Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2016 08:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Život v Novej Lehote sa poriadne zmenil: Markíza skupuje Hornú Dolnú!

Do svojho diváckeho trháka sa televízia Markíza rozhodla štedro zainvestovať.

V dedinke Nová Lehota (okr. Nové Mesto nad Váhom) začala nakrúcať ďalšie diely seriálu Horná Dolná. A ruky si mädlia nielen miestni komparzisti, ale aj samotná obec. Čo sa tam zmenilo, sme zisťovali priamo na mieste.  V dedine Nová Lehota pribúda každý víkend čoraz viac turistov a zvedavcov. Aby ste sa v obci a jej okolí vedeli dobre zorientovať, určite sa vám hodí táto mapka. Tu sú všetky seriálové „pamätihodnosti“, ktoré by ste si nemali dať ujsť.  

Obyvatelia Novej Lehoty sú opäť v pozore. Dôvodom je, že Markíza nakrúca ďalších 16 častí Hornej Dolnej. V úvodnej piesni sa síce spieva, že v horách kolóny nehlásia, ale v Novej Lehote to už dávno neplatí. Malebná obec uprostred nádhernej prírody sa vďaka seriálu stala turistickou atrakciou. Mnohí sa chcú na vlastné oči presvedčiť, aká je realita a ako sa seriál nakrúca. A tak do Novej Lehoty húfne prúdia davy zvedavcov.

Záujem vzrastá

 

„Počas víkendov prichádza aj okolo 200 až 300 turistov, dokonca aj rodiny s deťmi z celého Slovenska. Zaujímajú sa, kde sa nachádza socha kakaovníka, ktorý je symbolom Hornej Dolnej, kde je legendárna krčma, veterinárna ambulancia, fara, ihrisko, cintorín s filmovou jamou,“ hovorí komparzista zo seriálu a obyvateľ Novej Lehoty Ján Osuský.

Otvoriť galériu

A hoci od jesenného nakrúcania zomrel jeden z popredných komparzistov v obci Ján Stoličný (†64), v ktorého dome ordinuje seriálový veterinár Ján Chalupka (Štefan Kožka) a úraduje farár Ján Chalupka ml. (Marek Majeský), filmová jama na cintoríne zostáva nedotknutá.

Štvrtá séria

Prvá séria diváckeho hitu sa začala nakrúcať ešte na jeseň v roku 2014. V polovici apríla tohto roku Markíza odvysielala poslednú premiérovú časť a vzápätí český režisér Karel Janák začal nakrúcať nové časti. S režisérom Tomášom Jančom by sa mali pri nakrúcaní seriálu prestriedať v júni.

Otvoriť galériu

V prvých dňoch nakrúcania sa v Novej Lehote objavili viacerí skalní ako Matej Landl, Peter Sklár, Marta Sládečková, Daniel Heriban, Marek Majeský, Peter Brajerčík, Michal Kubovčík, Juraj Tabáček, Roman Slanina, Daniela Gudabová, ale aj Štefan Kožka. Ešte nedávno sa  pritom šírili reči, že mu Markíza dala stopku pre medializovaný násilný incident s manželkou, herečkou Zuzanou Skopálovou, a jej dcérou Zuzanou z prvého manželstva.

Vyššie honoráre

Zdá sa, že Novej Lehote, kde nie je zdravotné stredisko, lekár, materská či základná škola, fara dýcha prázdnotou a obchod s potravinami funguje len niekoľko hodín denne, svitá na lepšie časy. Kým ešte minulý rok platili filmári komparzistom za nakrútenie jedného obrazu 10 eur, tento rok im vďaka úspechu seriálu pridali. Koľko presne, nechce v dedine prezradiť nikto. Šušká sa však, že to má byť 15 eur, ak sa nakrúca viac obrazov za deň, dostanú 30 eur. A ak sa zvýšili honoráre komparzistom, pravdepodobne si prilepšili aj herci.

Otvoriť galériu

Tisícky eur

Nasucho neobišla ani samotná obec a starosta určite neoľutoval, že do dediny pustil filmárov. Kým vlani bola kostymérňa u jedného z komparzistov v garáži, štáb a herci sa tento rok presťahovali do priestorov miestneho úradu. „Štáb za prenájom zaplatil 15 000 eur,“ povedal nám miestny zdroj, ktorý chce zostať v anonymite.

No a márna nie je ani slávna krčma, v ktorej sa zvŕta driečna krčmárka Terezka (Zuzana Šebová) a striedajú sa v nej miestni štamgasti. Hneď vedľa nej v tom istom dome sídli filmový obecný úrad so starostom Karolom Frlajzom (Peter Sklár) a jeho asistentkou Erikou Bednárikovou (Petra Polnišová). Prenájom tejto schátranej bývalej krčmy a obecného úradu v jednom bol pre Markízu zrejme nerentabilný. Keďže úspešný seriál určite plánujú nakrúcať aj v budúcnosti, televízia sa ho rozhodla od majiteľa, ktorým je istý Holanďan, odkúpiť. „Kúpili to za 18 000 eur,“ tvrdí náš zdroj.

Otvoriť galériu

A ešte jedna novinka pribudla v obci. Reálna krčma, ktorá sa nachádzala v kultúrnom dome na kopci, kde sa slúžia seriálové omše a po nich sa miestnosť mení na posilňovňu, sa presťahovala k seriálovej krčme.

Chalupári

O tom, že je príroda okolo Novej Lehoty úchvatná a ponúka viacero možností na výlety a relax, svedčí fakt, že v okolí, ba aj v samotnej obci sa rozmohlo chalupárčenie. Len pár kilometrov od dediny má v Doline postavenú chatu herec Jozef Vajda, respektíve jeho manželka Júlia, kde Vajdovci spokojne v ústraní oddychujú. Priamo v Novej Lehote kúpila kedysi dom aj bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová, ktorá sa tam však ukáže už len občas. Majiteľom najstaršieho domu v Novej Lehote je istý pán z filmového biznisu, ktorý ho taktiež využíva na chalupárčenie.

Otvoriť galériu

Nečudo, že do Novej Lehoty začali teda chodiť na prieskumy realitní agenti. „Podchvíľou sem niekto príde a pýta sa, či u nás nie je na predaj nejaká chalupa,“ hovorí pán Osuský. „Rozdávajú vizitky a chcú, aby sme im hneď dali vedieť, keby niekto ponúkal nejakú nehnuteľnosť,“ vraví s úsmevom.

Istý čas sa v dedine rozhliadali aj samotní herci. Lokalita, vzdialenosť od Bratislavy i prostredie sa im veľmi páčili. Všetci však rýchlo pochopili, že ceny nehnuteľností tam práve vďaka seriálu náramne vzrástli, a to doslova z večera do rána. „Jedna nehnuteľnosť by u nás na predaj aj bola, ale zatiaľ ju nikto nekúpil. Realitná kancelária nadsadila hodnotu raz tak, ako je dom hodný. Predávali ho za 45 000 eur, pritom v dome nie je ani WC,“ vraví Osuský a tej istej mienky sú aj všetci ostatní v dedine. Medzičasom už realitná kancelária cenu znížila.

Ak však chcete okúsiť čarovnú atmosféru Hornej Dolnej na vlastnej koži, môžete si ju vychutnať úplne zadarmo. Za celodenný výlet táto návšteva určite stojí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch