Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2016 03:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Štefan Pishter Krasňanský je sivou eminenciou šoubiznisu: Robí z umelcov hviezdy!

Pred pár týždňami sa z Londýna vrátila Partička, nedávno tam vystúpila Lúčnica a so svojou šou sa čoskoro do britskej metropoly vráti Jan Kraus.

Tie najväčšie naše a české hviezdy na Ostrovy už viac ako trinásť rokov exportuje jediný človek – Štefan Krasňanský (39), ktorému v umeleckých kruhoch nepovedia inak ako Pishter. 

Ak niekto zo slovenských či českých umelcov vyhlási, že vystupoval v Anglicku, znamená to, že to išlo cez vás?

(smiech) Je tam veľká pravdepodobnosť.

 

Koľko akcií robíte do roka?

Začínali sme s hudobnými podujatiami pre krajanov raz za mesiac, no pred dvoma rokmi sme si trúfli aj na iné veci, rôzne malé javiskové formy, talkshow... Spolu je to tak 25 akcií za rok.

Diváci sú výlučne Slováci a Česi, alebo chodia aj miestni?

Riešili sme aj projekty zamerané na britského diváka, no pokiaľ sa bavíme o vystúpeniach známych spevákov od nás či z Česka, respektíve o divadelných predstaveniach, tak chodia naozaj iba krajania. No ak robíme džezové koncerty, prídu dídžeji, ak skrátka produkcia nie je tak postavená na slove, chodia aj Briti – dôkazom toho je predstavenie Lúčnice, ktoré práve pripravujeme (Lúčnica vystúpi v Londýne práve dnes, pozn. red.).

Otvoriť galériu
Jan Kraus
Zdroj: Archív Š. Krasňanského

Máte nejakú domovskú scénu, kde sa všetko odohráva?

Najčastejšie máme akcie v Klube 229 Venue, no snažíme sa objavovať aj nové miesta a ašpirujeme aj na prestížne priestory. Môžem sa pochváliť, že posledný rok sa nám podarilo dostať do Union Chapel – trikrát po sebe bola táto sála vyhlásená ako najzaujímavejšia v Anglicku. Je to kostol s kapacitou do 900 miest. Nedávno sme tam uviedli IMT Smile a Richarda Müllera. Spomínaná Lúčnica bude zase vystupovať v slávnom Barbican Centre.

Je úplným sci-fi urobiť niečo napríklad v Royal Albert Hall?

To je sála s kapacitou viac ako 5 000 miest, takže v prvom rade musíme nájsť interpreta, na ktorého príde toľko ľudí. Podľa našich skúseností za posledných trinásť rokov vieme, že dokážeme prilákať asi 2 000 divákov – toľko ich bolo napríklad na koncerte Lucie. No nič nie je nemožné, nám sa ešte donedávna zdalo neuveriteľné urobiť niečo v Barbican... To je inštitúcia, ktorá si veľmi starostlivo vyberá podujatia. Pri prvej komunikácii nám bolo povedané, že si musíme počkať osemnásť až dvadsaťštyri mesiacov. Nakoniec to nebolo také zlé, keď sme im poslali portfólio Lúčnice, dostali sme zelenú.

Otvoriť galériu
Vidiek
Zdroj: Archív Š. Krasňanského

Ako to funguje – hlásia sa vám sami interpreti, že si chcú urobiť výlet a spojiť to s koncertom? Či ich kontaktujete vy?

Sú takí, ktorí sa do Londýna pod našou produkciou vracajú vo dvojročných intervaloch. Sú to stálice, ktoré tu majú svoje zázemie, a ľudia sa ich domáhajú. Popri osvedčených menách sa však snažíme priniesť aj nových ľudí. Niektorí nám napíšu, my si potom ideme pozrieť ich vystúpenie a ak nám to sadne, radi ich uvítame.

Kto sa vracia najčastejšie?

IMT Smile, Richard Müller, Meky Žbirka, Vidiek – to bola vôbec prvá kapela, s ktorou sme naštartovali v roku 2003 agentúru. Chlapci si tu dokonca našli spriaznenú folklórnu skupinu Morena, ktorá je zložená zo slovenských ochotníkov, a majú spolu nacvičenú zaujímavú choreografiu na Vidiečana. Z českých kapiel je to skupina Chinaski, ktorá tu má veľmi silné zázemie, a naposledy tu aj nahrali dve pesničky. Nesmiem zabudnúť ani na Jaromíra Nohavicu, ktorý sa sem rád vracia.

Zrejme to pre nich nie je o peniazoch, ako skôr o minidovolenke, netradičnom zážitku, inom vzduchu...

Presne tak. Prichádzajú najmä tí, ktorí radi cestujú a majú radi Londýn. Niektorí sa to snažia spojiť s ďalšími aktivitami. Londýn je mekkou hudobného priemyslu a pre našich interpretov je určite zaujímavé konfrontovať sa s týmto mestom, nájsť si tu nejaké nové kontakty. Keď sem prídu prvý-, druhýkrát, tradične si obzrú mesto, no potom už idú do hĺbky, natáčajú tu klipy... Najďalej to asi dotiahli Chinaski a Meky Žbirka, ktorý nahral v Abbey Road celý album, a koncom októbra mu tu budeme robiť záverečné vystúpenie v rámci turné k nemu.

Otvoriť galériu
Partička
Zdroj: Archív Š. Krasňanského

Keď hviezdy koncertujú na Slovensku, ponáhľajú sa prakticky okamžite, ako zídu z pódia, domov. U vás sa zrejme žúruje.

(smiech) Napríklad v tom klube 229 Venue, kde robíme akcie pre našu komunitu, noc sa nekončí koncertom o jedenástej. Naopak, pokračujeme do skorých ranných hodín. Alebo sa niektorí rozbehnú do ulíc v snahe zažiť toho čo najviac, pozrieť si nejaký muzikál, zabaviť sa v neďalekom Soho alebo často vyrážajú do Camdenu, čo je centrum punkovej scény.

Spomínali ste váš prvý koncert s Vidiekom v roku 2003. Ako k tomu došlo?

Bola to veľmi spontánna akcia. V tom čase som bol v Londýne tretí rok a mal som určitú vnútornú potrebu spraviť tu niečo pre našich ľudí. Ten dopyt po slovenskej a českej kultúre bol silný. Hoci vtedy bolo ešte komplikované čo i len vycestovať do Anglicka... Vymysleli sme si, že by sme si sem zavolali nejakú našu kapelu, a voľba padla na Vidiek. Zdvihol som telefón a zavolal Richardovi Jajcayovi, manažérovi a gitaristovi Vidieka. Po krátkej milej debate sme sa dohodli. No a keďže všetko dopadlo dobre, nasledovali ďalšie koncerty... V tom čase sme však ani nesnívali o tom, že budeme organizovať podujatia aj v roku 2016.

Kedy ste sa tým začali aj živiť?

Tak po roku-dvoch.

Vy ste však v rámci hudby podnikali aj na Slovensku. Čo ste robili?

Po skončení vysokej školy som otvoril obchod s vinylovými platňami a s cédečkami a zároveň sme riešili distribúciu týchto nosičov z malých britských a amerických vydavateľstiev. Vozili sme na Slovensko rôzne raritky a chuťovky.

Prišli ste do Londýna najskôr na výlet ako turista?

Áno, bola to taká prvá vlna, keď všetky kamarátky prichádzali do Anglicka ako aupairky. Vôbec som nevedel, do čoho idem, prišiel som na pol roka s tým, že uvidím. Potom do toho prišli študentské víza, predlžoval som si pobyty a v roku 2003 som požiadal o biznis víza a som tu na neurčitý čas.

Čím sa chystáte Londýnčanov potešiť v budúcnosti?

Už dnes vieme, čo priaznivcov našej a českej kultúry v Londýne čaká v sezóne 2016/2017, okrem koncertov a divadiel to bude opäť aj Show Jana Krausa, ktorej dva diely sa chystáme natáčať 9. októbra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?