Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2016 05:00 | Správy | Politika
Video

Opozícia požaduje hlavu Ficovho kamaráta: Stihne Kaliňáka Paškov osud?!

Ustojí to?! Toľkým obvineniam, ktoré sa na Roberta Kaliňáka (45) vyrojili za posledné dni, už dávno žiadny slovenský politik nemusel čeliť.

Minister vnútra síce tvrdí, že je v celom prípade nevinne, no opozícia už vyhlásila, že plánuje spustiť protesty smerujúce k jeho odvolaniu práve pre kauzu Bašternák. Pred dvoma rokmi pritom rovnako pod tlakom verejnosti a po napätej atmosfére musel odísť predseda parlamentu Pavol Paška. Bude ho Kaliňák nasledovať?

Už od víkendu minister čelí obvineniam, že dostal od bývalej firmy podnikateľa Ladislava Bašternáka B. A. Haus 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Biznismena pritom prešetrujú kriminalisti pre dvojmiliónové vratky DPH. Včera popoludní Kaliňák prvýkrát otvorene prehovoril a tvrdí, že opozícia aj médiá šíria klamstvá. „Bojí sa pán Matovič, ktorý je jediným dodnes udsvedčeným daňovým podvodníkom, ktorý deň pred daňovou kontrolou previedol svoju firmu na bieleho koňa a zničil časť účtovníctva. Rybanič s úmyslom poškodiť niektoré informácie zamlčal, aby tak spolu s SaS a niektorými novinármi mohol pokračovať v týchto ničím nepodložených obvineniach,“ povedal minister vnútra. Podporu mu však vyjadrili vládne strany.  

Protesty

 

Opozícia, ktorá o kauze Bašternák informuje už niekoľko mesiacov a Kaliňáka sa pre ňu už snažila odvolať, plánuje začať protesty v uliciach. Opäť sa chystajú aj na Kaliňákovu hlavu v Národnej rade.

Veľké smerácke meno sa pritom z politiky muselo porúčať naposledy na konci roku 2014. Po prevalení kauzy predraženého piešťanského cétečka sa spustili masové protesty, po ktorých padol dlhoročný straník a predseda parlamentu Pavol Paška. „Chcem, aby Slovensko fungovalo ako normálna krajina, aby politiku nerobilo zopár anarchistov na uliciach,“ vysvetľoval v osudnú noc.

Podľa politológa Tomáša Koziaka má Kaliňák silnejšiu pozíciu v Smere, ako mal Paška. „Na verejnosti je vnímaný pozitívne, vedie ľudovú politiku, je milovníkom žien, jeho preferencie boli v každých voľbách vysoké. To sa nedá povedať o Paškovi, ktorý vystupoval vždy arogantne,“ povedal odborník. Podľa neho je bratislavská vetva Smeru, kam spadá aj Kaliňák, silnejšia ako košická. „Premiér však vie pracovať s verejnou mienkou a ak by boli protesty proti Kaliňákovi, nie je celkom isté, ako by sa zachoval,“ povedal Koziak. 

Čo potopilo Pavla Pašku

Otvoriť galériu

1. Postavil sa za Slotu

Obhajoval absentéra Jána Slotu. Po tom, ako novinári poukázali na to, že prezenčku podpísal namiesto šéfa národniarov Rafael Rafaj, odmietol Paška ako predseda parlamentu ukázať zábery z Národnej rady a po stretnutí so Slotom vyhlásil, že je všetko v poriadku. 

2. Utopené milióny?!

Váhostav Juraja Širokého dostal za Paškovho šéfovania aj projekt výstavby garáží pod Bratislavským hradom. Projekt zhltol desiatky miliónov eur a Paška ho chcel neustále rozširovať, napríklad aj o ubytovňu pre poslancov, hoci zákonodarcovia dostávajú paušálne náhrady viac ako 1 600 eur. 

3. Zabarikádoval parlament

Na parlamentné chodby dal namontovať dvere s elektronickými zámkami, aby „ochránil“ poslancov pred nepríjemnými otázkami novinárov. Zariadil, že zástupcovia zákonodarného zboru majú pokoj aj v parlamentnom bufete. 

4. Toleroval alkohol v parlamente

Odmietol riešiť zjavne opitých poslancov Smeru v parlamente. Keď sa opozícia snažila počas nočného rokovania v uplynulom volebnom období odvolať premiéra Fica, v Národnej rade sa veselo popíjalo. Problém odmietol riešiť s tým, že parlament nie je fabrika, kam chodí človek na šiestu a pichne si. 

5. Sivá eminencia zdravotníctva

O Paškovi sa hovorilo ako o hlavnej páke slovenského zdravotníctva. On všetko popiera. 

6. Ľudia kričali - odstúp

V novembri 2014 sa na námestiach vo viacerých mestách konali demonštrácie, kde ľudia žiadali odstúpenie Pavla Pašku pre rozkrádania v zdravotníctve. Ten po dvoch dňoch odstúpil z pozície šéfa parlamentu.

Prešľapy ministra vnútra

1. Hedviga Malinová

Hneď na začiatku prípadu vystúpil ako čerstvý minister na tlačovej konferencii a ukazoval detaily zo spisu, čo robiť nemal. Hedvigu označil za klamárku, no Kaliňákove tvrdenia sa v priebehu vyšetrovania nedokázali. Prípad je teraz pred maďarským súdom, lebo Hedviga zmenila občianstvo a požiadala o presun prípadu. Slovenská strana vyhovela, lebo takto sa skôr dostane do stratena. 

2. Výbušnina v lietadle

V januári 2010 Kaliňákovi policajti poslali v batožine nič netušiaceho Štefana Gondu výbušninu do Írska, keď neúspešne cvičili jej hľadanie. V Írsku Gondu policajti zatkli pre podozrenie z terorizmu. Kaliňák sa Gondovi ospravedlnil a ministerstvo vnútra mu vyplatilo bolestné 18-tisíc eur. 

3. Mafiáni v polícii

- Kaliňák priznal, že medzi platenými policajnými agentmi sú aj mafiáni a kriminálnici. Jedným z nich bol bývalý sýkorovec a šesťkrát odsúdený Jozef Drag. Kaliňákovým argumentom bolo, že keď má pod kontrolou hlavu skupiny, tak kontroluje celú mafiu. 

4. Rekonštrukcia Klientskeho centra verejnej správy

Bývalú predajňu Ikea a naposledy trh pod strechou si Kaliňákovo ministerstvo vybralo ako sídlo integrovaného Klientskeho centra verejnej správy v Bratislave. Aby obišli zákon o verejnom obstarávaní a nemuseli robiť tender, podpísali s rakúskymi majiteľmi dohodu o prenájme a potom o rekonštrukcii, lebo vraj oni majú na ňu autorské práva. Následne takmer celú budovu strhli a postavili nanovo. 

5. Reforma ESO

Reforma verejnej správy na Kaliňákov spôsob. Okrem zopár klientskych centier sa fungovanie nezmenilo. Malo sa ušetriť 700 miliónov, no vo verejnej správe pracuje každý rok o tisíc ľudí viac. Počty majú stúpať aj ďalej na 231 115 ľudí v roku 2017.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom