Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2016 13:06 | Správy | Domáce správy
Video

Rozhovor s exšéfkou Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny: Prečo deti odoberáme násilím?

Násilie, plač, napätie! Po videu prváčika Marca (7) z Brehov (okr. Žarnovica), ktorého si pred očami vystrašených detí odviedol vyšší súdny úradník, sociálka a mama, sa na sociálnych sieťach objavil aj ďalší záznam odobratia malej Liel, ktorý trhá srdce nejedného rodiča.

Nový Čas sa obrátil na bývalú šéfku ÚPSVaR v Bratislave Idu Želinskú a zisťoval, čo hovorí na systém odoberania detí na Slovensku a úlohu sociálnych pracovníkov v takej citlivej otázke.

 

Čo vám napadlo ako prvé, keď ste videli video s prvákom Marcom?

Povedala som si: Konečne to niekto zverejnil. Toto je náhľad na to, ako na Slovensku odoberáme deti, ako s nimi zaobchádzame, keď robíme také vážne rozhodnutie, že sa mení ich život. Čo to vlastne znamená, keď štát vstupuje do života dieťaťa a určuje mu: takto budeš žiť. Najviac ma na tom trápi, že tam chýba akákoľvek dôstojnosť.

Otvoriť galériu

Prítomný bol súdny úradník, sociálka aj matka. Kto urobil chybu?

Ako mohlo týmto trom dospelým nenapadnúť, že vybrať dieťa z plnej triedy je jednoducho nehumánne, nedobré? Ako je možné, že sa nedohodli a nevymysleli lepší spôsob? A ak to urobili, aký je o tom záznam?

Mohla matka žiadať, aby sa odobratie neudialo v škole?

Áno, veď je účastníkom konania. Čím ďalej, tým viac premýšľam nad tým, že celý výkon rozhodnutia bol zlý. Ak nebolo niekde na papieri o výkone rozhodnutia, že dieťa sa má odobrať zo školy, neviem, voči komu ten výkon smeroval. To uznesenie je, že stará mama má dieťa odovzdať matke. Vy ste tam niekde videli starú mamu? Ten výkon rozhodnutia nebol napísaný tak, že maloleté dieťa pôjde zo školy s matkou. Voči komu ten vyšší súdny úradník obrátil svoju moc?

Podľa Úradu práce a sociálnych vecí ich pracovníčka nepochybila.

Toto podľa mňa nie je pravda. Súd zvyčajne žiada o súčinnosť políciu, lebo sa predpokladá, že to bude s krikom, že jedna strana sa pokúsi niečo urobiť. A úrad práce je tam preto, aby poskytoval súčinnosť. Ak tam bol ako kolízny opatrovník, má všetky procesné práva ako advokát ktoréhokoľvek iného účastníka konania. Sociálka mohla navrhnúť, aby sa konanie prerušilo, a súdny úradník sa s tým musí formálne vyrovnať: zamietam tento návrh alebo ho prijímam. Nie je pravda, že sociálka nič nemôže. Oni tam nie sú nato, aby to pozorovali a potom podpísali protokol. Oni sú tam nato, aby poskytli súčinnosť.

Akým výcvikom takýchto situácií prejdú sociálni pracovníci?

Stačí sa pozrieť do centrálneho registra zmlúv, koľko peňazí sa vyčlenilo na vzdelávanie sociálnych pracovníkov za posledných desať rokov. Zistíte, že to nie je malá suma, že toľko, koľko sa dáva na jedného pracovníka, si často nemôžu dovoliť dať poradcovia na voľnej nohe na svoje vzdelávanie. Ide o to, ako sú tí ľudia vzdelávaní, kým, aký efekt to má. Ja si myslím, že treba vychovávať špecialistov.

Kto kontroluje celý proces odobratia?

Tento systém kontroluje sám seba! Skúste sa pozrieť na stránku ÚPSVaR, ako informuje o deťoch, a nájdete tam, že z úcty k deťom o deťoch nebudú informovať. Ako sa má však dieťa dovolať spravodlivosti, keď nemá žiadne právne povedomie, ako má povedať, že nechce, aby ho zastupovala táto teta. Čiže, kým sa niečo z úradu nevynesie, kým sa nezavesí video na sociálnu sieť, tak ku kontrole nedôjde. Sociálka je jedna z inštitúcií, ktoré sú v celom procese dôležité, ale nevydáva žiadne rozhodnutia. Súdny úradník rozhodol, a bol za to aj už potrestaný, ale sociálka sa len vyjadruje a nikoho nemôžete stíhať za názor, lebo si to takto myslí. Ide však o selektívne vybratie si od rodičov to, čo individuálne zvážili. Ale ja sa pýtam, čo je to individuálne zváženie, ako sa vyspím alebo aké sú moje známosti či nastavenie. Je to nebezpečné, lebo sa im dáva do rúk veľká moc, no minimálna kontrola zvonku.

Ako to zmeniť

Mala by existovať nestranná inšpekcia a hodnotiť, ako sociálka funguje. Lebo zatiaľ, ak podáte sťažnosť, podávate ju sociálke a až 80 % kvalifikovaných sťažností je zamietnutých. Sociálka tvrdí, že nemohla nič urobiť, no keď nemôže, tak ju zrušme a ušetríme peniaze štátu.

Nerobia v celom procese problém hlavne rodičia?

Som proti tomu, keď rodičia riešia cez štátnych úradníkov svoje problémy, malo by tak byť, až keď vyčerpajú iné možnosti. Keď to dopustíte, ste v štruktúre a cudzí ľudia budú rozhodovať o vašom osude a o osude vášho dieťaťa.

Sú dobrým riešením predbežné opatrenia?

Sú, lebo súdne spory o deti trvajú aj dva roky, a pokiaľ nebude pružnosť v rozhodovaní, aby sa deti netrápili vo vzduchoprázdne. Je však otázne, či máme vydávať až také počty predbežných opatrení, a tiež by sme sa mali pýtať, ako sa preverujú pomery v rodinách potrebné na ich vydanie.

Koho môže súd prizvať

Podľa Dohovoru o právach dieťaťa musí byť záujem dieťaťa prvoradým hľadiskom pri akýchkoľvek postupoch týkajúcich sa detí. Pri jeho odoberaní súdnym vykonávateľom, ako to bolo v prípade sedemročného Marca, si sám zástupca súdu určí, kto bude pri tomto akte prítomný. „Môže to byť sused, babka či polícia. Toto zákon nijako neupravuje,“ upozornila Jana Lukáčová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Súdny vykonávateľ

  • má právo na základe rozhodnutia odobrať dieťa a odovzdať ho povinnému rodičovi alebo osobe
  • má právo otvoriť priestor, kde by sa malo dieťa nachádzať, vstúpiť doň a vykonať odobratie aj bez súhlasu osôb, ktoré sa nachádzajú v danom priestore
  • zákon nijako nevymedzuje, kto musí byť okrem neho pri odobratí prítomný

Na základe vlastného uváženia si môže prizvať:

Políciu

  • poskytuje ochranu osobám povereným výkonom rozhodnutia súdu, ak hrozí ohrozenie života alebo zdravia

Pozor:

  • o poskytnutie ochrany možno požiadať len vtedy, ak bol výkon rozhodnutia zmarený
  • alebo z konania vyplýva, že môže dôjsť k ohrozeniu života či zdravia

Sociálneho pracovníka

  • vo väčšine prípadov je pri odoberaní detí prítomná aj sociálna pracovníčka
  • on má dohliadnuť, aby bolo odobranie v súlade s právami a záujmami dieťaťa

Psychológa

  • ak si to vyžaduje povaha dieťaťa alebo zvláštne okolnosti

Rodiča

  • ak súd nemá nič proti, pri odoberaní môžu byť prítomní aj rodičia

Tretiu
 osobu

  • ak si to situácia vyžaduje, je možné prizvať na odobratie osobu, ktorá môže dieťa upokojiť alebo má naň dobrý vplyv
  • môže to byť starý rodič, ale aj iná blízka osoba

Čo ak sa dieťa bráni

Zákon nerieši otázku, ako má súd zasiahnuť, ak sa dieťa pri odoberaní fyzicky bráni. Žiadne ustanovenie neoprávňuje osoby zúčastnené na výkone rozhodnutia použiť násilie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Denisa Fedoráková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS