Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.06.2016 13:58 | Správy | Kultúra

Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa koncert: Šou, aká tu ešte nebola!

Už o niekoľko týždňov, presnejšie 20. júna, sibudú môcť fanúšikovia filmového spracovaniaslávneho románu J. R. R. Tolkiena užiť viac akotrojhodinové putovanie Froda Bublíka, akoešte nikdy.

V bratislavskej InchebaExpo Aréne bude hudobným sprievodomk dianiu na obrovskom plátne naživo100-členný symfonickýorchester, 150-členný zbora zahraniční sólisti.

Celý film v HD kvalite sa bude premietať na ploche viac ako 150 m2 v pôvodnom znení so slovenskými titulkami. Práva na koncerty Lord of the ­Rings vlastní americká produkcia. Tá v každej krajine špeciál­ne vyberá zbor a orchester, ktoré môžu hrať a spievať hudbu skladateľa Howarda Shora (získal za ňu Oscara aj cenu Grammy). V rámci Slovenska a Česka sa tejto pocty dostalo Plzenskej filharmónii, Kühnovmu detskému zboru a Vysokoškolskému umeleckému zboru Karlovej univerzity.

Robili aj Titanic

 

Plzenskí filharmonici majú s podobnými šou viacero skúseností. „Veľké filmové projekty robíme už siedmu sezónu. Boli to napríklad veľmi úspešné projekty Piráti z Karibiku, Titanic či Ľadové kráľovstvo,“ vysvetľuje riaditeľka filharmónie Lenka Kavalová.

Náročnosť koncertu podčiarkuje skutočnosť, že kým sólisti spievajú v Tolkienových jazykoch quenya, sindarin, khuzdul, adûnaic, respektíve čiernej reči Mordoru, hudobníci sa museli popasovať so zvládnutím viacerých naozaj zvláštnych nástrojov, ako sú japonské taiko bubny či kovové zvony a reťaze, ktoré bijú o  struny klavíra. „Je tam množstvo netradičných problémov, ktoré sme museli vyriešiť,“ priznáva L. Kavalová. „Keď sme s týmito projektmi začínali, museli sme dopĺňať inštrumentár bicích nástrojov.“ Skladatelia filmovej hudby totiž v partitúre bicími nástrojmi nešetria. Zvyčajne je potrebných 5 až 6 hráčov, ktorí na ne hrajú a počas koncertu sú veľmi vyťažení.

„Z tých naozaj špeciálnych nástrojov, ktoré sú v partitúre Pána prsteňov predpísané, je to napríklad ‚distressed piano‘, čo je vlastne bicí nástroj. Museli sme obetovať staré, našťastie, už vyradené pianíno, ktoré nástrojár odstrojil tak, že zostal len rám so strunami. Bicista používa ťažkú reťaz, ktorou doslova bije do strún,“ vysvetľuje L. Kavalová.

3 mesiace príprav

Filharmonici a zbory sa na celú akciu pripravujú približne tri mesiace a nároky sú vysoké aj kvôli enormnej dĺžke filmu. „Orchester hrá obvykle klasické večerné koncerty, ktoré sa približne do dvoch hodín skončia. Pán prsteňov trvá skoro tri a pol hodiny.“ Prirodzene, všetkým na prsty po celý čas pozerá americká produkcia, ktorej mimoriadne záleží na tom, aby mali diváci všade na svete rovnaký zážitok. „Howard Shore so svojím tímom veľmi precízne dohliada na všetky produkcie. Čo sa týka hudobnej stránky, jeho schváleniu podlieha úplne všetko, či už je to počet skúšok, počet spevákov v jednotlivých hlasoch, obsadenie orchestra, dĺžka generálnej skúšky, možnosť nahradenia niektorého exotického nástroja podobným...“ dodáva L. Kavalová.

Otvoriť galériu

18 strán požiadaviek

Poriadnym orieškom bola celá šou aj pre slovenskú produkciu, ktorá u nás koncert organizuje. „Tento projekt je špecifický hlavne tým, že je na pódiu obrovské množstvo účinkujúcich,“ rozpráva Zuzana Habodászová z XL promotion. Splniť bolo treba množstvo požiadaviek. „Samotný produkčný a technický rider tvorí dokument s osemnástimi stranami textu, takže tých požiadaviek je naozaj neúrekom. Z tých zaujímavejších by som spomenula, že spevácky zbor musí mať minimálne sto členov, že dress code pre zbor a orchester je čierny oblek, sólisti, naopak, nesmú mať čierny oblek, respektíve čierne šaty. Takisto si vyžiadali dvoch prekladateľov z angličtiny do slovenčiny, konkrétne pre dirigenta a produkčného riaditeľa a osobnú ochranku pre Howarda Shora, samozrejme, len ak by bol na predstavení osobne. Má totiž privilégium zúčastniť sa na ktoromkoľvek predstavení Lord of the Rings.“

30 000 € pre orchester a zbor

Akciu bude pripravovať množstvo ľudí. „Čo sa týka počtu zúčastnených pracovníkov, bude ich asi osemdesiat – od zvukových technikov, osvetľovačov, zdravotníkov, security až po site crew, tzv. ľudí pre všetko, ktorí majú na starosti čokoľvek od zakúpenia špendlíkov až po vešanie nepriesvitnej čiernej fólie na okná v prípade, že sa koncert koná v lete, vonku je dlho svetlo a umelec má požiadavku na celkové zatemnenie,“ vysvetľuje Z. Habodászová, ktorá je viazaná mlčanlivosťou, a tak nám odmietla prezradiť, aké sú finančné náklady na takúto kolosálnu šou. Niečo však predsa len priznala. „Výška honorára pre orchester a zbor a náklady na ich dopravu sa vyšplhajú na cifru okolo tridsaťtisíc eur.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?