Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2016 12:16 | Správy | Domáce správy

Vláda rokovala o najpálčivejších otázkach: Uspela SaS s bezplatnými sterilizáciami?

Vláda v stredu rokovala o viacerých otázkach zdravotníctva, školstva a financií, ktoré trápia Slovákov.

Ženy, ktoré budú chcieť podstúpiť sterilizáciu, budú musieť naďalej za tento zákrok platiť. Lucia Nicholsonová a Natália Blahová (SaS) v stredu na pôde Národnej rady SR podobne ako v minulosti nepresadili novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá dávala matkám s minimálne štyrmi deťmi alebo matkám starším ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu.

Súčasnému systému Nicholsonová vyčíta privysoké ceny za sterilizácie, ktoré sa podľa jej slov pohybujú v stovkách eur. V súčasnosti možno vykonať sterilizáciu len na základe písomnej žiadosti s tým, že pacient, ktorému bude sterilizácia vykonaná, musí byť plne informovaný o celom zákroku, alternatívnych metódach antikoncepcie a plánovaného rodičovstva, možnej zmene životných okolností, ako aj o možnom zlyhaní a medicínskych dôsledkoch sterilizácie.

 

Príspevok na starostlivosť o dieťa sa nezvýši

 

O sérii návrhov zákonov, ktoré pripravila opozičná SaS, nebude parlament ďalej rokovať. Plénum Národnej rady (NR) SR ich totiž pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

Suma mesačného príspevku na starostlivosť o dieťa sa tak zvyšovať nebude. SaS totiž navrhovala v novele zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa jeho zvýšenie z pôvodných 280 eur na 300 eur. Liberáli chceli zároveň predĺžiť aj nárok na vyplácanie tohto príspevku, a to z pôvodných troch rokov veku dieťaťa až do povinnej školskej dochádzky dieťaťa.

Parlament zároveň neodobril ani novelu zákona o prídavku na dieťa z dielne SaS. V nej chceli predkladatelia zabrániť spätnému vyplácaniu prídavku na dieťa, ak pominú dôvody na jeho pozastavenie.

Liberáli neuspeli ani s návrhom novely zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa. Chceli ňou zabrániť zneužívaniu príspevkov na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, ku ktorému podľa nich v súčasnosti dochádza. 

 

Šesťpercentný rast platov učiteľov schválili

Učitelia by si mali od 1. septembra platovo polepšiť. Pedagógov v regionálnom, ale aj vo vysokom školstve čaká šesťpercentné zvýšenie platov, ktoré sa premietne do platových taríf. Zabezpečuje ho novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorú dnes schválila vláda.

Novelu predložil v skrátenom legislatívnom konaní minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Plní tak dva záväzky z Programového vyhlásenia vlády na roky 2016 až 2020.

V časti regionálne školstvo sa vláda zaviazala, že vykoná legislatívne úpravy pre zvýšenie taríf pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov od 1. 9. 2016 v priemere o šesť percent. Od 1. 1. 2018 by sa platy mali zvyšovať každoročne o rovnakú mieru, a to za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania. K rastu platov sa vláda zaviazala aj v prípade pedagógov na vysokých školách.

Novela pritom zavádza osobitnú stupnicu platových taríf pre učiteľov vysokých škôl. V súčasnosti sa totiž podľa jednej osobitnej stupnice odmeňujú spoločne vysokoškolskí učitelia, výskumní a vývojoví zamestnanci a zdravotnícki zamestnanci, ktorí nie sú odmeňovaní podľa osobitného predpisu.

Slovenská komora učiteľov naďalej žiada do konca tohto roka zvýšiť platy pedagógov o 140 eur. Podľa jej šéfa Vladimíra Crmomana by sa tým zvýšila atraktivita učiteľského povolania.

 

Málotriedky nebudú musieť plniť kvóty minimálneho počtu žiakov v triedach

Málotriedky, ktoré nespĺňajú novozavedenú podmienku povinných minimálnych počtov žiakov v triedach, nezaniknú. Zabezpečí to rýchla novela školského zákona, ktorú dnes schválila vláda SR.

Ministri odobrili výnimku pre všetky základné školy s primárnym vzdelávaním, teda pre tie, ktoré majú len ročníky prvého stupňa. Povinné minimálne počty sa nebudú uplatňovať v školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny ani v školách s vyučovacím jazykom slovenským.

Novelu predkladá minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) v skrátenom legislatívnom konaní. Dôvodom je, aby mohla platiť už od začiatku školského roka 2016/2017.

Podľa ministerstva školstva bolo totiž potenciálne ohrozených 60 málotriedok (tri ZŠ v Bratislavskom kraji, 11 ZŠ v Trnavskom kraji, desať ZŠ v Nitrianskom kraji, sedem ZŠ v Banskobystrickom kraji, päť ZŠ v Košickom kraji, jedna ZŠ v Žilinskom kraji, dve ZŠ v Trenčianskom kraji a 21 ZŠ v Prešovskom kraji).

Ich zánik by bol okrem iného v rozpore s úsilím vlády vytvárať podmienky na rozvoj národnostných menšín v oblasti uchovávania a rozvíjania ich identity, jazyka, kultúry a tradícií, odôvodnilo ministerstvo.

Školský zákon vyžaduje v aktuálnom znení od 1. septembra 2016 najmenej 11 žiakov v prvom a 13 žiakov v druhom až štvrtom ročníku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta