Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Prváčikovi († 7) sa stala osudnou jazda na bicykli: Radka mal zraziť lekár meter od domu!

Chýbal len meter a bol by v bezpečí, v náručí milovanej mamičky... Domov sa však večne usmiaty Radko už nikdy nevráti. Len sedemročnému chlapcovi sa stala osudnou vychádzka na bicykli po Cíferi (okr. Trnava) so svojou babičkou.

Keď  sa vracali domov a už-už chcel odbočiť do bráničky, zmietlo ho z cesty okoloidúce auto, ktoré mal viesť bratislavský lekár. Bezbranné telíčko odhodilo do trávy, kde zostalo nehybne ležať. Svedkovia nehody sa Radkovi okamžite snažili pomôcť a oživovali ho až do príchodu záchranky. Prváčik však utrpel rozsiahle poranenia hlavy nezlučiteľné so životom. Prváčik Radko bicyklovanie zvládal dobre, na hlave mal navyše prilbu, preto stará mama nemala strach, že by sa mu mohlo niečo stať.

Obaja už boli takmer pred domom, keď sa v momente stala hrozná tragédia, ktorá navždy poznačí celú rodinu. „Bola to sekunda. Môj anjelik išiel už do bráničky, prešiel na pieskovú časť a vtom ho zachytilo auto,“ s krvácajúcim srdcom prehovorila pre Nový Čas Radkova mama Eva. Bicykel ostal vykrútený na kraji cesty. Gumy čierneho golfa zasvišťali a vyskočil z neho šokovaný vodič. Radko zostal nehybne ležať na tráve a okoloidúci ho okamžite ratovali.

Nedýchal, a tak ho resuscitovali až do príchodu leteckej a pozemnej záchranky. „O chlapca sa starali pozemní záchranári, ktorí pokračovali v rozšírenej resuscitačnej starostlivosti, ktorá bola napokon úspešná. Chlapec utrpel vážne poranenie viacerých častí tela, najmä hlavy. Vrtuľník ho previezol do bratislavskej nemocnice,“ povedala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Zuzana Hopjaková.

Otvoriť galériu

Odišiel do nebíčka

Radko však v nemocnici svoju krátku životnú púť skončil. „Môj vnúčik je mŕtvy!“ so srdcervúcim nárekom oznámila babka, pre ktorú bol Radko všetkým na svete. „Zomrel ešte v noci. Mal tak vážne opuchnutý mozog, že to nebolo zlučiteľné so životom. Ešte čakáme na oficiálnu smrť, pretože sme sa rozhodli jeho orgány darovať. Mozog už nefunguje, ale telo ešte áno. Keď nežije on, tak nech žije niekto s jeho orgánmi,“ hovorí zronená mama, ktorej zostala už len dcérka Barborka (11). 

„Manžel letí len teraz domov, pracuje v zahraničí, aj on je zrútený z takého strašného nešťastia,“ zadúša sa mama, pre ktorú bol jej milovaný synček všetkým na svete. „Bol naše šidielko. Stále sa usmieval, bol naším slniečkom. Milovali sme ho a navždy budeme,“ s plačom spomína na svojho synčeka mama.

Otvoriť galériu
Ako sa nešťastie odohralo
Zdroj: infografika NČ

Auto šoféroval lekár

Čo sa presne v osudný okamih stalo, vyšetrujú muži zákona. „Polícia podrobila vodiča (27) z Bratislavy dychovej skúške na alkohol, ktorá bola negatívna. Na objasnenie príčin nehody privolali policajti aj znalca z odboru cestná doprava. Poverený policajt začal vo veci trestné stíhanie pre ťažké ublíženie na zdraví,“ povedala policajná hovorkyňa Mária Linkešová. 

Podľa informácií Nového Času za volantom smrtiaceho auta sedel bratislavský lekár. Pokúsili sme sa ho navštíviť v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Bratislave, kde má pracovať. Tam sme ho však nezastihli. „Je nám ľúto následkov tohto nešťastia, no pretože sa nehoda stala mimo pracovného času nášho zamestnanca, neprináleží sa nám k nej vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa nemocnice Zuzana Eliášová.

Tieto zásady vám na bicykli môžu zachrániť život

1. Cyklisti jazdia pri pravom okraji vozovky a vždy jednotlivo za sebou.

2. Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista ref­lexné prvky alebo odev.

3. Pred vjazdom na priechod pre cyklistov sa musíte presvedčiť, či vám nič nehrozí.

4. Pomaly idúce alebo stojace auto možno opatrne predchádzať aj sprava - predchádzanie nie je možné, ak vodič auta dáva znamenie, že odbočuje doprava.

5. Mimo obce si musíte chrániť hlavu prilbou - ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci.

6. Dieťa mladšie ako 10 rokov smie na ceste jazdiť len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je spôsobilá naň dozerať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam