vojne.

Agentúra Reuters, ktorá o tom informovala, dodala, že interný dokument podpísalo 51 diplomatov stredného a vyššieho rangu, ktorí sú zapojení do vytvárania americkej politiky voči Sýrii.

Reuters píše, že ako prvý o iniciatíve diplomatov informoval denník Wall Street Journal. Správu o ňom priniesli aj noviny New York Times (NYT).

 

Dokument vyzýva na "cielené vojenské zásahy" proti sýrskej vláde, a to v situácii, keď je podľa nich ohrozené prímerie platné v niektorých oblastiach od začiatku tohto roku.

Takáto vojenská intervencia by však znamenala zásadnú zmenu v dlhodobo vedenej politike administratívy prezidenta USA Baracka Obamu, ktorá spočíva v priamom nezasahovaní do občianskej vojny v Sýrii. Obamova vláda vyzýva skôr na začatie prechodných politických procesov, ktoré by viedli k Asadovmu odchodu.

Nemenovaný predstaviteľ USA, ktorý dokument čítal, ale nepodpísal, pre Reuters uviedol, že Biely dom je naďalej proti výraznejšej zaangažovanosti amerických ozbrojených síl do sýrskeho konfliktu. Dodal, že vyhlásenie diplomatov zrejme neodvráti Obamovo sústredenie sa na boj proti pretrvávajúce a šíriacej sa hrozbe v podobe džihádistickej skupiny Islamský štát (IS).

Iný zdroj, ktorý je oboznámený s postojmi amerických vládnych úradníkov a venoval sa problematike Sýrie, pre Reuters priznal, že súčasná politika USA v Sýrii je neefektívna.

Aj keď podobné interné dokumenty nie sú v americkej praxi ničím neobvyklým, počet podpisov na ňom je mimoriadne veľký.

"To je prekvapivo vysoké číslo," povedal Robert Ford, ktorý v roku 2014 odstúpil z postu veľvyslanca USA v Sýrii pre politické nezhody a teraz pracuje v think-tanku Middle East Institute vo Washingtone.

Ford dodal, že toto nie je prvý prípad, keď rezort diplomacie brojí za aktívnejšiu politiku USA v Sýrii. Stalo sa tak aj v lete 2012, keď jeho vtedajšia šéfka Hillary Clintonová navrhovala vyzbrojovať a cvičiť protiasadovských povstalcov. Tento plán, ktorý podporila časť členov americkej vlády, prezident Barack Obama a jeho poradcovia z Bieleho domu odmietli.

Najnovší interný dokument hovorí o náletoch, ale nezmieňuje sa o vyslaní pozemných jednotiek USA do Sýrie. V Sýrii momentálne pôsobí asi 300 amerických špecialistov zúčastňujúcich sa na protiteroristickej misii proti IS, ale nezameriavajú sa na armádu vernú Asadovej vláde.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí John Kirby potvrdil existenciu vnútorného dokumentu týkajúceho sa situácie v Sýrie a dodal, že rezort ho študuje. Zatiaľ sa preto odmietol vyjadriť k jeho obsahu. Spresnil, že podobné interné dokumenty slúžia ako neoficiálne fórum, ktoré zamestnancom ministerstva zahraničných vecí umožňuje vyjadriť prípadné alternatívne názory.

Riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan vo štvrtok na híringu v Kongrese vyhlásil, že Asadova pozícia je silnejšia než pred rokom, pretože ju posilnili nálety ruského letectva proti umiernenej sýrskej opozícii. Brennan tiež varoval, že kapacita IS páchať teroristické útoky a jeho globálny dosah neboli znížené.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!