Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2016 11:55 | Správy | Politika
Video

Kvôli Bašternákovi parlament odvolával Kaliňáka: Tento muž mu mal zlomiť väz!

Takto si oslavu menín určite nepredstavoval. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer- SD) celý deň počúval, prečo by už nemal šéfovať rezortu.

A nebolo toho málo. Hlavným dôvodom malo byť zametenie kauzy okolo miliónového odpočtu DPH firmami Ladislava Bašternáka, ktorý  prenajíma byt premiérovi Robertovi Ficovi za 2 650 eur mesačne. V parlamente sa hádalo, ako keby sa to opozícii mohlo aj podariť. Napokon však minister vnútra zostáva vo svojej funkcii.

Kaliňák je ten najlepší minister vnútra, akého sme kedy mali. Aspoň tak bránil odvolávaného ministra premiér Fico. „Je to minister na svojom mieste, má plnú podporu tejto vlády. Je to jedna z najťažších pozícií vo vláde,“ dodal Fico s tým, že opozícia iba šíri nenávisť. Po Ficovi vystupovali už len opoziční poslanci, ktorí celé hodiny vysvetľovali, prečo Kaliňák nie je dobrým ministrom vnútra, keďže kryl možné Bašternákove miliónové podvody s DPH.

Otvoriť galériu

„Dokola tu vystupuje päť naspídovaných smerákov, ale rád by som počul poslancov za Most či Sieť, ako prídu a povedia, že Robert Kaliňák má ich podporu a dôverujú im. To by bolo pekné,“ uviedol Daniel Lipšic (OĽaNO). Na výčitky, že Fico býva v byte podozrivého Bašternáka, ktorý mu ho prenajíma za 2 650 eur mesačne sa na premiérovu obhajobu ozval poslanec SNS Anton Hrnko. „A kde má bývať premiér? V stane? Vážení, nie každý je taký bohatý, aby si mohol dovoliť bývať vo vlastnom dome ako vy!“ vyhlásil Hrnko a rokovacia sála vybuchla od smiechu. Následne Hrnko radšej z rokovacej sály odišiel.

 

Predseda OĽaNO Igor Matovič teatrálne ukázal, koľko je to 12  miliónov eur v hotovosti a vysypal ich v parlamente pred rečnícky pultík. Bašternák totiž tvrdí, že za inkriminované byty v roku 2012 zaplatil v hotovosti, a teda neexistuje o tom žiaden záznam či dôkaz. Kaliňák to obhajoval aj tým, že pred štyrmi rokmi to bol analógový svet, svet kešu, kedy sa platilo všetko v hotovosti. „Ladislav Bašternák je biely kôň Roberta Kaliňáka a Roberta Fica,“ uviedol Matovič a zároveň vyzval najmä poslancov za Sieť a Most, aby si vstúpili do svedomia a zahlasovali za jeho odvolanie. Minimálne v prípade Mosta sa to však nestane. Strana vyhlásila, že keby chceli odvolať ministra, tak to spravia inak, a nie v parlamente.

Samotný Robert Kaliňák sa bránil tým, že návrh na jeho odvolanie je schizofrenický, keďže vratky DPH dostával Bašternák aj za vlády Ivety Radičovej. „Nejde o problémy občanov, ale o vybavovanie si vlastných účtov a politikárčenie. Doba je však príliš vážna na to, aby sme s vami túto hru hrali,“ odkázal opozícii Kaliňák.

Otvoriť galériu

S čím vyrukovali poslanci

Na Bašternákove kontakty v najvyšších policajných kruhoch v počas schôdze upozornil Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), ktorý si so sebou do pléna priniesol aj úradný záznam z polície z bratislavského Nového Mesta. Bašternáka policajná hliadka zastavila 29. júna 2012 v Bratislave po tom, čo svojím autom Bugatti Veyron predbiehal cez plnú čiaru a nemal zapnutý bezpečnostný pás. Bašternák si od policajta vypýtal jeho meno aj názov útvaru „Toto všetko pán Bašternák obratom tlmočil do telefónu a niekomu to rozprával, aby to vybavil,” píše sa v zápisnici. Policajti mu chceli dať pokutu 150 eur, no tvrdil, že nemá hotovosť. Onedlho mužom zákona volal zástupca riaditeľa Obvodného oddelenia PZ v Bratislave Vladimír Filip Saglena. Ten ich mal požiadať, aby Bašternáka nechali tak, a to so slovami, lebo je to „náš človek“. Tí sa však obrátili priamo na riaditeľa oddelenia Juraja Pacigu, ktorý odkázal, že postupovali správne. Bašternák napokon hotovosť našiel a 150 eur zaplatil. Robert Kaliňák sa k pofidérnemu riešeniu priestupku do uzávierky nevyjadril, od Daniela Lipšica si vypýtal úradný záznam z polície.

Ako Fico chráni Kaliňáka

- Je to nevídané, aby v stodňovej lehote bol podaný návrh na odvolanie člena vlády, a to na základe vymyslených faktov a  skutočností, ktoré nemajú s realitou nič spoločné.

- Prípad je riadne prešetrovaný, minister vnútra nie je nadriadený vyšetrovateľom a nemôže zasahovať do vyšetrovania.

- Robert Kaliňák je najdlhšie slúžiacim ministrom vnútra v novodobých dejinách Slovenska.

- Bol pri obrovskom množstve aktivít a činností. Je to minister na svojom mieste, má plnú podporu tejto vlády. Je to jedna z najťažších pozícií vo vláde.

- Fico spomenul aj zavedenie elektronického trhoviska, „čo je najväčšie protikorupčné opatrenie ktorejkoľvek vlády“.

- Kaliňáka vyzdvihol aj za modernizáciu hasičskej techniky, ako aj za najlepšie výsledky v objasňovaní kriminality a najnižšie počty úmrtí na
cestách.

Otvoriť galériu
Matovičovo OĽaNO vysypalo falošných 12 mil. eur v parlamente.
Zdroj: anc, fab, han, tip, aktuality.sk, tasr
Prečo chcú odvolať ministra vnútra

- firmy podnikateľa Ladislava Bašternáka získali od štátu za posledných 12 rokov 16 miliónov eur na vratkách DPH

- firma kúpila v roku 2012 sedem bytov za 12 miliónov eur, podľa Bašternáka v  hotovosti, takže nie je o tom žiaden záznam 

- následne si uplatnila nadmerný odpočet vo výške 2 miliónov eur, čo jej daniari vyplatili 

- na prípade pracovala polícia, na základe trestného oznámenia z  Finančnej správy

- bolo totiž podozrenie, že Bašternákova firma za nezaplatila len zlomok udávanej ceny alebo vôbec nič

- polícia prípad vyšetrovať odmietla, Kaliňák to označil za štandardný posun a tvrdil, že platba 12 miliónov eur v hotovosti boli pred štyrmi rokmi bežné

- kauza sa začala prešetrovať znovu až tento rok, keď na ňu upozornili médiá

Kto je Ladislav Bašternák

  • podnikateľ najmä s nehnuteľnosťami
  • oficiálne pôsobil v 18 firmách
  • od roku 2008 vyrobili stratu 30 miliónov eur
  • vlastní jedno z najdrahších áut na svete Bugatti Veyron
  • prenajíma byt Robertovi Ficovi za 2 650 eur mesačne
  • v roku 2010 si ho Fico spolu s Baštrnákom boli pozrieť  na Donovaloch majú spolu s Jánom Počiatkom susediace chaty

 

Aké stopy vedú ku Kaliňákovi?

  1. Ako minister vnútra opozície politicky zodpovedný za to, že sa podozrenia z niekoľkomiliónvých daňových podvodov v kauze Bašternák náležite nevyšetrili.
  2. Pri posudzovaní kauzy nebol nestranný. Namiesto vyjadrenia záujmu o preskúmanie všetkých skutočností nasvedčujúcich podvodu počas prebiehajúceho vyšetrovania, verejne vyhlásil, že uvedená kauza neoprávneného čerpania nadmerných odpočtov DPH je vymyslená.
  3. Poslanci pripomínajú, Bašternák vyšetruje Národná kriminálna agentúra, ktorá spadá podprezidenta Policajného zboru. Ten sa zasa zodpovedá ministrovi vnútra.
  4. Ministrovi uškodili viaceré jeho mediálne výstupy ku kauze Bašternák. Opozícia v návrhu cituje viaceré vyjadrenia: „Dépeháčkarské kauzy sú kompletne vymyslené“, „Orgány konali štandardne tak, ako konať mali“ či preslávené „Pred štyrmi rokmi to bol analógový svet, svet kešu, svet, kedy sa platili veci“.
  5. Podnikatelia spájaní s ministrom vnútra a s podpredsedom NR SR Martinom Glváčom majú s Bašternákom rozbehnutý developerský projekt v centre Bratislavy.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan, Novy Cas, nh, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa