Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2016 08:31 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Bývalá hlavná dopravná inžinierka prehovorila a servítku si pred ústa nebrala: U Nesrovnala vládne psychoteror!

Bývalá hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová (57), ktorá odišla za záhadných okolností krátko pred dokončením Starého mosta.

Trvalo takmer pol roka, keď verejne naznačila možný dôvod odchodu. Zverejnila blog, kde vedenie magistrátu, ako aj fungovanie úradu naozaj nešetrí. Tvrdí, že cieľom vedenia je upevnenie moci a odstránenie nepohodlných oponentov. Čo na to primátor Ivo Nesrovnal (52)?

Vyžmýkala ich do poslednej nitky. Kratochvílová, ktorá sa pred pár mesiacmi stala garantom parkovania v Karlovej Vsi, opísala, ako vyzerá realita bratislavského magistrátu. Napísala blog s názvom Bossing na úrade, čo znamená doslova psychoteror. Tvrdí, že nadriadený používa nadávky, ponižuje zamestnancov a vyhráža sa prepustením. „Za zlyhania považuje aj také veci, ktoré zamestnanec rieši v záujme mesta, ale toto riešenie je v rozpore s jeho záujmami. Tieto divadielka sa dejú vždy pred čo najviac divákmi s cieľom zamestnanca čo najviac zdeptať a zahanbiť,“ píše Kratochvílová s tým, že nemenovaný „boss“ systematicky tlačí na vyhliadnutého zamestnanca a jeho snahou je dotlačiť ho k odchodu.

Otvoriť galériu

Ďalšie odchody

 

Nový Čas sa Kratochvílovej pýtal, čo ju viedlo k ostrým slovám. Hovorí, že jej išlo o nevyhnutnú zmenu prístupu k zamestnancom. „Nielen z ľudského hľadiska, ale najmä preto, lebo pracovná atmosféra na magistráte sa prejavuje pri zabezpečovaní chodu mesta,“ vysvetľuje. Tvrdí, že sa už situáciu snažila riešiť v rámci prípravy novej organizačnej štruktúry aj pri obsadzovaní voľných postov. Nakoniec však magistrát opustila. Po jej odchode pre zlú atmosféru mali podľa našich informácií odísť aj ďalší, naposledy tajomníčka dôležitej komisie, ktorá tam pracovala 11 rokov. Inžinierka sa konkrétne nevyjadrila, či zlú krv na úrade robí primátor alebo jeho pravá ruka, šéf úradu Martin Maruška. Nový Čas oboch oslovil. Primátor povedal len toľko, že Kratochvílová už na úrade nepracuje. Stanovisko k blogu zaslala hovorkyňa mesta Ivana Skokanová. „Takéto vyjadrenia úplne odmietame,“ uviedla.

Poslanci: Chceme počuť vysvetlenia

Lucia Štasselová (nezaradená)

Otvoriť galériu

Pokiaľ sa zamestnanci sťažujú na bossing a pokiaľ sa počas krátkeho obdobia mení organizačná štruktúra s cieľom ľahšie prepúšťať zamestnancov, o niečom to svedčí. Strach, prepúšťanie, odchody zamestnancov, dlho neobsadené miesta sú prejavy kultúry či skôr nekultúry na magistráte. Budeme vyžadovať vysvetlenie.

Katarína Šimončičová (Bratislavský klub)

Otvoriť galériu

Som veľmi potešená, že to pani Kratochvílová konečne zverejnila, mala to urobiť aj skôr. Tie slzy, ktoré som s ňou prežívala na základe toho, ako sa k nej správali, to sa nedalo zniesť. Teraz sa už o tom dá rozprávať, chceli by sme sa na to pýtať vedenia mesta.

Oliver Kríž (Pravicový klub)

Otvoriť galériu

Pani Kratochvílovú som vnímal ako odborníka na dopravu, ale v manažérskej pozícii na magistráte sa neosvedčila. Jej aktuálny blog skôr vnímam ako nekorektné ťaženie Karlovej Vsi proti hlavnému mestu. Pani Kratochvílová sa tam zamestnala po odchode z magistrátu a teraz sa stala pešiakom v hre niekoho iného.

Čo je bossing

Podľa klinického psychológa Karola Kleinmanna z centra SALVUS ide o významný zdroj stresu na pracovisku. Prejavuje sa ako systematické intrigovanie či ponižovanie – teda „psychoteror“ s cieľom niekoho poškodiť. „Podľa skúseností, človek ktorý ,bossuje‘, je obvykle dosadený ,zhora‘, nemá dostatočnú kvalifikáciu na vedenie ľudí a je pod permanentným tlakom na zvyšovanie výkonov kolektívu,“ hovorí. Ako dodáva, takýto človek sa môže obávať o svoje sociálne postavenie, preto sa snaží zbaviť každého, o kom si myslí, že ho ohrozuje.

Odchody z magistrátu za rok 2015

  • z organizačných dôvodov: 10 zamestnancov
  • v rámci skúšobnej doby: 2 zamestnanci
  • odchod do dôchodku: 12 zamestnancov
  • výpoveďou: 12 zamestnancov
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie