Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2016 15:00 | Správy | Domáce správy
Video

Spisovateľ Jo NesbØ na lezenie so záchranárom Dušanom († 36) nezabudne: Odkaz mŕtvemu priateľovi!

Pre mŕtveho priateľa podal nadľudský výkon! Svetoznámy autor detektívnych bestsellerov Jo NesbØ (56) vzdal hold tragicky zosnulému náčelníkovi horskej služby Dušanovi Leskovjanskému († 36).

Spoznali sa pritom len pár týždňov pred nešťastím. Dušan zahynul na ceste za záchranou životov, po páde vrtuľníka v Slovenskom raji v júli minulého roka. Vďaka nezabudnuteľným chvíľam spoločne stráveným v horách však oboch horolezcov spojilo priateľstvo. A už ho spečatil aj splnený sľub. Slávny Nór totiž obdivoval výkon Dušana, ktorý sa mu len tak medzi rečou pochválil, čo dokázal za jediný deň. NesbØ na počesť záchranára tiež absolvoval unikátny výkon - zdolal až 50 lezeckých ciest!

Heroický výkon svetoznámeho spisovateľa dojal i brata zosnulého záchranára Marka (39), ktorý je lesníkom na Správe Národného parku Slovenský raj. „Dušan a Jo sa stretli v máji minulého roka. Môj brat bol členom medzinárodnej asociácie horských vodcov, a keďže vedel dobre po anglicky, Nesba spolu s kolegom Danielom Mahdalom sprevádzali asi dva a pol dňa po Nízkych a Vysokých Tatrách aj Slovenskom raji,“ spomína Marek Leskovjanský.

Miloval hory

 

Slávneho Nóra vzali aj na Tomášovský výhľad - najväčšiu atrakciu v Slovenskom raji - ktorý bol Dušanovou srdcovkou. „Po ich prvom a aj poslednom stretnutí mi prezradil, že to bol perfektný chlap, otvorený a priateľský. Porozumeli si lezecky i ľudsky. Hoci Jo neliezol dlho, podľa slov brata bol veľmi šikovný,“ opisuje Marek spoločného chvíle svojho brata a spisovateľa.

Otvoriť galériu

Krátko na to však došlo k tragédii. Neďaleko Kláštoriska, na Prielome Hornádu, sa zrútil z výšky vrtuľník s posádkou záchranárov. Zachytil sa o elektrické vedenie a spadol do vody v ťažko prístupnom teréne. Záchranári leteli na pomoc 10-ročnému chlapcovi z Nemecka, ktorý si na túre zlomil nohu. Pri pokuse o jeho záchranu zahynuli štyria hrdinovia: Dušan Leskovjanský († 36), Marek Svitana († 34), Marek Rigda († 45) a pilot Ľubomír Majerčák († 44). Smrť náčelníka horskej služby Leskovjanského oplakala okrem rodiny a jeho troch detí aj malá Bianka (9), ktorú pri náročnom zásahu v júni 2014 zachránil po páde do rokliny v Prielome Hornádu.

Jeden z najčítanejších Nórov v súčasnosti pred pár dňami poslal na Slovensko dojímavú správu. „Pochválil sa, že na počesť Dušana, s ktorým si veľmi rozumeli, v Poľsku zdolal za jeden deň 50 lezeckých ciest. Od brata už totiž vedel, že aj s kolegom Mahdalom ešte v roku 2013 aj 2014 vyliezli za jeden deň vyše 50 skalolezeckých ciest. NesbØ jeho pamiatke takto vzdal hold nedávno - 22. apríla! Zvládol sedem hodín intenzívneho skalolezenia,“ dodal Leskovjanský.

Otvoriť galériu

JO NESBØ

Nórsky hudobník a spisovateľ (*29. marca 1960, Oslo) v minulosti pracoval aj ako novinár a burzový maklér. V jeho rodnej krajine sa predalo viac ako 2 000 000 kusov jeho kníh a jeho diela boli preložené do viac než 40 jazykov. Ústrednou postavou väčšiny NesbØvých románov je detektív Harry Hole. Autor však píše aj knižky pre najmenších. V máji 2015 navštívil Slovensko, kde absolvoval autogramiádu a besedu s fanúšikmi a dva dni strávil lezením vo Vysokých Tatrách.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?