Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2016 15:50 | Správy | Zahraničné správy

Prišli nové informácie o páde lietadla EgyptAir: Trosky nepochádzajú z nezvestného Airbusu!

Minister pre civilné letectvo zatiaľ nechce vyvodzovať závery, ale...

"Našli sme trosky lietadla," uviedol viceprezident spoločnosti EgyptAir Ahmed Adel v exkluzívnom rozhovore pre CNN. 

Vrak lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré vo štvrtok skoro ráno na trase z Paríža do Káhiry zmizlo z radaru, našli v mori pri gréckom ostrove Karpathos. Oznámili to aerolínie a egyptské ministerstvo zahraničných vecí.

Spoločnosť EgyptAir dostala od ministerstva list, podľa ktorého sa na hladine mora našli plávajúce predmety, ktoré by mali byť časťami vraku nezvestného Airbusu A320, ale tiež dve záchranné vesty a predmety z plastu

Šéf gréckeho úradu pre vyšetrovanie leteckých katastrof Athanassios Binis vyhlásil, že trosky zatiaľ nájdené v Stredozemnom mori nepochádzajú z nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Binis, šéf gréckeho Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd a pre bezpečnosť letectva, pre televíziu ERT povedal, že "preskúmanie nájdených objektov ukázalo, že nepochádzajú z lietadla". Dodal, že to potvrdili aj egyptské úrady.

Lietadlo spoločnosti EgyptAir so 66 ľuďmi na palube, ktoré smerovalo z Paríža do Káhiry, pred zmiznutím z radarov prudko manévrovalo a potom náhle stratilo výšku. Povedal to grécky minister obrany Panos Kammenos, ktorého citovala agentúra AP.

Podľa Kammenosa sa lietadlo v čase incidentu nachádzalo 16-24 kilometrov za hranicou egyptského vzdušného priestoru a letelo vo výške 11.277 metrov.

 

"Lietadlo urobilo obrat o 90 stupňov doľava a potom o 360 stupňov doprava a potom kleslo z 11.277 metrov na 4572 metrov a následne vo výške 3048 metrov zmizlo z radaru," povedal Kammenos.

Podľa gréckeho úradu pre civilné letectvo let Airbusu A320 spoločnosti EgyptAir prebiehal bez problémov až do chvíle, keď mali riadenie letu prevziať egyptskí dispečeri. Pilot na ich výzvy nereagoval a lietadlo následne zmizlo z obrazoviek radarov.

Kammenosove vyjadrenia sú prvým náznakom toho, čo sa mohlo stať, keď lietadlo vstúpilo do egyptského vzdušného priestoru a jeho riadenie mala prevziať veža v Káhire.

Aerolínie zverejnili meno pilota - bol ním Muhammad Saíd Alí Šakír, ktorý mal nalietaných vyše 6000 hodín, pričom viac ako 2000 z nich práve na lietadlách typu Airbus A320. Druhý pilot mal za sebou 2766 absolvovaných letových hodín, dodali aerolínie.

Bol to teroristický útok?

Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí vyhlásil, že pravdepodobnosť, že príčinou havárie lietadla spoločnosti EgyptAir bol teroristický útok, je väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania.

Ruský bezpečnostný predstaviteľ Alexandr Bortnikov tiež uviedol, že "s najväčšou pravdepodobnosťou to bol teroristický útok", čo spôsobil haváriu letu 804 spoločnosti EgyptAir. Na palube stroja sa nachádzalo 66 ľudí a smeroval z Paríža do Káhiry.

"Existuje mnoho dôvodov, prečo mohlo lietadlo spadnúť z neba. Zatiaľ nemáme žiadne vysvetlenie. Potrebujeme viac času na vyšetrovanie," dodal viceprezident spoločnosti EgyptAir Ahmed Adel. Podľa jeho slov bol stroj relatívne nový, oproti ostatným lietadlám, mal len 15-16 rokov. "Lietadlo bolo v poriadku," dodal. Všetkyúdržby mala spoločnosť vykonať podľa plánu.  

Bortnikov, šéf Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), vyzval na spoločnú akciu s cieľom vypátrať osoby zodpovedné za tento "obludný útok".

Vlani v októbri sa ruské lietadlo smerujúce z Egypta zrútilo na Sinajskom polostrove. Zahynulo všetkých 224 ľudí na palube, väčšinu tvorili ruskí dovolenkári. Moskva vyhlásila, že príčinou pádu lietadla bolo výbušné zariadenie.

Obete

Medzi pasažiermi sa nachádzalo 30 Egypťanov, 15 francúzskych občanov, dvaja Iračania a po jednom cestujúcom z Británie, Belgicka, Kuvajtu, Saudskej Arábie, Sudánu, Čadu, Portugalska, Alžírska a Kanady, uviedli EgyptAir. Na palube boli tri deti a k posádke patrili traja ochrankári.

Kuvajtské ministerstvo zahraničných vecí identifikovalo Kuvajťana, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou zahynul pri páde lietadla spoločnosti EgyptAir do Stredozemného mora.

Ministerstvo vo vyhlásení popoludní uviedlo, že nezvestným pasažierom je Abdul Muhsín al-Mutajrí. Ďalšie podrobnosti o mužovi neposkytlo. Kuvajt je v súvislosti s haváriou stroja v kontakte s egyptskými úradmi, dodalo ministerstvo.

Medzi pasažiermi nezvestného letu sa nachádzal aj nemenovaný študent, ktorý bol na výcviku vo francúzskej vojenskej škole a letel po úmrtí matky domov za svojou smútiacou rodinou v Čade. Muž chcel vyjadriť sústrasť rodine a poskytnúť jej útechu.

Ďalším pasažierom letu bol Egypťan vracajúci sa domov po liečbe vo Francúzsku, uviedli dvaja jeho šokovaní priatelia, ktorí prišli na parížske letisko Charlesa de Gaulla. "Trhá mi to srdce," povedal jeden z priateľov.

Na parížske letisko prichádzali ďalší cestujúci, ktorí čakali na let do Káhiry o 15.45 h. Väčšina opýtaných pôsobila pokojne a novinárom povedala, že nemá zmysel zrušiť kvôli strachu cestu - hoci mnohí priznali, že sú vystrašení.

Pátranie

Egypt, ktorý riadi celú operáciu, vyslal vojenské transportné lietadlo C-130 a dve stíhačky F-16. Do pátracej operácie sa zapojilo Grécko, Británia, Francúzsko a Talianko. Krajiny vyslali vojenské lode alebo lietadlá, ktoré sa nachádzali v blízkosti predpokladanej oblasti havárie lietadla spoločnosti EgyptAir.  Grécko sa takisto skontaktovalo so Spojenými štátmi a Ruskom. Americká strana ponúkla pomoc v podobe podporných lietadiel a Grécko ponuku prijalo.

Severoatlantická aliancia je takisto ochotná pomôcť pri pátraní po havarovanom lietadle EgyptAir, ktoré zmizlo z radarov nad Stredozemným morom. Na úvod dvojdňovej konferencie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli to uviedol generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť