Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2016 12:01 | Správy | Domáce správy | Bratislava
FotoVideo

Posledná rozlúčka s ekonómom Filkom († 35): Čo mu do neba odkázali naši politici a užialená vdova?

Posledné zbohom známemu ekonómovi! Najbližší Martina Filka († 35) postupne strácali nádej, či sa so svojím milovaným niekedy vôbec dôstojne rozlúčia.

Jeho nehybné telo totiž vyplavil Dunaj až po 17 dňoch od tragického Veľkonočného pondelka, keď sa spolu s kamarátom prevrátil na kanoe. Manželka Asena Filková (33) s priateľmi ho považovali za výnimočného, a preto mu zorganizovali aj výnimočnú poslednú rozlúčku. Svoje zbohom mu napriek veľkému žiaľu dali v piatok večer v bratislavskom krematóriu. 

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Ten najbolestnejší žiaľ a beznádej. Presne to sa dalo čítať z tváre Filkovej manželky Aseny (33) na jeho rozlúčke. Napriek veľkej strate však nabrala posledné zvyšky síl, postavila sa pred smútočné zhromaždenie a svojmu milovanému manželovi Martinovi venovala posledné slová.

Hoci sa počas pátrania k tragickej udalosti nechcela vyjadrovať, teraz si už servítku pred ústa nekládla. Jej odkaz iným námorníkom znel jasne.

„Od oravského depešáka k pankerovi a rockerovi až po slniečkara, kaviarenského intelektuála, námorníka a takzvaného „policy hipstera“. A keďže žijeme v dobe, keď nám vo vlakoch hliadkujú fašisti, jeho evolúcia smerovala evidentne k čoraz  zriedkavejším životným formám. Moje pesimistické ja by teraz dodalo, že ten posledný jednorožec, ktorého som mala, je fuč. Moje optimistické ja však dodáva, že Martin nebol jediný Slovák, ktorý so svojimi schopnosťami neutiekol von a chcel meniť svet tam, kde sa narodil. A môj osobný odkaz? Musíte mi odpustiť výraz... K***a, noste vesty na lode! Bubáčik, tebe prajem - spi sladko. Dohliadni na nás, maj tie svoje záchvaty smiechu a radosti a my tu zatiaľ budeme najlepšie, ako vieme. Ja budem dobrá kvôli nádeji, aby sme sa raz neskôr mohli opäť stretnúť, láskať, smiať sa a byť spolu.“

Čo mu odkázali

Otvoriť galériu

Peter Kažimír (47) minister financií: Bol mojím najbližším spolupracovníkom, priateľom a kamarátom. Jeho strata ma bolí osobne aj odborne. Martin bol vášnivý hľadač pravdy a vedel svoje názory nielen odborne vyargumentovať, ale vedel sa za ne aj vášnivo biť. S kýmkoľvek. Sám som mal niekoľkokrát tú česť byť jeho súperom a oponentom. Martinov odchod je obrovská strata pre rodinu, pre priateľov, pre mňa.

Otvoriť galériu

Jozef Mihál (51) poslanec NR SR: Martina som poznal a mali sme dobrý, priateľský vzťah. Veľmi som ho rešpektoval ako pracovitého človeka, ktorému záležalo na tom, aby sa Slovensko pohlo dopredu.

Otvoriť galériu

 

Richard Sulík (48) europoslanec: Martin Filko bol skvelý ekonóm a ľavičiar, čo je mimoriadne zriedkavá kombinácia. Úprimne môžem povedať, že ho je veľká škoda. Slovensko a našu ekonomiku to určite profesionálne zasiahne.

Otvoriť galériu

Andrej Kiska 53) prezident: Stále tomu nemôžem uveriť. Ak by bol medzi nami, určite by chcel, aby sme pokračovali v boji o lepšie Slovensko. Martin, ďakujem, že som mal možnosť ťa spoznať.

Otvoriť galériu

Iveta Radičová (59) politička: Spolupráca s Martinom Filkom bola pre mňa silná skúsenosť. Navždy pre mňa zostane vzdelaným, rozhľadeným a tvorivo mysliacim človekom, ktorý je otvorený dialógu a diskusiám. Nikdy sa nevzdával. Vždy sa pokúšal nájsť podporu a spôsob, ako presadiť dobré riešenia. Bude nám chýbať.

Otvoriť galériu

Radko Kuruc (38) štátny tajomník Ministerstva financií SR: Jeho projekt sa dostal ďalej. Jeho myšlienky sú v programovom vyhlásení vlády: „Na základe modernizácie a ozdravenia verejnej správy bude (vláda) postupovať tak, aby občania dostávali za peniaze odvedené na daniach skutočnú hodnotu v  podobe kvalitných a dostupných služieb.“ Veľká vďaka, Martin Filko, RIP.

Otvoriť galériu

Pátrali po ňom 17 dní

28. 3. 2016 , 16. -17. hod.
Martin Filko s priateľom Vladimírom Lefíkom trávili Veľkonočný pondelok jazdou na kanoe. Záchranné vesty si ale nedali. Medzi 16. a 17. hodinou popoludní sa však kanoe s mužmi nečakane prevrátilo a Filka Dunaj pohltil. Život si snažil zachrániť pridŕžaním sa prevráteného kanoe. Na pomoc mu do vody skočil kondičný tréner Martin Tham (23), ktorý bol v tom čase na brehu rieky. Keď bol od neho asi dva metre, Filko zrazu zmizol pod hladinou. Druhý kanoista - Lefík doplával na breh bez zranení.

20.30 hod.
Po Martinovi Filkovi sa okamžite začala pátracia akcia. Hľadali ho policajti, hasiči aj príslušníci Poriečneho oddelenia Prezídia Policajného zboru. Prečesávali breh aj rieku od Bratislavy až po Gabčíkovo. Neúspešne.

31. 3. 2016, 11.00 hod.
Tri dni po tom, ako Martina Filka pohltila ľadová voda Dunaja, vyplavila rieka v Hamuliakove telo mŕtveho muža. Nakoniec sa ukázalo, že to nie je telo Martina Filka. Jeho rodina aj známi tak mohli už len dúfať v zázrak.

13. 4. 2016, 9.30 hod.
Nehybné telo Martina Filka sa našlo túto stredu ráno. Po 17 dňoch pátrania ho objavili záchranári z Gabčíkova počas výcviku s hasičmi a policajtmi. Identifikoval ho kamarát, ktorý bol s ním v osudný deň na kanoe. Jeho telo sa nachádzalo asi 500 metrov od Kompy Vojka pri obci Dobrohošť, čo je asi 20 kilometrov od miesta tragédie.e.

15. 4. 2016
Posledná rozlúčka s ekonómom sa uskutočnila v piatok večer v Bratislave. Dnes mu blízki dajú posledné zbohom aj v Kostole sv. Gála v rodnej Nižnej na Orave.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…