Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2016 10:07 | Správy | Domáce správy

Prezident Kiska opäť rozdelil svoj plat: Pozrite sa, kto dostal peniaze

Prezident Andrej Kiska rozdelil svoj čistý príjem ďalším desiatim rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi.

Každá z nich dostala z aprílového platu prezidenta 509,90 eur. Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Prezident pomohol mladej rodine s dvanásťročným synom, ktorá pred rokom stratila mladšieho, trojročného syna v dôsledku akútnej lymfoblastickej leukémie. Otec počas choroby dieťaťa odišiel z vlastnej firmy, ktorú v tomto náročnom období nedokázal viesť, a odvtedy sa mu nedarí nájsť si prácu, hoci si zvyšuje kvalifikáciu. Manželka pracuje za minimálnu mzdu. Mladá rodina sa dostala do veľmi ťažkej situácie, spláca hypotéku a za posledné obdobie jej vznikli aj dlhy.

Časť platu prezidenta dostal aj šestnásťročný chlapec so svalovou dystrofiou a ochorením srdca, ktorý sa už nedokáže hýbať zvyškom tela od hlavy nadol. Je odkázaný na vozík a polohovaciu posteľ, jeho zdravotný stav vyžaduje neustálu prítomnosť jedného z rodičov. O chlapca sa dlhodobo stará matka, otec pracuje na zmeny. V prípade zhoršenia synovho zdravotného stavu je však otec často doma, prípadne so synom v nemocnici, čím rodina prichádza o značnú časť príjmu a len s námahou zvláda pokryť nevyhnutné mesačné náklady.

 

Finančná pomoc smeruje aj do rodiny, ktorej 27–ročný syn trpí na muskulárnu dystrofiu typu Becker. Choroba sa mu neustále zhoršuje, okrem toho má aj epilepsiu. Bez pomoci rodičov by nevyžil. Jeho otec je pritom na invalidnom dôchodku a matka na sociálnej podpore. Vychovávajú aj mladšieho syna, ktorý ešte nemá žiadny príjem. Príjemcom pomoci je tiež 72-ročná žena, u ktorej sa na následky úrazu pred takmer 20 rokmi vyvinul algický syndróm, tzv. Sudeckov. Postupne sa rozšíril do celého tela a spôsobuje pacientke veľké bolesti. Žena sa aj kvôli pridruženým diagnózam pohybuje len na vozíku a potrebuje pomoc osobnej asistentky. Žije v spoločnej domácnosti s manželom, ktorý je tiež ťažko telesne postihnutý.

Prezident adresoval finančný príspevok aj matke s tromi malými deťmi. Tá žije v spoločnej domácnosti s druhom, ktorý ju psychicky i fyzicky týra. Prípad už rieši polícia. Vzhľadom na to, že matka s deťmi trpia, potrebujú nové ubytovanie. Žene je ochotné pomôcť aj mesto a prideliť jej byt. Chýbajú jej však prostriedky na finančné vykrytie zálohy a zábezpeky na nové bývanie.

Prezident pomohol časťou svojho platu aj nevidiacemu mužovi, ktorý prišiel o zrak pred siedmimi rokmi. V súčasnosti sa snaží dostať naspäť do svojej starostlivosti šesťročného syna z druhého manželstva, ktorý bol umiestnený do náhradnej starostlivosti v profesionálnej rodine. Aj napriek svojmu zdravotnému hendikepu má k synovi veľmi silný citový vzťah a s pomocou svojej asistentky mu zabezpečuje počas návštev riadnu starostlivosť. Situáciu skomplikovalo nutné vysťahovanie muža z podnájmu. Návrat chlapca do rodinného prostredia otca nebude možný, kým sa jeho bytová otázka nevyrieši. Na získanie trvalého bývania však mužovi chýbajú finančné prostriedky na poskytnutie finančnej zábezpeky. Prezident z aprílového platu podporil aj ďalšie štyri rodiny, v ktorých osamotený rodič alebo sociálne slabšie rodiny bojujú s vážnym onkologickým ochorením.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom