Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2016 11:06 | Správy | Politika

"Hejter“ premiér najnovšie niektorým poriadne nakladá: Prečo je Fico negatívny?!

Poriadne sa rozohnil! Premiér Robert Fico (51) v posledných mesiacoch toho na verejnosti veľa nenahovoril.

V jeho prvom rozhovore po voľbách a operácii srdca, ktorý poskytol tento týždeň,  tak po dlhom čase aspoň sčasti priblížil svoj pohľad na súčasnú politickú scénu. V siahodlhom interview si však okrem aktuálnej situácie zobral na paškál aj skupiny ľudí, na ktorých nenechal ani jednu suchú nitku. Proti jeho výrokom sa už viacerí ohradili s tým, že premiér zbytočne šíri negativizmus. Prečo sa z Fica stal „hejter“?

Fico nepovolil ani otázky po koaličných rokovaniach či zriedkavých vyhláseniach. Slováci sa tak oficiálne jeho prvých slov dočkali až tento týždeň. V rozhovore však do podrobností o napätom zostavovaní vlády, podmienkach koaličných partnerov alebo detailoch o svojom zdraví vôbec nešiel napriek tomu, že niekoľkokrát zopakoval, že má rozviazané ruky. „A možno to bude cítiť aj v mojich vyjadreniach, mojich postojoch v najbližších mesiacoch, keď chcem o niektorých veciach hovoriť podstatne slobodnejšie, lebo sa cítim podstatne slobodnejšie,“ povedal Fico.

Otvoriť galériu
Zdroj: tasr, anc

Hneď v ďalších svojich vyjadreniach potom poriadne naložil opozícii, médiám, neziskovým organizáciám a tradične sa nevyhol migračnej kríze a moslimom. „Ja nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisíc moslimov, ktorí si postupne budú presadzovať svoje veci,“ vyjadril sa.

Tieto Ficove slová nenechali chladnou Islamskú nadáciu na Slovensku, ktorá tvrdí, že Fico uráža moslimov a ich vieru. „Moslimská komunita na Slovensku je pritom dobre integrovaná, finančne sebestačná a takmer bezproblémová. Pýtame sa preto, čím sme si zaslúžili, že sme sa stali terčom nenávisti nielen na internete a vo verejnom priestore, ale dokonca aj zo strany tých, ktorí by nás mali z podstaty svojej funkcie chrániť,“ uvádzajú v stanovisku.

V najnovšom rozhovore sa však vyskytuje oveľa viac „hejterských“ vyjadrení premiéra. Nový Čas vybral viaceré z nich. Politológ Eduard Chmelár si myslí, že na takýchto vyjadreniach stavajú populisti. Psychológ František Skokan dodáva, že Fico pomenúva veci až príliš naturálne.

 

Koho a čo všetko pourážal:

MÉDIÁ

- Pokiaľ by sa médiá úprimne zaujímali o  moje zdravie, tak nepoviem ani pol slova, ale najmä bulvár má záujem len speňažiť zdravie verejného činiteľa… Ja však nemám žiadny dôvod ísť do nejakých detailov.
- ... ma mrzí, aká miera negativizmu sa objavuje v slovenských médiách a aká sa objavuje aj z  úst slovenskej opozície.

Otvoriť galériu
Zdroj: tasr, anc

MIMOVLÁDNE ORGANIZÁCIE

- Veď to neboli štandardné voľby! My sme nebojovali s  opozíciou. Bojovali sme s mimovládnym sektorom, ktorý bol často dotovaný a fi nancovaný zo zahraničia, a bojovali sme s médiami, ktoré boli niektoré absolútne proti vláde SR.

MOSLIMOV

- Islam nemá priestor na Slovensku. Veď azda sme krajina, ktorá nejako vznikla. Nerobme zo seba úplných idiotov. Povedal som, že nechcem, aby na Slovensku vznikla ucelená moslimská komunita, a hovorím to znova. Ja nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisícov moslimov, ktorí si postupne začnú presadzovať svoje veci.

Otvoriť galériu
Zdroj: tasr, anc

KVÓTY

- My sme od začiatku povedali, že kvóty sú nezmysel, že ich nebudeme realizovať, celý čas tento postoj zastávame a podali sme proti kvótam aj žalobu. Keby som videl tie ostatné krajiny, ktoré tak veľmi za kvóty bojujú, že napĺňajú kvóty, tak by naša pozícia nebola taká silná. A niekto nás kritizuje, že sme si dovolili povedať nie. Ale keď sa pozriete na to, koľko ľudí premiestnili na základe kvót, tak tam vidíte dve veľké nuly.

MATOVIČA A SULÍKA

z vnútra SaS, ktoré nechcem menovať, je tam príliš veľa koksu. Môžem to povedať. A  teraz budú médiá utekať za pánom Sulíkom a všetky médiá budú rozoberať, či tam ten koks je, alebo nie…
- Presne tak. Ja, samozrejme, chápem, že sú nervózni… Veď ste videli, čo robili prvé tri dni po voľbách.

Ozvenou ľudí vie byť každý

Eduard Chmelár, politológ

- Starý dobrý Fico je späť. On veľmi dobre vie, čo hovorí a komu sa prihovára. Bohužiaľ, u nás máme veľmi málo štátnikov, ktorí by sa snažili kultivovať to prostredie, lebo ozvenou ľudovej nespokojnosti vie byť každý. Stačí zájsť do krčmy, vypočuť si tie názory a potom to vybafnúť v televízii, ale to nie je politika. Jeho narážky na mimovládky - je veľkým nešťastím, že všetky hádže do jedného vreca. Nie že by nebolo v jadre toho, čo hovorí Fico, kus pravdy, ale musíte rozlišovať organizácie.

Otvoriť galériu

Negativizmus je naučené správanie

František Skokan, psychológ

- Väčšinou býva negativizmus spojený s prostredím, v ktorom človek vyrástol. Ak sú to prísni rodičia, veľké nároky, tak to býva často. Alebo ak sú úzkostní rodičia, tak sa prechádza do plaču a všetko vidia zle. Je tam cítiť prostredie, v ktorom vyrastáme a v ktorom sa formujeme. Najčastejšie je to nejaké naučené správanie. Určitým spôsobom sa človek môže zmeniť po operácii aj jeho hodnotový systém, keď je človek na hrane, či bude žiť tak ako doteraz, alebo nie.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?