Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2016 11:55 | Správy | Politika

Identita Filipa Rybaniča odhalená: Bude toto Kaliňákov kat?!

Mladík, ktorý bol ešte pred pár dňami pre Slovákov celkom neznámy, dnes plní stránky všetkých novín.

Asistentovi poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipovi Rybaničovi (24) sa podarilo dostať k účtom ministra Roberta Kaliňáka (45) aj bývalého šéfa rezortu dopravy Jána Počiatka (45). Už v piatok ho zatkla polícia a niekoľko hodín vypočúvala. Odvtedy sa po ňom zľahla zem. Novému Času sa však podarilo dostať k Rybaničovej identite a prinášame detaily.

Stratil sa profil na sociálnej sieti a na adrese trvalého bydliska nikoho nenájdete. Rybanič sa po prevalení škandálu akoby vytratil z povrchu zemského. Dvadsaťštyriročný mladík, ktorý študoval ekonomický smer na Univerzite Komenského, sa po sobotnom prepustení stiahol a zdržiava sa na neznámom mieste. Nový Čas však pozná tvár muža, ktorý tvrdí, že si po prevalení kauzy Bašternák pozrel nielen účty samotného podnikateľa, ale aj Roberta Kaliňáka. Rybanič totiž od roku 2013 pracoval v Tatra banke a staral sa o klientov s ročným obratom nad 100-tisíc eur.

V policajnej výpovedi, ktorú zverejnil Denník N, tvrdí, že poslanec Rajtár mu povedal, že má informácie o Kaliňákovi, ktorého chce opozícia odvolať. „Rozprával mi, že vyšli najavo nejaké veci ohľadom nejakého Bašternáka,“ povedal Rybanič policajtom. Po tom, ako mu saskár povedal o tom, že Bašternákovi za posledných 12 rokov vyplatili na vratkách 16 miliónov eur, mal zostať v šoku. „Po týchto – pre mňa šokujúcich – zisteniach som sa následne v práci pozrel na účty osôb Jána Počiatka, Roberta Kaliňáka, Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka,“ prezradil s tým, že informácie, ktoré zistil, posunul médiám, o čom vedel aj Rajtár. „Dôvodom, prečo som poskytol tieto informácie, bolo dianie na politickej scéne,“ dodal. Všetko vraj robil dobrovoľne a bez prísľubu odmeny z vlastnej zvedavosti.

 

Chcel dať výpoveď

- od roku 2013 pracoval v Tatra banke

- zo servisného prešiel na obchodného poradcu

- podľa informácií Nového Času chcel dať výpoveď už v apríli, keď ho zamestnal poslanec Rajtár

- v banke vraj trvali na výpovednej lehote, ktorá mala vypršať v týchto dňoch

Boli podobné platby u Kaliňáka bežné? 

Nie je známe či banka transakciu so sumou 260 000 eur, ktorá na účet ministra mala prísť z firmy B. A. Haus, nevyhodnotila ako neobvyklú obchodnú operáciu. „Banka je povinná zbierať informácie aj o neobvyklých obchodných operáciách a ak má podozrenie, že ju klient vykonáva, mala by informovať finančnú políciu. Neobvyklou obchodnou operáciou je napríklad nezvyčajne vysoká platba, ktorú klient zrazu na účet dostal a predtým také platby nedostával. Podozrivá však pre banku byť nemusela vtedy, ak napríklad podobné platby klient dostáva pravidelne, prípadne vie klient danú sumu legitímne vysvetliť.“ vysvetlil Maroš Ovčarik z Finančného kompasu.

Zuzana Povodová, hovorkyňa Tatra banky 

Otvoriť galériu
Zuzana Povodová
Zdroj: anc

- Radi by sme klientov ubezpečili, že ich dáta sú v bezpečí. Prístup ku klientskym účtom majú len oprávnení zamestnanci, ktorí tento prístup nevyhnutne potrebujú pre výkon svojej práce. Zároveň každá práca s klientskymi dátami je prísne kontrolovaná. To znamená, že ako banka vieme presne identifikovať, ktorý zamestnanec nakladal s ktorými klientskými dátami. Ak by sme mali ako banka podozrenie na únik klientskych dát, bezodkladne by sme vykonali kroky, ktoré by viedli k minimalizácii spôsobených škôd a k riadnemu postupu kompetentných orgánov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kan

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!