Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2016 00:05 | Správy | Domáce správy

Veronika sa prevteľuje do postáv z virtuálnych príbehov: Som žena mnohých tvárí!

Dokonalé prevtelenie! Táto mladá Bratislavčanka posunula prezliekanie do kostýmov na inú úroveň. A nie je v tom sama. Fenomén cosplay je čoraz populárnejší aj na Slovensku.

Jeho fanúšikovia napodobňujú obľúbený charakter nielen oblečením, ale aj správaním či rečou. Veronika o tom vie svoje, v skrini má viac ako 20 kostýmov. Cosplay nie je iba o kostýmoch, ale aj o hereckom umení. Cosplayeri si vyberajú postavy, do ktorých sa prevteľujú, z naozaj širokého spektra - od animovaných filmov, komiksov, videohier až po hudobné kapely... Na veľtrhu takejto krásy všetkého druhu - Anime show 2016 v Bratislave, sme stretli mnoho prevtelených postáv, medzi nimi aj 28-ročnú Veroniku. Oblečená v sexi kostýme s mačacími prvkami a modro-fialovou parochňou na hlave brázdila pomedzi iné známe aj menej známe postavy.

 

Cesta ku cosplay

Šikovná návrhárka kostýmov bola odmalička umelecky talentovaná. Ako prvé začala kresliť postavy z animovaných seriálov, najmä z japonského Sailormoona. „Raz na Silvestra sme sa za Sailor moon aj s kamarátkami prezliekli a na môj kostým padli za obeť mamine svadobné šaty,“ spomína so smiechom Veronika. Neskôr natrafila na ľudí, ktorí písali sci-fi príbehy. „Začala som pre nich kresliť rôzne postavy. Oni ma potom v podstate doviedli ku cosplay komunite. Pamätám si na svoju prvú návštevu Anime show, úplne ma ohromila. Pripadala som si ako Alenka v krajine zázrakov,“ prezrádza svoje začiatky Veronika.

Náročná výroba

Je to už šesť rokov, odkedy si ušila svoj prvý cosplay kostým. Podľa jej slov bol strašný a zbúchaný narýchlo, ale dnes je v tom už profesionálka. Šije a vyrába nielen pre seba, ale aj pre iných fanúšikov tejto zábavy. Vyrobiť dokonalú napodobeninu pritom vôbec nie je jednoduché. Umelci využívajú rozmanité techniky, nielen šitie, ale aj modelovanie, maľovanie, sochárstvo, bodypainting, rezbárstvo či gravírovanie... „Dĺžka výroby kostýmu je individuálna. Najdlhšie mi výroba kostýmu trvala 9 mesiacov. Nemala som ešte šijací stroj a všetko som vyrábala ručne po večeroch. Väčšinou však výroba trvá v priemere jeden mesiac.“

Viac ako kostým

Podľa Veroniky má tento koníček omnoho hlbší zmysel, ako by sa mohlo zdať. Kostým človeku dáva úžasnú slobodu a sebavedomie. „Nie je to iba o tom, že sa za niekoho iného prezlečiete. Vy sa niekým iným naozaj stanete! Dáva to obrovský priestor na realizáciu. Stvárňujete inú postavu, nie seba, tým pádom sa cítite uvoľnenejšie a dokážete sa zapájať do rôznych vecí, ktoré by ste v civile nerobili. Jednoducho, dá sa tak získavať sebavedomie.“ Podľa Veroniky má cosplay široký potenciál. „Pre mňa je cosplay určite spôsobom umeleckého vyjadrenia. Nech si hovorí, kto chce, čo chce, je to forma umenia. Mladí ľudia sa takto môžu umelecky realizovať, otvárať si nové obzory. Rozvíjajú svoj talent a cvičia jemnú motoriku, ktorá je dnes v čase telefónov a tabletov veľmi otupená,“ myslí si zanietená cosplayerka.

Správny výber

Na postavách, ktoré stvárňuje, si dáva naozaj záležať. „Často si vyberám postavy blízke mne, aj keď najviac mi sedia chladné ženy a vrahyne,“ smeje sa Veronika. „Čím viac sa na postavu podobáte, tým viac to ľudí oslovuje. Najlepšie je vyzerať, ako keby ste vyskočili priamo z počítačovej hry či zo seriálu. To je v podstate cieľom každého z nás,“ uzatvára Veronika.

Čo je to cosplay?

Názov Cosplay vznikol spojením anglických slov costume - kostým a play - hra. Ako názov napovedá, fanúšikovia cosplay si vyrábajú a prezliekajú sa za svoje obľúbené postavy z videohier, animovaných filmov, komiksov či dokonca za rôzne vymyslené postavy. Cosplayeri nenapodobňujú postavy iba kostýmami, účesmi a celkovou vizážou, ale aj charakterovými črtami, štýlom reči, hláškami a gestami. Cosplay vznikol v Japonsku, ktoré je mekkou animovaných filmov.

Maska oslobodzuje

„Prezliekanie sa do kostýmov je typické hlavne pre deti, ktoré milujú stvárňovať iné postavy. Ak sa už však bavíme o dospelých ľuďoch, môže to byť tým, že si jednoducho chcú odskúšať, do akých rôznych polôh svojej povahy sa dokážu prevteliť. Môže im to pomôcť správať sa tak, ako by si v bežnom živote netrúfli. Určitým spôsobom je to podobné správaniu vo virtuálnom svete, keď človek môže byť, kým chce,“ myslí si psychologička Jana Porubcová.

Anime Show: Veronika sa na akciách stretáva aj s inými fanúšikmi cosplay. Tento rok prišiel aj Fredy Mercury, Batman a žhavá novinka kinosál Deadpool, ktorý do Bratislavy zavítal z Česka.

Otvoriť galériu

Elfka: Toto je Veronikin vlastný návrh postavy. Ušiť historický kostým jej pomohla kamarátka.

Otvoriť galériu
Elfka.
Zdroj: arch. v. r

Blood elf Priest: Je postavička z hry World of Warcraft. Tento kostým Veronika šila ručne 9 mesiacov.

Otvoriť galériu
Blood elf priest.
Zdroj: arch. v. r

Hatsune Miku: Táto modrá slečna je slávna japonská popstar a je to hologram.

Otvoriť galériu
Hatsume Miku.
Zdroj: arch. v. r

Yu’lon: Táto postava sa objavuje v hre World of Warcraft ako drak. Veronika ju pretvorila do takejto podoby.

Otvoriť galériu
Yu´lon.
Zdroj: arch. v. r

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia