Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2016 08:59 | Správy | Politika

Plyn je najlacnejší za posledných 10 rokov: Koľko ušetria slovenské domácnosti?

Štátnemu úradu sa nepáčia vysoké ceny plynu pre domácnosti a chce prinútiť dodávateľov, aby išli s cenami dole. Zemný plyn je totiž oproti roku 2014 na svetových burzách lacnejší takmer o polovicu, ale domácnosti historicky nízke ceny zatiaľ akosi necítia.

Podľa Úradu na reguláciu sieťových odvetví treba trhu s plynom pomôcť. Odborníci sa však zhodujú, že úradné zníženie cien je skôr vládnym marketingom a najväčším problémom je SPP, ktorý má nevýhodnú zmluvu na dodávku plynu z Ruska. Ten je drahší, ako sa dá kúpiť inde. Naposledy tak nízke ceny za plyn videli Slováci v roku 2006. „Cena plynu určite pôjde ešte dole,“ vyhlásil hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.


Kedy a o koľko, však už nechcel povedať, lebo práve teraz prebieha cenové konanie a dodávateľom plynu sa to nepozdáva, keďže sa im znížia zisky. Podľa odborníkov by sa cena mohla znížiť asi o tri percentá. „Situáciu na svetovom trhu s plynom umožňuje zníženie cien pre domácnosti, čo sa však nestalo,“ vysvetlil Igaz, prečo sa úrad pustil do znižovania cien plynu. Podľa ÚRSO sa tak ukazuje, že trh s plynom na Slovensku nefunguje, ako by mal.

Otvoriť galériu

Odborníci tvrdia opak

 

S tým však nesúhlasia oslovení odborníci. „Nie je celkom pravda, že by trh s dodávkou plynu nefungoval, keďže podniky menia dodávateľa aj každý rok, vďaka čomu šetria nemalé peniaze. Problémom je pasivita domácností, ktoré výhodnejšiu ponuku nevyhľadávajú, čím nenútia tradičných dodávateľov znižovať ceny,“ tvrdí analytik Jozef Badida z portálu energiaprevas.sk. K nemu sa pridáva Jiří Koudela z dodávateľskej firmy Slovakia Energy, ktorý hovorí, že oni sami výrazne znížili ceny aj bez zásahu ÚRSO.

Otvoriť galériu

Problémový SPP

Podľa poslanca SaS a odborníka na energetiku Karola Galeka je problémom štátny Slovenský plynárenský priemysel. „Ten má asi 65 % trhu s domácnosťami, ale zároveň má nevýhodnú zmluvu s Rusmi, kde sú ceny plynu vyššie ako na svetových trhoch,“ hovorí Galek s tým, že v segmente domácností je dlhodobo stratový práve pre ruský kontrakt.

Úradné znižovanie cien cez ÚRSO je podľa Galeka skôr politickým marketingom vlády. Minister hospodárstva Peter Žiga, pod ktorého SPP patrí, nechcel uviesť, či nižšie ceny plynu nezhoršia hospodárenie štátneho podniku. „Ide o špekulatívnu otázku,“ konštatoval jeho hovorca Maroš Stano.

V lete druhé kolo vratiek

Koncom januára štát začal vyplácať príspevok na plyn. Zhruba z 1,4 milióna domácností si poštový poukaz neprevzalo 73-tisíc. Niektorí nemali aktualizované adresy trvalého pobytu alebo sa na nahlásenej adrese nezdržiavajú, ďalší medzičasom zomreli. Ministerstvo hospodárstva plánuje druhé kolo v letných mesiacoch. Príspevok patrí každému, kto mal k 1. 11. 2015 zmluvu o dodávke plynu, jeho výška je od 10 do 165 eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm, Novy Cas, joc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo