Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2016 05:45 | Správy | Politika
Video

Slotovi zobrali vodičák, má to však jeden háčik: To sú riadne paradoxy!

To sú riadne paradoxy. Bývalý predseda SNS a exprimátor Žiliny Ján Slota (62) má zadržaný vodičák a zatiaľ neprávoplatne súdom zakázané na šesť rokov šoférovať auto za alkohol za volantom.

Po dopravnej nehode totiž odmietol fúkať, takže sa na neho pozerá, ako keby nadýchal. Slota je však vášnivý pilot a lietanie ho podľa vlastných slov upokojuje. Keby si chcel teraz zalietať, tak mu to nemôžu zakázať. Letecký preukaz mu totiž Dopravný úrad za šoférovanie s alkoholom v krvi nemôže zobrať. Bývalý šéf národniarov a dnes oficiálne živnostník Ján Slota má momentálne zadržaný vodičský preukaz. Ak krajský súd potvrdí pondelkový rozsudok Okresného súdu v Žiline, tak si nezašoféruje ďalších šesť rokov. Trest dostal za januárovú nehodu pri Lietavskej Lúčke, kde odmietol fúkať.

To mu však nebráni venovať sa inej záľube - pilotovaniu lietadiel. Aj keby ho právoplatne odsúdili a stále mal platný letecký preukaz, tak by si pokojne mohol zalietať. „Nie je dôvod na jeho zadržanie, keďže nevykonával činnosť spojenú s letovou prevádzkou,“ konštatoval Slotov právny zástupca Pavol Kuric. Dopravný úrad, ktorý dohliada na pilotov, to potvrdil.

„V súlade s platnou legislatívou EÚ a ani so všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky nie je zákaz vedenia motorového vozidla podmienkou na obmedzenie alebo odobratie preukazu odbornej spôsobilosti leteckého personálu,“ konštatovala Eva Oravcová z Dopravného úradu.

Otvoriť galériu

 

Stal sa už aj opak

Civilný pilot, ktorý pre citlivosť prípadu nechce zverejniť meno, hovorí, že je to nešťastná situácia. „Bohužiaľ, sú to dve odlišné záležitosti. Už sa to stalo aj naopak, že pilota chytili pod vplyvom alkoholu, prišiel o licenciu, ale pokojne mohol šoférovať ďalej,“ tvrdí dopravný pilot. Dodáva, že jediný spôsob, ako by sa mohli dostať k jeho leteckej licencii, je cez zdravotný stav.

„Ak by napríklad súd nariadil protialkoholické liečenie, tak by mohla zdravotná komisia preveriť zdravie pilota, a ak by neprešiel, tak by mu licenciu vzali,“ uzatvára. Letcov môžu kontrolovať leteckí inšpektori z Dopravného úradu. Okrem preverenia znalosti predpisov im môžu dať aj fúkať či poslať ich na kontrolu iných omamných látok v tele.

Slota pred tromi rokmi oficiálne predal svoje lietadlo DA 42 Twin Star. Predtým krátko vlastnil aj prúdové lietadlo L-29 Delfín, na ktorom pravidelne lietal, čo aj sám priznal. Podľa jeho slov mu lietanie prináša radosť. Podľa informácií Nového Času však už dlhšie nelietal. Pilotnú licenciu si je nutné obnovovať každé dva roky.

Slota za Volantom

Január 1998

Audi A8, v ktorom sedel Ján Slota s dvomi mužmi, dostalo pri Porúbke pri rýchlej jazde šmyk, narazilo do stromov.

Október 2004

Sverepec - Slota obiehal auto pred ním, zrazil sa s oprotiidúcou mazdou, rozbil luxusný športiak Chrysler Viper. Alkohol mu nezistili. V priestupkovom konaní bol Slota ako žilinský primátor potrestaný pokutou 5 000 korún a zhabaním vodičáka na dva mesiace.

Máj 2013

Čadca - Jazdil po centre mesta aj cez trávnik, odmietol dychovú skúšku. Vyviazol s pokutou 3 000 eur a ročným zákazom šoférovania.

Január 2016

Lietavská Lúčka - Na okresnej ceste smerom na Kľačno v rýchlosti zozadu nabúral do audiny, ktorá následne vrazila do ďalšieho auta. Nikto nebol zranený.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tunisia. Djerba island. Guellala village
Mrazivý objav: Pri pobreží obľúbenej dovolenkovej krajiny našli mŕtve telá
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Rozbili česko-ukrajinský gang! Narobil obrovské škody: Neuveriteľné zárobky
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide