Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2016 03:05 | Správy | Servis | Zdravie

Nadúvanie, kŕče či hnačky: Ako črevám pomáhajú probiotiká?

Na úvod šokujúci údaj. V našom tráviacom trakte sa skrýva až 1,5 kg baktérií! Ich funkcia je veľmi dôležitá - zabezpečujú totiž dobré trávenie, vyrábajú látky dôležité pre život a rozkladajú živiny.

Baktérie vytvárajú v črevách mikroflóru, ktorej narušenie spôsobuje tráviace problémy, zápchu, nadúvanie, hnačku či až chronický zápal čreva a alergie. A práve vtedy by ste mali siahnuť po probiotikách. Naše staré mamy to mali jednoduché - pravidelne jedávali domácu bryndzu z nepasterizovaného mlieka, ovčiu žinčicu či kvasenú kapustu a tvaroh. Tieto potraviny im zabezpečovali to, čo si súčasný človek musí dopĺňať probiotikami. „Išlo o najbohatší zdroj probiotických baktérií vlastných telu,“ vysvetľuje známy gastroenterológ Miloš Bubán.

 

Pravda je však taká, že v dnešnom uponáhľanom čase málokto skutočne dbá na pravidelný a dostatočný prísun týchto prirodzených probiotík. Pre náš organizmus sú však nesmierne dôležité. „Potláčajú črevné ťažkosti a infekcie. Zlepšujú trávenie tým, že svojou prítomnosťou a účinkami znižujú plynatosť čriev a chránia pred zápchou. Nie je to však všetko - znižujú aj riziko a príznaky zápalových ochorení čriev a majú vplyv na prevenciu pred nádormi,“ vymenúva Bubán. Nezdravé črevá a zlá mikroflóra v nich môžu často spôsobovať aj rôzne alergie či dokonca atopický ekzém u detí.

Otvoriť galériu

Pri antibiotikách nevyhnutnosťou

„A nezabudnite si prikúpiť probiotiká,“ s takýmto odporúčaním sa stretol azda už každý, komu lekár predpísal antibiotiká. Vysvetlenie je podľa doktora Bubána jednoduché. „Probiotiká pomáhajú presídleniu či lepšej rekolonizácii baktérií vlastných nášmu telu, ktoré sa užívaním antibiotík narušili.“ Čiže vďaka probiotikám sa potrebné baktérie vrátia tam, odkiaľ ich antibiotiká vytlačili.

Účinok probiotík zväčšíte, ak s ich užívaním začnete už počas antibiotickej liečby. Ale pozor! Užívajte ich minimálne tri hodiny pred užitím antibiotík alebo po ňom. V opačnom prípade by baktericídny účinok antibiotík zahubil väčšinu z probiotických baktérií a užívanie by bolo zbytočné. Mnohí odborníci odporúčajú probiotiká aj v rámci prevencie na posilnenie imunity.

Tabletky, kvapky či nápoj

Probiotiká sú najčastejšie vo forme kapsúl alebo tabliet, pre deti vo forme kvapiek alebo prášku na prípravu sirupu, prípadne nápoja na mliečnej báze. Novým trendom sú probiotiká Symprove na vodnom základe. „Probiotický nápoj na vodnej báze nespúšťa trávenie, žalúdok na nápoj nereaguje ako na potravu a nedochádza tak k vylučovaniu tráviacich štiav, takže probiotické baktérie pohodlne a bez strát prejdú až do tenkého čreva, kde sa začnú množiť, vytvárať kolónie a pôsobiť pozitívne,“ vysvetľuje pozitíva novinky gastroenterológ Ján Zachar.

Dá sa teda predpokladať, že účinnosť bude vyššia ako pri pevných formách. Barry Smith, zakladateľ Symprove, pripomína: „Pre všetky probiotiká platí, že na to, aby fungovali, potrebujú splniť tri základné predpoklady - dostať sa do žalúdka, prežiť jeho kyslé prostredie a pôsobiť v tých cieľových oblastiach, kde je to potrebné.“

Ako užívať probiotiká

Zapíjanie

  • Najvhodnejšia je čistá voda, pretože chemické látky a plyny v ochutených nápojoch môžu meniť pH žalúdka alebo ich inak ovplyvňovať.
  • Zabudnite na teplé nápoje niektoré kmene baktérií sú na zmenu teploty citlivé.

Čas

  • Základné pravidlo je užívať ich spolu s hlavným jedlom.
  • Ak ich užívate, aby ste si posilnili imunitu, urobte tak večer - pôsobenie na imunitný systém čreva je účinnejšie, ak telo nie je zaťažené inými úlohami.
  • Dodržujte, čo odporúča výrobca na obale. Každé probiotikum má totiž inú techniku výroby a pomocné látky, preto niektoré je lepšie užívať po jedle, iné nalačno a podobne.

Z čoho vyberať

  • Na trhu ich je nespočetné množstvo, odborník odporúča vyberať produkty s kratšou lehotou trvanlivosti a hlavne dodržiavať podmienky skladovania.

Kapsulky

Laktobacily forte

Otvoriť galériu
Laktobacily Forte.
Zdroj: iStock

Komplex 9 kmeňov baktérií mliečneho kvasenia a navyše obsahuje vlákninu inulín. Pomáha posilňovať obranyschopnosť organizmu a priaznivo podporovať tráviaci systém.

Cena: asi 14 eur (80 kapsúl)

Probio-fix

Otvoriť galériu
Probio-Fix.
Zdroj: iStock

Pomáha pri bolestiach žalúdka, hnačke, vhodný pri užívaní antibiotík a pri intolerancii na laktózu

Cena: asi 10 eur (30 kapsúl)

Vrecúška

Marťánkovia Lactobacillus

Otvoriť galériu

Sú určené deťom pri užívaní antibiotík, nesprávnom stravovaní, sú obohatené o vitamín D.

Cena: od 3,50 eura (10 vrecúšok)

Biobran

Otvoriť galériu
Biobran.
Zdroj: iStock

Pomáha pri rôznych onkologických ochoreniach, pri poruchách pečene, vhodné pre pacientov infikovaných vírusom HIV.

Cena: od 100 eur (30 vrecúšok)

Kvapky

BioGaia ProTectis

Otvoriť galériu
BioGaia Protectis
Zdroj: iStock

Kvapky pomáhajú pri zažívacích problémoch u malých detí, vhodné sú už pre deti od jedného mesiaca, pomôžu pri nafukovaní a bolesti bruška.

Cena: od 16 eur/10 ml

Nápoj

Symprove

Otvoriť galériu
Symprove.
Zdroj: iStock

Živé probiotikum obsahujúce komplex štyroch jedinečných kmeňov baktérií, postavené na vodnom základe, takže nespúšťa trávenie a baktérie sa tak dostanú do čreva. Odporúča sa najmä pri hnačkách, nadúvaní a pri vážnych črevných ochoreniach, ako sú syndróm dráždivého čreva, IBD, Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. Je bez laktózy a lepku.

Cena: 25 eur/týždňová kúra

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Denisa Fedoráková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči