Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Dráma, krik a slzy: Prváčika z Brehov odvliekli z triedy, prípad má neuveriteľné pozadie!

Plačúceho chlapčeka zo školy odniesli proti jeho vôli. Obrovskú traumu zažil v piatok ráno malý Marco Greguš (7) z Brehov (okr. Žarnovica).

Plačúceho chlapčeka zo školy odniesli proti jeho vôli. Obrovskú traumu zažil v piatok ráno malý Marco Greguš (7) z Brehov (okr. Žarnovica). Priamo počas vyučovania pred očami šokovaných detí ho s obrovským nárekom doslova násilím odvliekli jeho matka Blanka (32), vyšší súdny úradník a zástupkyňa zo sociálnej kurately. Prváčik pritom odmalička vyrastal u svojej starkej Marty (57), pretože jeho vlastná mama o neho nemala záujem.

Chlapček sa Blanke, ktorá pracovala v Nemecku ako tanečnica, narodil úplne neplánovane. Na začiatku tehotenstva totiž podstúpila interrupciu, ktorá sa nevydarila. „Keď sa Marco narodil, od nemocnice chcela odškodné za zbabraný život. My sme jej hneď povedali, že jej s malým pomôžeme. Tak sa aj stalo, mal iba štyri mesiace, keď ho dcéra závislá od drog opustila a odišla do zahraničia,“ hovorí Marcova stará mama Marta. 

Babka sa obetovala

 

Starká neváhala ani minútu a rozhodla sa postarať o vnúčika. „Blanka výchovu dieťaťa vôbec nezvládala,“ pokračuje obetavá starká, ktorá sedem rokov dennodenne suplovala v úlohe matky svoju vlastnú dcéru. Nebolo to pritom vôbec jednoduché, Marco je totiž hyperaktívny s hyperkinetickými poruchami správania a  nadmernou impulzivitou. „Veľmi zle reaguje na zmeny a nemôžeme mu nič prikázať. Aj učenie mu trvá viac ako iným deťom,“ prezrádza Marta s tým, že Blanka sa o svoje jediné dieťa takmer vôbec nezaujímala a navštíviť ho prišla tak trikrát do roka.

Otvoriť galériu

Všetko sa náhle zmenilo na začiatku roka. „Zrejme zistila, že na malého môže dostať vo Švajčiarsku, kde žije, vysoké výživné. Požiadala som preto súd o zverenie dieťaťa do starostlivosti,“ ozrejmuje stará mama. Súd v Žiari nad Hronom chlapca v rámci predbežného opatrenia starej mame aj zveril. Lenže matka sa odvolala a Krajský súd v Banskej Bystrici rozhodnutie zrušil a  predbežne ho zveril do jej opatery. Blanka to okamžite využila, urobila rázny krok a rozhodla sa dieťa zobrať rovno zo školy. 

Otvoriť galériu

Škola chce podať trestné oznámenie

To, čo sa potom dialo, žiačikov poriadne vystresovalo. „Vyšší súdny úradník, matka a  zástupkyňa zo sociálnej kurately bez akéhokoľvek upozornenia a  oznámenia vtrhli do triedy medzi prváčikov. Preľaknutý Marco sa chytil triednej učiteľky, nechcel ju pustiť a s plačom hovoril, že s mamou nepôjde,“ objasňuje riaditeľka školy Mária Škodová. Nariekajúci chlapček kričal, kopal a hrýzol, no napriek tomu ho matka so sebou odviedla. Na všetko sa museli prizerať šokovaní prváčikovia, ktorí tiež plakali. Škola chce podať trestné oznámenie za neadekvátny výkon úradného rozhodnutia.

Stará mama o  odvlečení vnúčika jeho matkou vôbec nevedela. „Marca vychovávam vyše sedem rokov a  ani som sa s ním nemohla rozlúčiť. Už šesť dní netuším, čo je s ním,“ plače zúfalá Marta, ktorá vnúčika berie ako svoje vlastné dieťa. „Aj on mi viackrát povedal: ‚Starká, ty si ako moja mama,‘“ dodáva smutne stará mama, ktorá má pre vnúčika odkaz: „Marco, budeme ťa vždy čakať. Urobíme všetko pre to, aby si sa vrátil domov.“

Sociálka: Plnili sme si povinnosti

Nový Čas oslovil kompetentné úrady, či bolo podľa nich všetko v poriadku. „V tomto prípade išlo o výkon súdneho rozhodnutia a orgán sociálnoprávnej ochrany detí a  sociálnej kurately si plnil povinnosti, ktoré mu vyplývajú zo zákona,“ informovala hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. Súd chce prípad ešte prešetriť. „Vzhľadom na osobitosť prípadu stanovisko poskytne Krajský súd v  Banskej Bystrici po jeho prešetrení,“ uviedla hovorkyňa Adriána Vašková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Denisa Horváthová, --red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci