Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2016 23:52 | Správy | Zahraničné správy

Jeden z atentátnikov z Bruselu napísal list na rozlúčku: Teroristické útoky neľutuje!

Mohamed Abrini, jeden z atentátnikov z bruselského letiska Zaventem, v období prípravy teroristických útokov zanechal odkaz pre svoju matku.

Vyzýva ju, aby neľutovala teroristické útoky v Paríži, pri ktorých zomrelo 130 ľudí, a aby sa "ponorila" do štúdia islamu. Na svojom webovom portáli to uviedla dnes belgická televízna stanica RTBF. Abrini, prezývaný "muž v klobúku", ktorého videli 22. marca na bruselskom letisku v spoločnosti samovražedných bombových útočníkov, sa podľa RTBF chystal predtým napísať viacero "posledných odkazov" pre členov svojej rodiny.

Úrady objavili jeho odkaz v notebooku, ktorý bol krátko po teroristických útokoch v Bruseli nájdený v koši na odpadky blízko Ulice Maxa Roosa vo štvrti Schaerbeek, kde sa nachádza byt, v ktorom samovražední útočníci pripravili bombové nálože použité na letisku. Po preskúmaní podozrivého počítača polícia objavila zvukový súbor, ktorý nahral Ibrahim Bakraoui, jeden zo samovrahov z letiska. Bakraoui na zázname hovorí, že je pod silným tlakom, nevie čo má robiť, necíti sa v bezpečí a je ochotný radšej zomrieť, ako ocitnúť sa vo väzení.

Policajní počítačoví experti v odhodenom notebooku neskôr našli vymazaný textový dokument, ktorého autorom je Abrini. O existencii tohto súboru ako prvý informoval francúzsky televízny kanál BFM TV, belgická federálna prokuratúra však jeho existenciu odmietla komentovať. RTBF v tejto súvislosti upozornila, že podľa informácií, ktoré sa jej podarilo získať, vymazaný dokument nie je podpísaný menom Abrini, ale pseudonymom. Dokument obsahuje dve stránky. Jeho autor sa prihovára svojej matke a odkazuje, že podobné "listy na rozlúčku" chce napísať i svojmu otcovi, bratom a sestrám.

 

Abrini, Belgičan marockého pôvodu, ktorý bol identifikovaný ako autor listu, sa v jeho úvode ospravedlňuje za všetko zlé, čo urobil. Zmienil sa o smrti svojho brata, ktorý sa stal "mučeníkom", dodal, že sa túži k nemu "pripojiť", a vyjadril hrdosť, že mohol zložiť sľub poslušnosti tzv. Islamskému štátu. Abrini v liste schvaľuje novembrové útoky v Paríži. "Nebuď smutná z toho, čo sa stalo 13. novembra. Bol to trest boží," uviedol. Priznal sa k nenávisti voči Francúzsku, ktorého občania, "psi a nepriatelia Alaha", budú ľutovať, že sa postavili na čelo "križiackeho ťaženia". Abrini v texte vysvetľuje, že k náboženstvu ho doviedla smrť jeho brata pri samovražednom bombovom útoku v Sýrii v júli 2014.

Abriniho zadržiavajú vo väznici v meste Bruggy, približne 90 kilometrov od Bruselu. Zatkli ho za dramatických okolností v bruselskej štvrti Anderlecht 8. apríla, vyše dva týždne po útokoch na letisku a na stanici metra, keď zahynulo 32 ľudí. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur