Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2016 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Čierna listina zdravotníckych zariadení: Ktoré nemocnice sa topia v miliónových dlhoch?

Slovenské nemocnice sa utápajú v horibilných dlhoch! Dlžoby zdravotníckych zariadení z roka na rok stúpajú, k 31. decembru minulého roka dokonca prekonali rekordných 549 miliónov eur.

Zadlžené nemocnice si očividne samy pomôcť nedokážu a úloha vymyslieť plán záchrany leží na pleciach ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Nový Čas zisťoval, čo nemocnice ťahá najviac ku dnu a ako sa s týmto vážnym problémom plánuje vyrovnať nový minister. Stúpajúce resty zdravotníckych zariadení sa stali strašiakom pre verejné financie.

Ministerstvo zdravotníctva sa preto prioritne sústreďuje na 13 najväčších nemocníc, ktorých dlžoby po lehote splatnosti tvoria až 78 % z celkovej hodnoty záväzkov. „Celkové záväzky týchto 13 zdravotníckych zariadení v roku 2015 vzrástli o 111 mil. €,“ píše sa v záverečnej správe ministerstva. Viac ako polovicu podlžností nemocníc tvoria resty voči dodávateľom liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu.

Otvoriť galériu

Zlé vedenie?

Konkrétny plán na skresanie dlžôb bude podľa ministra zdravotníctva hotový už v priebehu niekoľkých týždňov. Drucker by rád ušetril napríklad na spotrebe liekov a získané prostriedky nalial do ústavnej a ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Zatrasie však minister aj stoličkami vedenia nemocníc? „Ak ich riaditelia nebudú schopní riadiť nielen odborne, ale aj manažérsky a ekonomicky, tak asi nemôžeme počítať s takým vedením,“ pohrozil minister, podľa ktorého je hovoriť o zrušení niektorých nemocníc predčasné. 

Oddlžovanie

Ministerstvo zdravotníctva sa domnieva, že bez dofinancovania nemocníc dlhy neklesnú. „Pravdepodobne to posledné oddĺženie nebude. Máme tu tri roky, v priebehu ktorých sa nám transformujú vnútorné peniaze z jednej oblasti do druhej, a akým spôsobom tieto dlhy stransformujeme, to ešte dnes neviem povedať,“ dodal. Podľa odborníka je však podmienkou to, aby Drucker garantoval ministrovi financií, že sa dlhy znovu nenakopia. „Oddlženie tu bolo už štyrikrát. Keď sa neriešia príčiny tak problém len odsúvate v čase,“ povedal Tomáš Szalay, analytik Health Policy Institute.

Prečo bojujeme s dlžobami

Univerzitná nemocnica Bratislava

Otvoriť galériu

- UN Bratislava je najväčšou nemocnicou na Slovensku, liečime najťažších a finančne najnáročnejších pacientov. Na prevádzku a  poskytovanie zdravotnej starostlivosti máme k dispozícii prakticky len zdroje zo zdravotných poisťovní. Často tieto výkony nie sú z ich strany hradené v nákladových cenách, ale paušálmi, stáva sa aj to, že zdravotný výkon je poisťovňou uznaný, ale nie je uhradený.

Len mzdové náklady mesačne predstavujú takmer 90 % podiel na platbách z poisťovní. Napriek opatreniam v oblasti znižovania nákladov na lieky, energie, potraviny a iné činnosti súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti sa významný nárast miezd v období ostatných 5 rokov dominantne podieľa na rastúcej zadlženosti nemocnice. Nový Čas o tom informovala hovorkyňa nemocnice Zuzana Eliášová.

Dlh po lehote splatnosti: 2014 - 126 000 000 €, 2015 - 171 667 132 €

Univerzitná Nemocnica L. Pasteura Košice

Otvoriť galériu

- UNLP Košice je 2. najväčšou slovenskou nemocnicou. Ročne hospitalizujeme približne 50-tisíc pacientov a ambulantne ošetríme 750-tisíc pacientov. UNLP je zároveň nemocnicou koncového typu, ktorá prijíma najťažšie prípady a diagnostika a liečba pacientov si vyžadujú zvýšené náklady. Máme viacero špecializovaných pracovísk, centier a ústavov, ktoré poskytujú vysokokvalitnú, ale aj fi nančne náročnú liečbu. Dlh spôsobuje najmä nárast osobných nákladov, ktorý nekorešponduje s  nárastom príjmov od zdravotných poisťovní.

Dlh po lehote splatnosti: 2014 - 47 500 000 €, 2015 - 60 918 051 €

Fakultná nemocnica J. A. Reimana Prešov

Otvoriť galériu

- Tretí najvyšší dlh vyplýva z toho, že FNsP Prešov je 3. najväčšou nemocnicou na Slovensku a je zároveň koncovou nemocnicou pre Prešovský kraj, čomu zodpovedá aj štruktúra pacientov. Dlh spôsobuje to, že náklady na poskytovanú zdravotnú starostlivosť sú vyššie ako výnosy. Medziročne dochádza k rastu záväzkov po lehote splatnosti.

Dlh po lehote splatnosti: 2014 - 27 785 000 €, 2015 - 41 011 586 €

Nemocnice bez dlhov

Fakultná nemocnica Nitra

Otvoriť galériu

Jozef Valocký, riaditeľ nemocnice - Zaviedli sme prísnu dennú kontrolu spotreby energií, liekov a špeciálneho zdravotného materiálu a pravidelne sme vyhodnocovali opodstatnenosť nákupov a  opráv. Pri zavádzaní racionálnych opatrení sme nikdy nestratili zo zreteľa pacienta. Podarilo sa nám, že asi od apríla 2013 naše zariadenie nemá záväzky po lehote splatnosti.

Dlh: 2014 - 0 €, 2015 - 0 €

Nemocnica Poprad, a. s.

Otvoriť galériu

Peter Petruš, riaditeľ nemocnice - Pozitívny výsledok priamo súvisí s dobrým hospodárením a so správnym vedením a riadením nemocnice. Ide o dlhoročnú systematickú prácu celého tímu manažmentu a vedúcich pracovníkov. Nemocnica Poprad, a. s., už od roku 2012 neeviduje žiadne záväzky po lehote splatnosti.

Dlh: 2014 - 0 €, 2015 - 0 €

Niektoré príčiny zadlžovania

  • Zvyšovanie platov lekárov a zdravotných sestier v roku 2015
  • Nedostatočné krytie výnosmi od zdravotných poisťovní
  • Opotrebované prevádzky väčšiny zdravotníckych zariadení
  • Exekúcie a súdne poplatky pri procesoch vymáhania pohľadávok zo strany veriteľov
  • Rekonštrukcie a stavebno-technické úpravy
  • Predražené nákupy

Otvoriť galériu

Riešením môže byť aj privatizácia

Tomáš Szalay, analytik Health Policy Institute: Riešenia tohto problému sú len bolestivé. Za Zajaca a Uhliarika bol návrh, aby sa nemocnice transformovali na akciové spoločnosti, tým sú väčšmi zodpovedné za výsledok svojho hospodárenia ako dnes, keď sú to príspevkové organizácie. Ak by som bol radikálny, tak by som hovoril aj o privatizácii týchto nemocníc, lebo v tej chvíli sa to stane problémom súkromného vlastníka, nie daňových poplatníkov. Súkromná nemocnica sa pritom nerovná automaticky aj zvýšeniu nákladov pre pacienta.

Minister hovorí, že by chcel vytvoriť nejaké správy v týchto nemocniciach, ktoré by pozerali na prsty manažmentu. Najväčším problémom slovenského zdravotníctva je však UN v Bratislave, kým sa nevyrieši tá, neviete zásadným spôsobom vyriešiť ani ostatné. Riešením pre Bratislavu je, že sa postaví nová nemocnica. Vo všeobecnosti však platí, že skoro v každej nemocnici je problém s rozkrádaním, predraženými nákupmi, neefektivitou, všetko stojí a padá na zodpovednosti vlastníka.

Kompletný zoznam nemocníc

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

(pre zväčšenie kliknite)

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy