Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2016 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Dovolenková horúčka sa začína: Kam môžete vycestovať bez obáv?

Čaká nás náročná letná sezóna! Na bezpečnosť Slovákov vo svete si Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR) tento rok dôkladne posvieti.

Za zdvihnutý ukazovák môžu nielen obavy z ďalších teroristických útokov, ale aj dve tohtoročné športové udalosti - Majstrovstvá Európy vo futbale 2016 vo Francúzsku a letné olympijské hry v Riu de Janeiro, kam sa chystajú aj mnohí Slováci. Nový Čas zisťoval, ktoré destinácie sú pre nás bezpečné a na aké novinky by sme sa mali pripraviť .

V niektorých dovolenkových destináciách sa leto už naplno rozbehlo a mnohí z nás si už stihli naplánovať aj letnú dovolenku. Podľa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr však v roku 2016 záujem Slovákov o dovolenku v Egypte, Tunisku či Turecku klesne. Naopak, väčšina našich dovolenkárov podporí najmä turizmus Chorvátska, Grécka, Talianska, Bulharska, Španielska či Cypru. Dôvodom sú najskôr obavy z útokov teroristov.

„Nemáme žiadnu informáciu o tom, že by sa niekde chystal teroristický útok. Ak takú informáciu budeme mať, tak práve na to budeme využívať systém núdzových sms. Občania, ktorí budú mať slovenských operátorov a budú mať zapnuté mobily, mali by dostať správu, čo, ako a kde robiť,“ uzavrel Igor Pokojný, riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva zahraničia.

Otvoriť galériu
Mapa bezpečnosti
Zdroj: infografika NČ

Pocestujeme za športom

 

Na svoje si prídu tisícky športových nadšencov zo Slovenska! Majstrovstvá Európy vo futbale 2016 tento rok do Francúzska lákajú mnohých futbalových fanúšikov. „Samotný šampionát má byť oslavou futbalu, majú si to ľudia užiť a cítiť sa bezpečne,“ na pondelkovej tlačovke MZVaEZ SR vyhlásil Marek Majerčák, koordinátor styku s fanúšikmi zo Slovenského futbalového zväzu. Masa ľudí však v mnohých vzbudzuje obavy ďalších teroristických útokov.

„Francúzsko predĺžilo výnimočný stav a každý, kto bude cestovať, musí prejsť hranicami a mať doklad totožnosti tak, ako to bolo pred Schengenom,“ vysvetlil Majerčák. Na žiadosť francúzskeho ministerstva vnútra bude aj naša krajina dohliadať na bezpečný chod šampionátu. „V súvislosti s futbalovými zápasmi zasielame kontingent slovenských policajtov, kde títo ôsmi policajti budú zabezpečovať výkon služby pre francúzsku políciu s bezpečnostnými opatreniami,“ povedal Jozef Olekszy, riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru SR.

Vo Francúzsku je výnimočný stav

Otvoriť galériu

Majstrovstvá Európy vo futbale vo Francúzsku (10. 6. - 10. 7.) sa budú konať v prostredí vysokej hrozby teroristických útokov. V celej krajine platí výnimočný stav. Najmä na letiskách, železničných staniciach, vo fan-zónach a na štadiónoch budú zvýšené bezpečnostné opatrenia. Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje na potrebu zvýšiť ostražitosť, v prípade teroristického útoku dodržiavajte pokyny bezpečnostných orgánov. Na zápasoch slovenskej reprezentácie v Bordeaux, Lille a Saint-Etienne bude aj zástupca nášho veľvyslanectva, v prípade potreby zabezpečí konzulárnu asistenciu.

Veľvyslanectvo SR vo Francúzsku

Núdzová linka - mobil: +33/6/720 76 832

Tel. priamo v dejisku zápasov reprezentácie SR: +33/7/767 36 016

V Brazílii zúri zika

Otvoriť galériu

Od 5. do 21. augusta sa v Brazílii konajú letné olympijské hry. Naše veľvyslanectvo je pripravené poskytovať našim občanom konzulárnu asistenciu a ochranu. Ministerstvo zahraničných vecí odporúča tehotným ženám, aby zvážili plánovanú cestu. V regióne sa šíri vírus zika, ktorý spôsobuje trvalú deformáciu plodu a proti ktorému neexistuje vakcína.

Veľvyslanectvo SR v Brazílii

Tel.: +55 613 44 31 263, +55 613 24 29 719

Mobil: +55 619 84 81 249 (pohotovostné číslo)

Plavkový zákaz v Chorvátsku

Otvoriť galériu

So zaujímavým zákazom prišli miestni poslanci v chorvátskom Splite, zakázali vstup v plavkách do „slušnej zóny“. Tvorí ju veľká časť historického centra Splitu, ktoré je zapísané aj v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Podobný zákaz má čoskoro platiť aj v Dubrovníku. Schválený je už v meste Jelsa na ostrove Hvar, v dedinkách vo vnútrozemí Istrie či na ostrovoch Pag a Krk. Kto bude zákaz ignorovať, riskuje mastnú pokutu.

Dubrovník: od 1 000 kún (133,39 eura) do 2 500 kún (333,48 eura)

Split: od 500 kún (66,7 eura) do 1 000 kún (133,39 eura)

Otvoriť galériu
Igor Pokojný
Zdroj: tasr

Čo vám pomôže v zahraničí?

Registračný formulár

Dobrovoľný nástroj, ktorý umožňuje kontaktovať Slovákov v krízových situáciách. Konzulárni pracovníci vďaka nemu môžu občanov lokalizovať, varovať ich pred nebezpečenstvom či zabezpečiť ich evakuáciu.

Aplikácia Svetobežka

Bezplatná aplikácia je dostupná pre operačné programy Android a iOS. Obsahuje konkrétne rady, ako postupovať v núdzových situáciách v zahraničí a na koho sa obrátiť. Zahŕňa kontakty na slovenské diplomatické zastúpenia vo svete.

Núdzová SMS

Tento rok je pre dovolenkárov spustená aj nová služba - núdzová SMS, prostredníctvom ktorej MZVaEZ SR v prípade mimoriadnej závažnej udalosti naformuluje text správy, čo sa stalo, s pokynmi a s kontaktmi, na ktoré sa môže občan obrátiť. SMS je pre občanov zdarma a mala by prísť každému, kto má v zahraničí zapnutý telefón.

Privítacia SMS

Cestovateľ SMS dostane po príchode do zahraničia. Obsahuje číslo nášho zastupiteľského úradu a číslo nonstop núdzovej linky v ústredí. Práve tieto kontakty majú pomôcť Slovákom, ktorí sa v cudzine ocitli v núdzi.

Konzulárne informačné centrum

Žiadatelia sa tu môžu nepretržite informovať o podmienkach cestovania do oblastí, v ktorých sa vyskytli bezpečnostné hrozby a prírodné katastrofy, ale aj o svojich príbuzných, ktorí sa nachádzajú v rizikových oblastiach.

Zastupiteľský úrad v zahraničí pomôže:

- vydať náhradný cestovný doklad

- podať informáciu najbližším príbuzným

- sprostredkovať adresy charitatívnych organizácií (nocľah, strava)

- v prípade straty finančných prostriedkov sprostredkovať styk s miestnymi úradmi, políciou, orgánmi činnými v trestnom konaní...

- vyhľadať miestnych advokátov, lekárov alebo tlmočníkov

Web MZVaEZ SR:
Vzhľadom na neustály vývoj bezpečnostnej situácie v krajinách je dobré pred cestou sledovať informácie, ktoré na svojom webe zverejňuje ministerstvo zahraničných vecí pod heslom: aktuálne cestovné odporúčania.

Zdroj: MZVaEZ SR

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nh, mač, joc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?