Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2016 15:01 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Hlavné mesto sa má dočkať zmeny k lepšiemu: Toto je šesť sľubov vlády Bratislave!

Plány s veľkým P! V stredu predstavila vláda návrh programového vyhlásenia. Niektoré z bodov sa týkajú aj hlavného mesta - mala by sa napríklad otvoriť nová univerzitná nemocnica a konečne by sme sa mali dočkať diaľničného prepojenia s metropolou východu.

Pýtali sme sa kompetentných ministerstiev, v akej fáze projekty sú a kedy sa stanú realitou. Analytici hodnotili plusy a mínusy, zhodujú sa v tom, že všetky sľuby sa počas volebného obdobia splniť nedajú. Nový Čas sa pýtal na názor aj primátora Iva Nesrovnala, do uzávierky však nereagoval.

Nová univerzitná nemocnica

Ministerstvo zdravotníctva:

Nový Čas na ministerstve zisťoval, či bude pokračovať v projekte exministra Viliama Čisláka, ktorý chcel novú nemocnicu stavať formou PPP projektu v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke, alebo ju vybudujú na inom mieste. Zmluvu chcel Čislák podpísať ešte v minulom volebnom období. Celková cena zákazky mala byť 6,3 miliardy eur. Rezort odpovedal takto: „Ministerstvo zdravotníctva zadefinovalo v programovom vyhlásení vlády jasný záväzok vybudovať a odovzdať do prevádzky novú univerzitnú nemocnicu s výučbou v Bratislave. Minister Drucker sa v prvom kroku detailne oboznámi s doterajším priebehom prípravy tohto projektu a následne bude informovať o ďalšom postupe.“

Otvoriť galériu
Nová nemocnica
Zdroj: anc

Zlepšenie leteckého spojenia

 

Ministerstvo dopravy:

- Cieľom je v intenciách práva EÚ a v spolupráci so strategickým partnerom pripraviť podmienky pre zriadenie národného leteckého dopravcu, čím sa zabezpečí pravidelné letecké spojenie Slovenska s najvýznamnejšími leteckými uzlami v Európe a hlavného mesta s regionálnymi letiskami. Momentálne sme na začiatku celého procesu, podrobnosti v tejto oblasti verejnosti predstavíme po rozpracovaní tohto projektu.

Otvoriť galériu

Obnovenie vlakov InterCity

Ministerstvo dopravy:

- Sme presvedčení, že konkurencia a širšia ponuka sú aj v tejto oblasti len a len na prospech cestujúcej verejnosti. Naším cieľom je zabezpečiť ľuďom pohodlné a kvalitné dopravné spojenie nielen na cestách, ale aj na železnici. O konkrétnom počte spojov je dnes predčasné rozprávať, bude to predmetom dôkladných analýz.

Otvoriť galériu
Obnovene vlakov
Zdroj: anc

Vybudovanie D1 do Košíc

Ministerstvo dopravy:

- Všetky úseky na diaľnici D1 sú dnes hotové alebo vo výstavbe, okrem úseku Prešov západ – Prešov juh a úseku Turany - Hubová. Na tejto trase aktuálne prebieha proces hľadania optimálneho trasovania z pohľadu životného prostredia, keďže zasiahla vyššia moc a na pôvodnej trase sa vyskytol masívny zosuv pôdy. Po skončení tohto procesu bude možné bližšie odhadnúť aj reálny termín dokončenia diaľnice na tomto úseku.

Otvoriť galériu

Podpísanie zmluvy na výstavbu obchvatu

Ministerstvo dopravy:

- Minister Roman Brecely vytvoril expertný tím na posúdenie doterajšieho priebehu prípravy projektu diaľničného obchvatu Bratislavy D4/R7. Úlohou tímu je prejsť všetky body projektu od úvodnej štúdie uskutočniteľnosti až po schválenie koncesnej zmluvy. Ak odborníci nenájdu žiadne závažné pochybenia v doterajšom postupe a nastaveniach celého procesu, minister je pripravený tento projekt podporiť.

Otvoriť galériu

Národný futbalový štadión

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu:

- Vláda chce účelne podporiť výstavbu Národného futbalového štadióna, ktorého súčasťou bude Národné športové centrum. V súčasnosti prebiehajú transakčné rokovania a príprava zmluvnej dokumentácie, ktorá by mala byť uzavretá v najbližších týždňoch.

Otvoriť galériu

Mestu sa zmení status

V programovom vyhlásení vlády sa po prvý raz hovorí o význame a postavení hlavného mesta. „Vláda chce tento status premietať do jednotlivých politík vyplývajúcich z programového vyhlásenia,“ píše sa v dokumente. Podľa analytika Martina Reguliho to má súvis pravdepodobne s blížiacim sa predsedníctvom.

Stihnú to splniť?

Martin Reguli, analytik Nadácie F. A. Hayeka

Otvoriť galériu

- Očakávam, že niektoré z týchto cieľov sa nestihnú aj preto, že na ne nebudú zdroje. Skeptický som, čo sa týka D1. Malo to byť realitou už v roku 2010. Priestor by na to bol, otázne je, či bude vláda schopná to podniknúť.

Ján Baránek, politický analytik

Otvoriť galériu

- Všetko nie je reálne. Som skeptický, najmä čo sa týka obchvatu. Mohli tam byť skôr iné veci, ktoré sa týkajú Bratislavy a západného regiónu, najmä riešenie dopravy aj do satelitných miest, ktorú ani obchvat nevyrieši. Tiež tam malo byť vyriešenie Hlavnej stanice.

Tomáš Szalay, analytik Health Policy Institute

Otvoriť galériu

- Bratislava potrebuje novú nemocnicu, ktorá by zodpovedala dnešným technológiám, liečebným postupom či jednodňovej medicíne. Otázne je, či ju bude stavať štát alebo súkromník. Ak by to mala mať vláda, som skeptik. Bude tam výberové konanie, územné a stavebné konanie a rozhodnutie. Všetky tieto veci sú časovo náročné.

Plusy a mínusy programu

+ Nová nemocnica s jednodňovou medicínou

+ Národný futbalový štadión

+ Potrebný obchvat

 

- Nemysleli na prehustenú dopravu v centre

- Zabudli na zlepšenie MHD a záchytné parkoviská

- Chýba riešenie Hlavnej stanice

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala