Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2016 09:55 | Správy | Politika
Exkluzívne

Podnikateľ Bašternák vyšetrovaný pre údajné podvody s DPH: Chce stavať bytovku s parťákmi Kaliňáka a Glváča!

To sú ale náhodičky. Minister vnútra Robert Kaliňák je prvým šéfom rezortu v novom volebnom období, ktorý bude v Národnej rade čeliť odvolávaniu.

Jeho hlavu chce opozícia za kauzu Ladislava Bašternáka. Ten okrem iného prenajíma premiérovi Robertovi Ficovi byt v komplexe Bonaparte a čelí podozreniam z údajných miliónových podvodov na DPH. A práve Kaliňák je pod paľbou kritiky za to, že polícia vyšetrovanie týchto finančných čachrov najskôr zastavila a vyšetrovanie obnovili až po prevalení tejto kauzy. Minister vnútra dáva od Bašternáka ruky preč. Nový Čas však odhalil, že podnikatelia spájaní s ním a s podpredsedom NR SR Martinom Glváčom majú s Bašternákom rozbehnutý developerský projekt v centre Bratislavy. 

Otvoriť galériu

Na mieste bývalej škôlky na Vajnorskej ulici v širšom centre hlavného mesta chce spoločnosť KLM Group postaviť šesťpodlažný dom s 88 bytmi a apartmánmi. Spoločníkmi vo firme sú okrem kontroverzného podnikateľa Bašternáka aj Marek Turčan a Ľubomír Múčka. Obaja spoločníci sú verejnosti známi z viacerých káuz spájaných so Smerom. Právnik Turčan je bývalý sused a obchodný partner ministra Kaliňáka. Okrem toho býva v Bašternákovom komplexe Bonaparte. Nový Čas sa Kaliňáka pýtal, či kritizované nevyšetrovanie kauzy políciou, ktorú má pod palcom, náhodou nesúvisí aj s týmto developerským projektom, kde je zakomponovaný aj jeho blízky človek. „S týmto projektom nemám nič spoločné. S pánom Bašternákom nie som v kontakte niekoľko rokov,“ povedal pre Nový Čas Kaliňák.

Otvoriť galériu

Nitky aj k podpredsedovi NR SR

 

Druhý spoločník KLM Group Ľubomír Múčka zas podľa medializovaných informácií dlhé roky pracoval pre podpredsedu parlamentu Martina Glváča. Okrem toho sedí vo firme spolu s jeho partnerkou Soňou. Múčkovo meno sa už spomínalo v súvislosti so škandálom, že sa jeho firma lacno dostala k pozemkom v Čiernej Vode. Podpredseda parlamentu a bývalý minister obrany dokonca býva v rovnakom bytovom komplexe, kde sídli aj firma KLM Group. Glváč naše otázky označil za vymyslené konštrukcie.

Otvoriť galériu

„Na spomínané aktivity sa musíte opýtať zainteresovaných. Z môjho pohľadu je vaša otázka účelovou konštrukciou, ku ktorej sa neviem vyjadriť, pretože dlhé roky nepodnikám,“ vyjadril sa Glváč. Nový Čas oslovil aj Bašternáka. „Naša spoločnosť KLM Group, s. r. o., už 7 rokov neúspešne čaká na vydanie stavebného povolenia. Predstavitelia Smeru nemajú nič spoločné so spoločnosťou KLM Group, s. r. o.,“ uviedli vo svojom stanovisku.

Bytovka, kde sa splietajú nitky vyšetrovaného podnikateľa Bašternáka a osôb blízkych Smeru, už má vydané územné rozhodnutie. Proti výstavbe sa ľudia búrili a spísali petíciu. „Podarilo sa nám dosiahnuť zníženie podlaží projektu z deväť na šesť, pričom posledné dve sú ustúpené. Zastavanú plochu sa nám podarilo znížiť z plánovaných 1 800 na 1 550 štvorcových metrov. V tejto chvíli je projekt pred vydaním stavebného povolenia,“ povedal pre Nový Čas starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý.

Otvoriť galériu

Kauza Bašternák

Ide hlavne o podozrivé vrátenie DPH firme Ladislava Bašternáka v súvislosti s bytovým komplexom Five Star Residence. Bašternák údajne kúpil sedem bytov za 12 miliónov eur v hotovosti a potom si nárokoval vrátenie dvoch miliónov eur na dani. Finančná správa to začala prešetrovať ako podvod, posunula to polícii, ale tá vyšetrovanie zastavila s tým, že skutok sa nestal. Daňováci síce k zastaveniu vyšetrovania napísali sťažnosť, ale šéf Finančnej správy František Imrecze ju nikdy nepodpísal. Vyšetrovanie obnovili až po medializácii kauzy. Kaliňák Bašternáka obhajuje s tým, že ide o „vymyslenú kauzu“ a pred piatimi rokmi bolo podľa neho normálne platiť 12 miliónov eur v hotovosti.

Zaplatil 12 miliónov keš, firmy má v strate

Opozičné strany SaS a OĽaNO sú presvedčené, že Bašternák nepodnikal čestne, ale mal podvádzať pri daniach. „Bašternákove firmy za osem rokov vyrobili stratu 30 miliónov eur. Vyzerá to tak, že jeho cieľom nebolo produkovať zisk. Odkiaľ mal teda 12 miliónov eur v hotovosti?“ pýta sa poslanec Jozef Rajtár z SaS s tým, že Bašternák musel mať skrytých donorov, ktorí do jeho firiem pumpovali peniaze. Sám Bašternák tvrdí, že za byty vo ­Five Star Residence zaplatil v hotovosti. Následne si požiadal o vrátenie dane. Tú podľa opozície nezaplatil. Minister vnútra Kaliňák tvrdí, že všetko prebehlo štandardne, a obvinenia o prepojení káuz na seba odmieta. Upozornil, že vratku Bašternákovi vyplatili aj za Radičovej vlády vo výške 3,6 milióna eur.

Prepojenie vo firme 

spoločníci v KLM Group

Marek Turčan

Otvoriť galériu
Marek Turčan
Zdroj: anc

priateľ a bývalý partner Roberta Kaliňáka

Bašternák

podnikateľ vyšetrovaný pre podvody s DPH

Ľubomír Múčka

pracoval v minulosti pre M. Glváča a podniká s jeho partnerkou

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm, Eva Pristašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek