Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Prípad Marca rozhýbal poslancov aj úrady: Chystajú sa zmeny!

Prípad malého Marca, ktorého odviezla jeho matka z obce Brehy do Švajčiarska, zamestnal aj poslancov z Výboru NR SR pre ľudská práva a národnostné menšiny.

Rokovanie, ktoré iniciovala opozícia, zatiaľ skončilo bez výsledku. Pozvanie na výbor prijali aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš (Smer-SD), štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák (Most-Híd), verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová či detská ombudsmanka Viera Tomanová. Kauze sa venuje aj parlamentný sociálny výbor.

Predsedníčka ľudskoprávneho výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) navrhovala, aby výbor v uznesení konštatoval, že došlo k pochybeniam a hrubému porušeniu predpisov zo strany vyššieho súdneho úradníka a k nečinnosti kolíznej úradníčky. Výbor mal tiež upozorniť, že takéto prípady nie sú výnimočné, odporučiť Tomanovej konať z vlastného podnetu či odporučiť Žitňanskej navrhnúť taký systém, ktorý by smeroval k lepšej koordinácii úloh.

Rozsiahly návrh uznesenia sa nepáčil niektorým koaličným poslancom, napr. Martinovi Glváčovi (Smer-SD) či Edite Pfundtner (Most-Híd). S Jurinovou sa preto dohodli na prerušení výboru a spoločnom vypracovaní uznesenia, ktoré by mohlo prejsť naprieč politickým spektrom. "Vyšší súdny úradník, ktorý robil daný výkon, už na okresnom súde nepracuje. Predseda daného súdu prijal opatrenia pre ďalšie takéto výkony, predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici zvoláva poradu, kde budú všetci sudcovia a zamestnanci súdov, ktorých sa to týka, upozornení na dôsledné dodržiavanie právnych predpisov," avizovala Žitňanská. Zároveň sudcovia by mali pri rozvrhoch práce dávať podľa jej slov dôraz na to, aby výkon rozhodnutia robili ľudia, ktorí sa na to špecializujú.

 

Otvoriť galériu
Stará mama Marta (57)
Zdroj: den, Nový Čas

Do súdu nemôže vstupovať

Ministerka zároveň zdôraznila, že prebiehajúce súdne konanie o zverení Marca je v kompetencii súdu a ministerstvo spravodlivosti do toho nemôže vstupovať. "Od 1. júla začne platiť nová právna úprava a sú tam zmeny týkajúce sa aj výkonu rozhodnutia u maloletých. Zásadná zmena je, že podľa nového Civilného mimosporového poriadku súd bude môcť odložiť výkon rozhodnutia v takomto prípade. Aktuálny stav to neumožňuje," vysvetlila.

Otvoriť galériu

Ondruš uviedol, že je osobne otrasený z toho, ako bol Marco vrátený matke. Otrasený je však aj z neustále pokračujúceho zasahovania do súkromia malého chlapca, ktoré považuje za neetické a neprimerané. "Považujem za strašné, ak sa pred 5,5 miliónom ľudí medializuje, či dieťa bolo, alebo nebolo chcené," vyhlásil. Predstava rezortu práce je, aby sa posilnila spoluúčasť úradu práce na príprave výkonu a na jeho kontrole. "Aby sa sociálny pracovník aktívne zaujímal o prípravu výkonu, aby mal možnosť vstúpiť do scenára a uplatniť pripomienky tak, aby došlo k čo najmenšiemu zásahu do práv dieťaťa," uviedol Ondruš.

Otvoriť galériu

Reagujú aj ombudsmanky

Tomanová informovala, že už požiadala predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka o prípravu štúdie o právnej ochrane detí. "Aby sme mohli navrhnúť efektívny systém kontroly. Malý Marco nie je jediný prípad, máme ešte päť podnetov," informovala.

Otvoriť galériu

Dubovcová tvrdí, že na prípade Marca bolo jasne vidieť, že systém ochrany práv dieťaťa na Slovensku nie je dobre nastavený. "Dieťa bolo predmetom, nie subjektom konania. Je to pravdepodobne nastavené v rozpore s dohovorom o právach dieťaťa," dodala.

O prváka Marca sa celý život starali starí rodičia. Po čase sa však jeho matka rozhodla, že by mal bývať s ňou. Súd preto začal riešiť, do koho starostlivosti sa malý chlapec dostane. Stará mama chlapca však požiadala o predbežné opatrenie, aby mohli naďalej vychovávať malého Marca. Matka chlapca sa však voči rozhodnutiu príslušného súdu vo veci predbežného opatrenia odvolala, príslušný súd následne toto rozhodnutie o dočasnej starostlivosti malého chlapca u jeho babky zrušil. Po malého chlapca 13. mája prišla sociálna pracovníčka spolu so súdnym úradníkom a odviedli ho násilím z triedy i zo školy a jeho matka ho následne odviezla do Švajčiarska. Súd o celkovom zverení malého chlapca do opatery však ešte nerozhodol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo