Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2016 10:01 | Správy | Politika
Video

Ostrý súboj o funkciu šéfa OSN: Vyfúkne Lajčákovi prestížny post Kubiš?!

Pri voľbe generálneho tajomníka OSN môže mať Slovensko v ohni až dve želiezka!

Prvým adeptom je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (53), o post šéfa OSN má záujem aj vysoký predstaviteľ OSN pre Irak Ján Kubiš (63). Slovenská vláda dávnejšie avizovala, že sa postaví za Miroslava Lajčáka, ten môže rátať aj s požehnaním prezidenta Andreja Kisku (53) či predsedu NR SR Andreja Danka (41). Hovorí sa však o tom, že podporu pre svoju kandidatúru zháňa Kubiš mimo Slovenska. 

Na Slovensku dorástla silná diplomatická generácia. Dokonca až natoľko, že na čelo OSN vieme navrhnúť dvoch kandidátov, pričom napríklad ostatné krajiny v rámci V4 vhodných ľudí k dispozícii momentálne nemajú. Miroslav Lajčák sa síce zatiaľ oficiálne nerozhodol, no v prípade, že bude chcieť zabojovať o post šéfa OSN, môže sa spoľahnúť na širokú podporu slovenského politického spektra. „Vážim si túto podporu, no svoje rozhodnutie oznámim, keď na to bude čas. Momentálne mám nad hlavu práce s prípravou predsedníctva SR v Rade EÚ,“ tvrdí Lajčák. Do kresla generálneho tajomníka OSN by si však rád sadol aj skúsený kariérny diplomat Ján Kubiš. „Rozhodnem sa, predpokladám, v máji. Mám prácu, nič ma netlačí. V rámci nej som v stálom kontakte s Bezpečnostnou radou OSN. Vedia, kto som,“ povedal Kubiš na konferencii Globsec.

Česko alebo Irak?

Otázne však zostáva, kto by sa za neho v prípade kandidatúry postavil. Bez politickej podpory zo strany vlády má totiž kandidát len minimálne šance a každá vláda môže postaviť len jedného kandidáta. Novému Času sa však z dvoch od seba nezávislých zdrojov podarilo zistiť, že by Kubiša mohla nominovať vláda inej krajiny. O túto možnosť sa už mal aj sám zaujímať. „Vláda môže nominovať aj kandidáta, ktorý nie je občanom danej krajiny,“ vysvetľuje Jaroslav Naď z SSPI. V zákulisí sa šepká o tom, že by to mohla byť jedna z krajín V4.

 

„Česká republika neplánuje do voľby budúceho generálneho tajomníka OSN postaviť svojho vlastného kandidáta. Doteraz nepadlo rozhodnutie, ktorého z kandidátov Česká republika podporí,“ napísala hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Irena Valentová. Ako nominujúce krajiny do úvahy prichádzajú taktiež Irak alebo Afganistan. Práve v tomto regióne totiž Ján Kubiš už niekoľko rokov pôsobí. Novému Času sa však priamo s Kubišom do uzávierky nepodarilo spojiť.

Ďalší sporný okamih by mohol nastať v prípade, že by sa rozhodli kandidovať obaja adepti. Existuje totiž možnosť, že by sa hlasy od krajín, ktoré budú chcieť podporiť kandidáta zo Slovenska, takpovediac rozdelili. „Človek by mal vedieť, kedy hodiť uterák do ringu,“ konštatuje s odkazom na Jána Kubiša politický analytik Eduard Chmelár. Voľba generálneho tajomníka OSN by sa mala uskutočniť v priebehu septembra 2016.

Čo robí generálny tajomník OSN

Generálny tajomník stojí na čele OSN. Do funkcie ho menuje Valné zhromaždenie OSN na základe odporúčania Bezpečnostnej rady na päť rokov. Upozorňuje na každú záležitosť, ktorá podľa jeho názoru ohrozuje medzinárodný mier a bezpečnosť. Okrem toho vykonáva všetky ostatné úlohy, ktoré mu zverí Valné zhromaždenie, Bezpečnostná rada, Hospodárska a sociálna rada a Poručenská rada. 

Miroslav Lajčák (53)

+ Podpora širokého politického spektra na Slovensku

+ Spokojnosť s výsledkami dosiahnutými v Bosne a Hercegovine

- Menej medzinárodných skúseností ako Kubiš

- Relatívne nízky vek 

Ján Kubiš (63)

+ Povedomie o jeho činnosti vrámci OSN

+ Bývalý generálny tajomník OBSE

- Dlhodobé pôsobenie mimo SR

- Chýbajúca podpora domovskej vlády

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!