Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2016 08:59 | Správy | Domáce správy

Riaditelia nemocníc, ktoré dokázali znížiť svoje záväzky: Ako sa nám podarilo skresať dlhy!

A predsa sa to dá! Po tom, ako Nový Čas exkluzívne zverejnil rebríček najzadlženejších nemocníc, sme sa pozreli aj na druhú stranu.

Kým väčšine nemocníc raketovo rastú dlhy, nájdu sa aj zdravotnícke zariadenia, ktoré sú v zisku a úspešne splácajú svoje staré podlžnosti. Najlepšie sú na tom Národná transfúzna služba a nemocnica v Čadci. Ich riaditelia tvrdia, že sa to dá, len treba prijať včas vhodné opatrenia. Analytik súhlasí, že niekedy dlhy nemocníc nezavinilo vedenie, ale ukazuje sa, že sa nemocnice dajú riadiť aj bez vytváranie dlhov. 

Riaditeľka Národnej transfúznej služby Renáta Dundová síce riadi ziskovú inštitúciu, ale sťažuje sa, že by boli na tom oveľa lepšie, ale iné nemocnice im dlhujú peniaze za krv. „Meškanie úhrad spôsobuje, že nevieme platiť včas dodávateľom ani Sociálnej poisťovni,“ tvrdí Dundová. Celkovo sú však od roku 2007 v pluse a znížili dlh najviac na Slovensku.

Úspešní zarábajú

Najlepšia nemocnica je v Čadci. „Dlh sa nám podarilo znížiť hlavne v dôsledku zavedenia ekonomických opatrení nielen na strane nákladov, ale aj pri získavaní financií napríklad z podnikateľskej činnosti,“ vysvetľuje riaditeľ kysuckej NsP v Čadci Martin Šenfeld. Peniaze majú z dvoch vlastných lekární, bufetov či z parkoviska. Naopak, tie najviac zadlžené nemocnice, ako sú Univerzitná nemocnica v Bratislave či Fakultná v Trenčíne, nechali parkoviská, bufety i lekárne súkromným podnikateľom. 

Zvýšenie platov

Medzi najväčších hriešnikov, ktorým sa najviac zvyšuje dlh, patria nemocnice, ktoré majú svoj dlh celkovo najvyšší. Analytik síce pripúšťa, že môžu existovať aj objektívne príčiny, ale ukazuje sa, že sa dá riadiť nemocnica bez dlhov, prípadne dokonca v zisku. „Minimálne dve štátne nemocnice sú bez dlhov a v pluse, takže určite to ide. Každá nemocnica je iná, ale najčastejšie je to zlyhanie manažmentu,“ tvrdí Dušan Zachar z inštitútu INEKO. Ako príklad uvádza Univerzitnú nemocnicu v Bratislave.

„Staré budovy sú jedna vec, ale nemocnica trpí evidentne na prezamestnanosť lekárov a zvýšením ich platov zo zákona sa ekonomika nemocnice zhoršila,“ dodáva Zachar. Nepriamo to priznal včera pre Nový Čas riaditeľ UN Bratislava Stanislav Bdžoch, keď potvrdil, že až 90 percent nákladov ide na platy. Podľa Zachara najväčším problémom je, že sa nedá zmerať kvalita ani cena produktu v zdravotníctve.

„Teraz nemáme šancu zistiť, či nemocnice na diagnózu dostávajú dostatok alebo príliš málo peňazí. V každom prípade by ministerstvo malo pripraviť analýzu, prečo jednotlivé nemocnice sú na tom tak zle a prečo iné to zvládajú,“ uzatvára analytik Zachar. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker v stredu ohlásil, že vláda naleje ďalšie peniaze do problémových nemocníc, aby ich zbavila dlhov.

„Predtým však budú musieť nemocnice pripraviť jasný plán, ako sa ďalej nezadlžovať, aby sme sa tu o rok nestretli v rovnakej situácii, dodal minister. S tým nemá problém napríklad riaditeľ nemocnice z Veľkého Krtíša Pavel Bartošík, kde sa im dlh darí znižovať. „Dúfam, že sa nájde vôľa aj finančné prostriedky a bude možné pomôcť nemocniciam, kde je evidentná snaha o ich stabilizáciu,“ uviedol.

Národná transfúzna služba

Otvoriť galériu
Renáta Dundová
Zdroj: anc

Renáta Dundová - NTS SR už od roku 2007 vykazuje kladný hospodársky výsledok, zlyháva nám iba cash flow. Nie sme schopní v riadnom čase uhrádzať záväzky, lebo niektorí naši odberatelia nám dlhujú za krvné prípravky. Ak by nám všetko uhradili, tak by sme vedeli vyrovnať naše dlhy.

Kysucká NsP Čadca

Otvoriť galériu
Martin Šenfeld
Zdroj: anc

Martin Šenfeld - Ušetrili sme na energiách zmenou dodávateľov, vymenili okná a celkovo nakupujeme lacnejšie cez elektronické aukcie. Ďalšie peniaze šetríme digitalizáciou röntgenu, CT a mamografu. Aj keď už štvrtý rok hospodárime pozitívne, výška súčasného dlhu je ešte pomerne vysoká. Pri priaznivých okolnostiach by sme ho vedeli úplne vyrovnať približne za 10 až 15 rokov.

NsP Veľký Krtíš

Otvoriť galériu

Pavel Bartošík - Dlh sa nám podarilo znížiť vďaka usilovnej práci našich zamestnancov a zmene prístupu k riadeniu nemocnice. Prvotnou úlohou nového vedenia v roku 2013 bolo stabilizovať príjmovú a výdavkovú stránku hospodárenia nemocnice. Vyrokovali sa lepšie podmienky, zefektívnili sme spotrebu, s niektorými dodávateľmi sme sa dohodli na odpustení časti dlhu v prípade dodržania splátkových kalendárov.

Najšikovnejšie nemocnice

Zariadenie dlh za rok 2015 zníženie oproti 2014
Národná transfúzna služba 15,2 mil. € - 760 000 €
Kysucká NsP Čadca 3,2 mil. € - 496 000 €
NsP Veľký Krtíš 1,2 mil. € - 467 000 €
NsP Levice 1,5 mil. € - 352 000 €
DFNsP KOšice 502 000 € - 112 000 €

Najväčší hriešnici

Nemocnica dlh v roku 2015 nárast oproti 2014
Univerzitká nemocnica Bratislava 171 mil. € + 45 mil. €
Univerzitná nemocnica Košice 60 mil. € + 13 mil. €
Fakultná nemocnica Prešov 41 mil. € + 13 mil. €
NsP Považská Bystrica 25 mil. € + 11 mil. €
Univerzitná nemocnica Martin 26 mil. € + 10 mil. €
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza
The sun and nine planets of our system orbiting.
Fantázia! Vedci pozorovali výbuch vo vesmíre, aký sa nestáva 10-tisíc rokov: Zvláštne, čo zistili