Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2016 15:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Emília Vášaryová sa zotavuje po ťažkom úraze a operácii: Neistá budúcnosť!

Obľúbená herečka Emília Vášáryová prežíva ťažké chvíle. Úraz počas predstavenia ju pripútal na nemocničné lôžko. A po operácii ju čaká veľmi komplikovaný život, pričom zo začiatku bude odkázaná na intenzívnu pomoc najbližších.

Napriek tomu všetci veria, že pre Milku to neznamená koniec hereckej kariéry. Už neraz totiž ukázala, že je veľká bojovníčka. Desivý pád počas predstavenia herečku Milku Vášáryovú priviedol minulú sobotu až na nemocničné lôžko. Prvú dámu činohry SND musela ratovať záchranka, ktorá ju odviezla na urgentný príjem a nasledovala operácia. „Milka si zlomila stehennú kosť,“ potvrdila vtedy Novému Času zlé tušenie jej sestra, expolitička Magda Vášáryová (67).

Milke museli lekári voperovať titánový klinec a potom strávila pár dní na ARO. Ako sa momentálne cíti? „Je presne týždeň po zákroku a preniesli ju už na normálne oddelenie. Má sa dobre, operácia sa podarila,“ povedala nám Magda Vášáryová, ktorá sa v týchto dňoch snaží byť staršej sestre oporou. Už sa pripravuje na to, ako sa o ňu postará, keď ju z nemocnice prepustia.

Otvoriť galériu

Sama, ťažko mobilná, nemôže predsa zostať vo veľkej vile pod bratislavským Slavínom sama. „Ponúkla som jej, aby prišla ku mne, lebo býva sama v dome so schodami. Takže na určitý čas, pokiaľ nezíska silu a samostatnosť na barlách, prišla by ku mne,“ vysvetľuje Magda, ktorá býva spolu s manželom Milanom Lasicom vo veľkom byte v Starom Meste. 

 

Okrem sestry sa o zranenú herečku stará aj syn Juraj (38). „Chodí za ňou, keď­že žije v Bratislave. Druhý syn Tomáš (46) je v zahraničí, ale určite sa bude o Milku starostlivo zaujímať,“ tvrdí expolitička. O prepustení zranenej herečky do domáceho liečenia je ešte predčasné hovoriť. „V týchto dňoch má problém, aby vôbec vstala z postele.“ Navyše ju čaká aj náročná rehabilitácia. Liečenie takej závažnej zlomeniny trvá až jeden rok.

Zrušené predstavenia

Emília Vášáryová patrí k našim najvyťaženejším herečkám. V Štúdiu L+S, kde došlo k nešťastnému úrazu, hrá vo dvoch predstaveniach. „Predstavenia, v ktorých účinkuje, do konca divadelnej sezóny nebudeme nasadzovať. Jej zdravie je prvoradé,“ povedal nám výkonný riaditeľ Pavol Danišovič. Milkinou srdcovou záležitosťou sú však dosky SND, na ktorých stojí už od roku 1964.

Otvoriť galériu

Momentálne jej meno figuruje v repertoári hneď v deviatich hrách. Milovanej herečke vyjadrili podporu aj kolegovia. „Určite za ňou pôjdu herci z divadla, ale je to asi na vzájomnej dohode s ňou kedy, kde a kto... Ja sa len k niekomu pridám, nie som v prvej línii... Má veľa ľudí a kolegov, ktorí sú s ňou v kontakte,“ priznal herec Ján Koleník.

Zabúdala prácou

Privysoké pracovné nasadenie, ku ktorému sa pani Milka v posledných troch rokoch utiekala, malo svoje dôvody. V máji 2013 totiž prišla o manžela, kostýmového výtvarníka Milana Čorbu († 72). V harmonickom manželstve prežili viac ako 30 rokov, boli si veľkou oporou a z ich lásky sa narodil syn Juraj. Po tom, čo Čorba podľahol rakovine, zostala herečka sama.

„Zle je bez Milana... Odvtedy už len prežívam, veľa pracujem, práca mi pomáha ďalej žiť,“ priznala sa v knihe Jána Štrassera Pr(a)vá dáma a otvorene dodala: „Keď nemám čo robiť, je to pre mňa smrť...“ Strata milovaného muža bola pre Vášáryovú citeľná a bolestivá, no herečka sa s ňou vyrovnala. „Milka je veľmi silná osobnosť a sama zvládala tých osemnásť mesiacov od správy, že je Milan chorý, až kým odišiel. Vtedy sme tam občas chodili, ale to sa veľmi ťažko znáša taká atmosféra. Ona to silou vôle prekonala, ponorila sa do práce a odvtedy stále pracuje...“ povedala Magda Vášáryová.

Otvoriť galériu

Po týchto životných úskaliach sa však jej sestry neraz zmocnia temné myšlienky. „Nevyčerpáva ma práca, ale život. A veľmi. Ni­kdy som cez deň nespávala, ja to proste neviem, no v poslednom čase som sa párkrát pristihla, že som doma zaspala posediačky. Prekvapilo ma to, povedala som si: Toto je staroba. Začiatok konca,“ zamyslela sa v knihe. Milka dostala v jednom z rozhovorov pre českú Mladú frontu Dnes otázku, kedy pociťuje herečka potrebu odísť do dôchodku.

„Asi kým nepríde ťažká choroba, človek stratí hlas alebo vás sklame telo. To sa môže stať kdekoľvek, to nie je limitované vekom. Ale najdôležitejšie, samozrejme, je, aby slúžila pamäť,“ povedala a dodala: „Nič takého som si zatiaľ neurčila. Človek na staré kolená blbne. Mám však okolo seba toľko milých ľudí, ktorí mi hádam dokážu povedať: Tak dosť!“

Úrazy v minulosti

Milkini kolegovia, priatelia i obdivovatelia teraz veria, že takú silnú ženu, ako je ona, nezlomí ani ťažký úraz. Veď v minulosti si preskákala pri svojej hereckej profesii kadečo. A vždy to zvládla z gráciou jej vlastnou. „Toto nie je prvýkrát, pokiaľ sa pamätám, na Milku už spadla aj kulisa, alebo ona sama spadla do orchestriska. Nebojte sa, ona to zvládne, ona je včelia kráľovná!“ rozhodne tvrdí jej sestra Magda.

Zdravie Emílii Vášaryovej neprialo už v čase, keď začínala s herectvom. „Bola som taká nešťastná, až som z toho ochorela. Malo to psychosomatický pôvod. Úzkosť, trápenie... Mesiac som ležala v nemocnici. Chcela som odísť zo školy,“ vysvetlila v knihe Pr(a)vá dáma. V tom čase bývala na internáte a prechod z domácej stravy na študentskú bol pre ňu šokom. „Prvý rok som takmer nejedávala, žila som na dvoch základných potravinách – na keksoch Marína a bonbónoch s názvom Italské dražé,“ priznala herečka, ktorá na svoje zanedbané stravovacie návyky neskôr takmer doplatila.

Otvoriť galériu

„Divadlo bolo natrieskané, stála som na schodoch a odpadla som,“ spomínala v knihe. Lekári museli herečku ratovať aj v roku 1963 pri nakrúcaní filmu Když přijede kocour. „Kvôli kocúrovi som spadla zo šesť metrov vysokej hrazdy - urobil nejaký zvláštny pohyb a už som letela... Poležala som si pár týždňov v Prahe v nemocnici,“ zdôverila sa.

Hovorí sa, že do tretice všetko dobré, preto aj hororový zážitok z filmového festivalu v Cannes sa zavŕšil dobrým koncom. „Dva dni pred premiérou nášho filmu nás ktosi pozval na večeru do prístavu a tam som prvý raz v živote jedla morské príšerky.“ Vtedy však netušila, že má na ne alergiu.

„O tretej ráno som sa v hoteli zobudila na to, že umieram. Z posledných síl som zatelefonovala na recepciu, tí si v prvej chvíli mysleli, že som opitá, no rýchlo im to došlo, zavolali sanitku,“ spomínala Emília na doktorov, ktorí nestratili duchaprítomnosť, vypumpovali herečke žalúdok a podali morfium, aby sa mohla o dva dni usmievať na premiére filmu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy