Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2016 15:20 | Správy | Domáce správy

Varovanie pre Slovákov: Ak cestujete do Francúzska na futbal, na toto sa radšej pripravte!

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje na svojej internetovej stránke cestujúcich do Francúzska na dopravné obmedzenia.

Tie sú v krajine dôsledkom štrajkov. "Napriek začatiu Majstrovstiev Európy 2016 vo futbale pokračuje štrajk železničiarov (SNCF), aj keď v obmedzenej miere. V deň otvorenia Majstrovstiev Európy 2016 - 10. júna bude štrajkovať 7,9 percenta zamestnancov, čo obmedzí počet premávajúcich vlakov cca o rovnaké percento," informuje ministerstvo.

Ďalej uvádza, že v sobotu 11. júna sa začína štrajk 25 percent pilotov spoločnosti Air France, ktorý potrvá do utorka 14. júna. V dôsledku toho bude v sobotu 20 až 30 percent letov Air France zrušených. Nevylučuje sa, že v priebehu ďalších dní sa zruší až 50 percent letov spoločnosti. "Čerpacie palivové stanice sú od 8. júna opäť v plnej prevádzke na celom území Francúzska," píše sa na stránke.

Rezort diplomacie odporúča občanom Slovenskej republiky, aby pred vycestovaním na futbalové majstrovstvá Európy využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho internetovej stránke, nezabudli na uzavretie komerčného cestovného poistenia a zachovali zvýšenú opatrnosť, osobitne na miestach s veľkou koncentráciou osôb.

 

Vo Francúzsku je vyhlásený výnimočný stav na celom území krajiny, platný do konca júla 2016 z dôvodu aktuálnej bezpečnostnej situácie a vysokej hrozby teroristických útokov. Na celom území krajiny budú zvýšené bezpečnostné opatrenia, predovšetkým na miestach s vysokou koncentráciou turistov, akými sú letiská, vlakové stanice, fan-zóny (s kapacitou 7000 – 120 000) či štadióny.

Pred cestou do Francúzska si stiahnite varovnú aplikáciu

Francúzske ministerstvo vnútra vytvorilo aplikáciu, ktorá by mala počas Majstrovstiev Európy vo futbale 2016 informovať užívateľov o potenciálnej hrozbe teroristických útokov. "V nadväznosti na teroristické atentáty z januára a novembra 2015, Ministerstvo vnútra Francúzska s účinnosťou od 8. júna 2016 zavádza bezplatnú mobilnú aplikáciu SAIP (Systém varovania a informácií pre obyvateľstvo), ktorá prostredníctvom notifikácií bude oznamovať adresátom mobilných telefónov informácie o mimoriadnych udalostiach (napr. atentáty)," informuje na svojej stránke Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Aplikácia je dostupná bezplatne pre užívateľov s operačným systémom IOS a Android.

Ministerstvo ďalej odporúča vyplniť dobrovoľný registračný formulár, ktorý umožňuje kontaktovať slovenských občanov v krízových situáciách. Konzulárnym pracovníkom umožňuje ľahšie lokalizovať slovenských občanov v danej krajine a v prípade nepriaznivých okolností na ne upozorniť a varovať pred hroziacim nebezpečenstvom, v krajných prípadoch zabezpečiť evakuáciu z postihnutých oblastí.

Ministerstvo poskytuje taktiež v rámci svojich služieb privítaciu a núdzovú sms a aplikáciu Svetobežka. Privítacia sms je jedna z prvých, ktorú dostanete po príchode do zahraničia s číslom na najbližší slovenský zastupiteľský úrad a s číslom na nonstop núdzovú linku v ústredí. Začiatkom tohto roka spustilo ministerstvo službu núdzová sms - v prípade mimoriadne závažnej udalosti ministerstvo naformuluje text správy o tom, čo sa stalo, s pokynmi a s kontaktmi, na ktoré sa môže občan obrátiť.

V októbri 2013 spustil rezort diplomacie mobilnú aplikáciu Svetobežka, ktorá slúži ako pomôcka pri cestách do zahraničia, je bezplatná a dostupná pre operačné programy Android a IOS. Obsahuje konkrétne informácie a rady ako postupovať v núdzových situáciách v zahraničí, koho kontaktovať ako prvého, kam sa obrátiť so žiadosťou o pomoc a ktoré pravidlá je potrebné dodržiavať. Obsahuje zoznam všetkých slovenských diplomatických zastúpení vo svete s kontaktmi, ktoré si občania môžu navoliť priamo z aplikácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona