Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2016 10:19 | Šport | Futbal

Prísne opatrenia na EURO: Francúzsko vyhlásilo boj proti chuligánom

Francúzska vláda sľúbila, že vytlačí z krajiny všetkých zahraničných futbalových chuligánov, ktorých násilné činy počas EURO 2016 odvracajú pozornosť polície od boja proti terorizmu.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve oznámil, že už inštruoval miestne úrady, aby zaviedli nariadenia o vyhostení všetkých zahraničných návštevníkov, ktorých správanie narúša verejný poriadok. "Ich násilné akcie vyrušujú políciu pri ich primárnej misii, ktorou je chrániť krajinu od teroristickej hrozby," citovala jeho slová agentúra AP.

Podľa ministerstva vnútra strážcovia zákona od piatka zatkli vo Francúzsku 116 osôb, ktoré sa zapojili do incidentov spojených s ME. Až 63 z nich sa nachádza stále vo väzení. Troch chuligánov už vyhostili z krajiny, ďalším piatim zakázali vstup.

Vo Francúzsku panuje po novembrových teroristických útokoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, stále výnimočný stav. Cazeneuve uviedol, že žiada obmedzenia týkajúce sa predaja a konzumácie alkoholu v mestách, ktoré hostia zápasy EURO. Reagoval tak na tri dni trvajúce výtržnosti opitých ruských a anglických fanúšikov v Marseille. Obmedzenia by mali platiť v predvečer zápasu a v deň konania stretnutia, dotknúť by sa mali verejných priestranstiev, barov v okolí štadiónov a obchodov, v ktorých sa predáva alkohol. Miestni úradníci majú možnosť rozhodnúť, ktoré zóny budú udržiavať v "suchom" stave.

 

V severofrancúzskom Lens, kde vo štvrtok narazia anglickí futbalisti v "ostrovnej bitke" na Wales, už nariadili zákaz predaja tvrdého alkoholu v centre mesta a zaviedli ďalšie reštrikcie pri predaji alkoholických nápojov. V Lille, ktorý bude o deň skôr dejiskom duelu B-skupiny medzi Slovenskom a Ruskom, úrady požiadali políciu, aby potrestala bary, ktoré predávajú alkohol opitým osobám.

"Vieme, že bude ťažké dohliadať na dodržiavanie týchto nariadení. Očakávame, že v Lille to spustí vlnu nevôle," vyjadril sa Philippe Malizard, vysoký predstaviteľ regiónu Nord-Pas-de-Calais.

Pri strete fanúšikov pred nedeľňajším duelom Nemecka s Ukrajinou v Lille sa ľahko zranili dvaja ľudia. Albánskeho občana zatkli v sobotu po bitke s návštevníkom z Anglicka a po výsluchu mu nariadili, aby opustil krajinu. Ďalších 25 osôb nevpustili do Francúzska, keď sa snažili prejsť cez hranicu s Belgickom. Polícia medzi nimi identifikovala aj niekoľkých chuligánov z "čiernej listiny".

"Robíme všetko možné, aby sme zabránili chuligánom dostať sa do Lille na nasledujúce zápasy," povedal Malizard. V Paríži polícia nahlásila 15 zatknutí, ktoré sa týkajú EURO 2016, no neprezradila detaily.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť