Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2016 12:45 | Správy | Zahraničné správy

Ukrajina si pripomína 30 rokov od Černobyľu: Ruský prezident Putin vydal jasné stanovisko!

Rozsah černobyľskej katastrofy bol minimalizovaný len vďaka nezištnému úsiliu odborníkov, ktorí si plnili svoju občiansku povinnosť.

Pri príležitosti 30. výročia jadrovej havárie v tejto prevádzke v čase existencie bývalého Sovietskeho zväzu to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. "Černobyľ bol tvrdou lekciou pre celé ľudstvo a do dnešného dňa má vážne následky pre životné prostredie aj pre ľudské zdravie. Rozsah tejto tragédie by však bol neporovnateľne väčší, ak by nebolo bezprecedentnej odvahy a odhodlania hasičov, vojakov, expertov a lekárov, ktorí si čestne plnili svoju profesionálnu a občiansku povinnosť. Mnohí z nich obetovali vlastné životy na záchranu iných. Právom považujeme účastníkov následkov tejto strašnej katastrofy za skutočných hrdinov a skláňame sa pred posvätnou pamiatkou obetí," uviedol Putin vo vyhlásení publikovanom na webovej stránke Kremľa.

Otvoriť galériu

Ukrajina si pripomína 30. výročie katastrofy v atómovej elektrárni Černobyľ. Sirény zazneli v rovnaký moment (01.23 h miestneho času), ako 26. apríla 1986 došlo k výbuchu. Havária v Atómovej elektrárni Vladimira Iľjiča Lenina, ako sa prevádzka nazývala za sovietskej éry, je dosiaľ najhoršou katastrofou svojho druhu v dejinách ľudstva. Nekontrolovateľná reakcia odtrhla masívnu strechu štvrtého reaktora a do ovzdušia sa dostal obrovský mrak rádioaktívnych látok, ktorý sa rozptýlil nad Európou.

 

Otvoriť galériu

Spomienkový obrad sa konal v meste Slavutyč, postavenom po katastrofe s účelom poskytnúť ubytovanie tisícom ľudí po evakuácii mesta Pripiať. Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v priebehu dňa zúčastní na pietnom podujatí neďaleko samotného miesta tragédie, v Kyjeve sa uskutoční bohoslužba pre rodiny obetí.

Otvoriť galériu

Hladina rádioaktivity zostáva v okolí Černobyľu stále vysoká. Aktivisti varujú, že v regiónoch Bieloruska, ktoré hraničia s Ukrajinou, sa stále rodia deti s vážnymi poruchami a veľké množstvo obyvateľov trpí neobvyklými formami rakoviny.

Otvoriť galériu

V roku 2010 sa začala výstavba mohutného sarkofágu s hmotnosťou 25.000 ton, ktorý prekryje betónový kryt poškodeného reaktora postavený ešte v roku tejto katastrofy.

Otvoriť galériu

Počet ľudí, ktorí v dôsledku černobyľskej havárie prišli o život, je predmetom dohadov. Všeobecne je známe, že pri samotnom výbuchu a záchrannej operácii zomrelo približne 30 osôb. Podľa správy OSN z roku 2005 následkom súvisiacich ochorení zomrelo približne 4000 ďalších ľudí. Organizácia Greenpeace však tvrdí, že táto bilancia je v skutočnosti omnoho vyššia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť